Preţul cărnii şi al produselor din carne va creşte în această perioadă numai din cauza devalorizării leului, a declarat pentru ROMPRES preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii /ARC/, Sorin Minea.
‘Orice prăbuÅŸire a leului se va vedea în preÅ£urile produselor alimentare, în acelaÅŸi procent. Neîncrederea faţă de leu va conduce la o majorare a acestor produse, dar în nici un caz de sărbători. Dacă euro nu creÅŸte brusc, nu există nici o problemă de salt al preÅ£urilor, cel puÅ£in la carne’, a explicat Minea. Acesta a precizat că, faţă de anul trecut, preÅ£urile nu mai sunt la fel de stabile din cauza creÅŸterii monedei euro.
În prezent, procesatorii achiziţionează carnea de porc cu 1,7- 1,8 euro/kg în carcasă, un preţ similar cu cel din 2006, diferenţa în lei fiind dată doar de rata de schimb.
Totuşi, Minea consideră că în cazul în care apar creşteri pe toate segmentele materiilor prime, cum ar fi lapte, carne, legume, cereale, piaţa poate înregistra un dezechilibru care se va regăsi automat în preţurile produselor alimentare.
‘Eu nu cred în declaraÅ£iile guvernului privind stabilitatea monedei europene în 2008, ci mai degrabă într-o cădere accentuată a leului. Nici productivitatea mare dată de guvern, pe seama construcÅ£iilor, nu cred că este reală pentru că preÅ£ul construcÅ£iilor este umflat artificial’, a precizat Minea.
Potrivit ARC, carnea şi produsele din carne de porc s-au scumpit în acest an cu procentaje cuprinse între 10 şi 25 la sută, mai ales pe segmentul produselor de lux obţinute din carne de foarte bună calitate. Oferta procesatorilor pe piaţa internă este de 800-900 de produse din carne.
La ora actuală, procesatorii români din industria de mezeluri apelează la importuri de pe piaţa europeană în proporţie de 70 la sută pentru asigurarea materiei prime şi doar 30 la sută achiziţionează de pe piaţa internă.
Potrivit datelor ARC, peste 60 la sută din piaÅ£a autohtonă a mezelurilor este dominată de cinci mari producători, care îşi dispută anual în jur de 600 de milioane de euro. Statisticile relevă faptul că această industrie este sufocată ÅŸi de produsele provenite din ‘piaÅ£a neagră’, unde anual sunt rulaÅ£i alÅ£i 200 de milioane de euro. ÃŽn România se vând zilnic 300 de tone de carne preparată ÅŸi mezeluri, consumul anual de preparate din carne fiind de 10 kilograme//locuitor.ROMPRES