Dupa belsugul din perioada Sarbatorilor, românii vor fi nevoiti sa întoarca foaia chiar de la începutul anului viitor. In 2010 se scumpesc produsele alimentare, tigarile, alcoolul, carburantii, dar si diverse servicii. Salariile în sistemul bugetar vor fi înghetate, cu posibilitatea unor indexari cu rata inflatiei doar în cazul companiilor de stat profitabile. Nici în mediul privat nu se anunta vremuri bune.
Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii se va reduce in perioada decembrie 2009 – februarie 2010 comparativ cu cele trei luni anterioare, in timp ce constructiile vor avea un declin mai pronuntat, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra o scadere accentuata a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi, o scadere accentuata si a numarului de salariati, atât pe total, cât si pe grupe de marime a intreprinderilor, iar
preturile lucrarilor de constructii vor inregistra o scadere moderata. Comertul cu amanuntul va inregistra o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, volumul total al vânzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata, ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri, iar pentru urmatoarele trei luni, trend descendent al numarului de salariati si o crestere a preturilor de vânzare cu amanuntul. In domeniul cererii de servicii, aceaasta va continua sa scada si in perioada urmatoare, concomitent cu numarul de salariati, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, peste 500 de salariati,
preturile de vânzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o relativa stabilitate. Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).
70.000 – 80.000 de bugetari isi pierd locul de munca in 2010
Aproximativ 80.000 de posturi din sistemul bugetar vor fi restructurate anul viitor, a anuntat Mihai Seitan, ministrul Muncii. Acesta a adaugat ca salariile mai mici de 705 din sistemul bugetar vor creste in 2010. „Numarul somerilor a ajuns la 700.000. Vor fi noi reduceri in sistemul bugetar. Reducerile se vor face gradual, iar oamenii vor intra in circuite de recalificare. Dupa niste evaluari, 70.000-80.000 de posturi din sistemul public vor fi restructurate”, a declarat Mihai Seitan.
Concediu fortat pentru profesori în fiecare luna
Sindicalistii din educatie prevad un an negru în 2010 pentru cadrele didactice. Dupa discutiile care au avut loc la Ministerul Educatiei în Comisia de Dialog Social cu liderii de sindicat, acestia din urma au iesit nemultumiti deoarece in jur de 20.000 de cadre didactice din tara ar trebui date afara în ianuarie si februarie pentru a reduce cheltuielile de personal. O varianta pentru punerea în aplicare a fost cresterea normei didactice. In acest an nu se vor acorda sporuri, gradatia de merit, salariul de merit. Reprezentantii USLIP sustin ca Emil Boc a dat de înteles ca anul viitor bugetarii vor intra din nou în concediu fortat. S-ar putea sa se umble si la navetă, sa se acorde doar pentru cei care vin de la oras la sat si sa deconteze numai pentru cei care parcurg distante mari pentru a ajunge la scoala.
Valoarea punctului de pensie de la 1 ianuarie!
Conform proiectului Legii Bugetului de Asigurari Sociale si de Stat, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei si se aplica începând cu 1 ianuarie 2010. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 este de 1.836 lei. Pentru 2010 cotele de contributie de asigurari sociale se stabilesc dupa cum urmeaza: a) 31,3 la suta pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajaţi, din care 10,5 la suta datorate de angajati si 20,8 la suta datorate de angajatori;
b) 36,3 la suta pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajaţi, din care 10,5 la suta datorate de angajati si 25,8 la suta datorate de angajatori; c) 41,3 la suta pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5 la suta datorate de angajati si 30,8 la suta datorate de angajatori. În cota de contributie individuala de asigurări sociale prevazuta la alin.(1) este inclusa si cota de 2,5 la suta aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazută de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Contribuţia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5 la suta; contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5 la suta; contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de catre persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1 la suta; contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, conform art.7 alin.(1) din Legea nr.200/2006, cu modificarile ulterioare este de 0,25 la suta.
Ce scumpiri ne asteapta de la 1 ianuarie
Produsele accizabile, carburanti, energie electrica, tigari, vor fi de la 1 ianuarie mai scumpe. Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2 la suta mai mare fata de anul trecut. Benzina se scumpeste cu 20 la suta, pretul tigarilor creste cu 34 la suta, iar energia electrica s-ar putea scumpi cu aproximativ 30 la suta. Pretul tigarilor va creste cel mai mult ca urmare a cresterii cursului euro/leu, la care se va adauga si marirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete. Pretul unui pachet de tigari va ajunge la 10 lei, in conditiile in care acciza va creste cu 1,5 lei.
O eventuala scumpire a combustibililor si a curentului electric va duce la majorari in lant pentru tot felul de produse. Producatorii de brânzeturi si alte lactate au anuntat deja ca vor pune pâna la 8 procente in plus preturilor actuale.
Pretul gazelor va ramâne neschimbat, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petre Lificiu.
Ce alimente se vor scumpi anul viitor si cu cât
Mai multe tipuri de produse alimentare se vor scumpi in 2010, unele chiar de la inceputul anului. Laptele si brânzeturile, scumpire intre 3-8 la suta; cauza: majorarea accizelor la carburanti si electricitate si scumpirea cu 20-25 la suta a materiei prime din import. Majorarea va avea loc in 2-3 transe, de la mijlocul lui ianuarie pâna in martie. Carnea de pui, scumpire de 20-30 la suta. Cauza: anularea subventiilor in domeniu. Incepe din ianuarie. Legume si fructe, scumpire intre 7 -10 la suta. Cauza: scumpirea carburantilor si deprecierea leului. Incepe cu mijlocul lui februarie. Pâine, scumpire intre 5 -10 la suta. Cauza: cresterea preturilor pe piata cerealelor din import. Incepe din primul trimestru al lui 2010. Alcool, scumpire de 4-6 la suta pentru aperitive si de 6-8 la suta pentru brandy, vodca si bauturi cu peste 38 de grade concentratie de alcool. Cauza: cresterea accizelor si a noului curs valutar. Pâna la mijlocul lui 2010.
O sa traim bine … in alte tari . Emigrati si nu va mai intoarceti, nici macar in concedii . Tara lui Base voda …. imi e scarba de mincinosii care ne conduc si ne mint cu zambetul pe buze.