Evoluţia rasei umane este accelerată odată cu explozia demografică

Ritmul evoluţiei speciei umane este accelerat, cercetătorii remarcând o diversitate genetică în creştere ce se manifestă ca rezultat al exploziei demografice din ultimele milenii, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de Academia Naţională americană de Ştiinţe, informează AFP recepţionată de Rompres.

CreÅŸterea uriaşă a numărului de oameni care populează Pământul din ultimii 40.000 de ani, de după părăsirea ”leagănului umanităţii” din Africa ÅŸi popularea celorlalte continente, a declanÅŸat un proces de evoluÅ£ie extrem de rapid pentru Homo sapiens comparativ cu cei 6 milioane de ani dinaintea acestei perioade.

”Suntem niÅŸte oameni foarte diferiÅ£i din punct de vedere genetic de cei care trăiau în urmă cu 5.000 de ani spre exemplu, la fel cum aceÅŸtia din urmă erau extrem de diferiÅ£i genetic faţă de neanderthalieni”, a explicat John Hawks, antropolog de la Universitatea Wisconsin-Madison ÅŸi unul dintre autorii acestui studiu.

Aceste concluzii sunt bazate pe analiza datelor provenind de la Proiectul Genomului Internaţional. O echipă de oameni de ştiinţă a examinat informaţia ADN provenită de la 270 de oameni aparţinând a patru grupuri etnice diferite pentru a observa felul în care variaţiile genetice sau polimorfismele nucleotidice, au evoluat în timp.

Contrar aparenţelor, ritmul evoluţiei rasei umane nu a încetinit deloc odată cu apariţia omului modern.

”CreÅŸterea rapidă a populaÅ£iei este asociată cu schimbări culturale ÅŸi ecologice majore, fapt ce generează noi posibile adaptări”, susÅ£in autorii studiului. ”Astfel în ultimii 10.000 de ani, scheletul ÅŸi dentiÅ£ia oamenilor au cunoscut o evoluÅ£ie rapidă, înregistrându-se însă ÅŸi alte răspunsuri genetice la diferite regimuri alimentare sau la diferite maladii”, au mai adăgat ei.

Migraţiile populaţiilor de Homo sapiens în medii noi din Europa şi Asia după părăsirea Africii, au dus la apariţia unor caracterisitici adaptative precum ar fi albirea sau depigmentarea pielii pentru a putea face posibilă absorbţia luminii solare în zonele nordice, asigurându-se astfel realizarea sintezei vitaminei D, absolut necesară pentru întăroirea sistemului osos.ROMPRES

Adauga un comentariu

*