Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a adoptat raport cu modificările solicitate de şeful statului prin cererea de reexaminare a legii privind Statutul parlamentarilor, a declarat deputatul PSD Gabriel Vlase, miercuri, la finalul şedinţei comisiei.
Vlase a precizat că raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi şi va fi redactat în cursul zilei, cel târziu joi dimineaţă, urmând a fi transmis apoi plenului reunit spre dezbatere şi adoptare.
„Raportul a fost adoptat cu majoritatea votului membrilor, a fost o abţinere şi un vot împotrivă. Au fost modificări de formă, şi nu de fond, aşa cum am menţionat şi până acum, în urma solicitărilor venite de la Cotroceni. (…) Sunt, efectiv, chestiuni de formă, de propoziţie”, a afirmat Gabriel Vlase.
Întrebat dacă s-au operat toate modificările solicitate în cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea privind statutul parlamentarilor, deputatul PSD a răspuns afirmativ.
Vlase a precizat, întrebat în acest sens, că termenul de contestare în instanţă a unui raport de incompatibilitate elaborat de ANI în cazul unui parlamentar este de 15 zile şi este prevăzut în lege.
„Termenul este de 15 zile, conform legii. Sunt mai multe legi care prevăd acest termen de contestare de 15 zile, şi în legea de funcţionare a ANI şi în Codul de procedură civilă”, a declarat social-democratul.
Gabriel Vlase a mai arătat că în cazul unei decizii date de ANI cu privire la un deputat sau senator „Parlamentul nu este notificat, Parlamentul va fi informat ca instituţie tutelară a celui care are o problemă”. Întrebat dacă Parlamentul va căuta o soluţie pentru informarea parlamentarului vizat de decizia ANI în timp util, Vlase a spus: „Tocmai asta am dorit, să ne asigurăm că instituţia Parlamentului poate ajuta în notificarea parlamentarului care într-adevăr are o problemă”.
„Îl putem găsi poate mai uşor decât prin notificarea aceea poştală. Nu este nimic special”, a adăugat Vlase.
El a mai precizat că parlamentarul care nu face contestaţie la o decizie a ANI în termenul prevăzut de lege îşi pierde mandatul de ales.
Vlase a confirmat, totodată, că în raport s-a adoptat şi modificarea privind eliminarea ultimului articol al propunerii de lege privind Statutul, potrivit căruia orice prevedere contrară prezentului Statut se abrogă.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, pe care a trimis-o Parlamentului, făcând referire în motivare la recomandările din raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi apreciind drept „oportună” consultarea societăţii civile.
În motivarea cererii, preşedintele subliniază că, „în virtutea importanţei statutului de parlamentar”, deputaţii şi senatorii au obligaţia să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate de integritate.
El a atras atenţia că printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator cauzată de incompatibilitate, prevăzute la articolul I, pct. 3 din noua lege, nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate necontestat la instanţele judecătoreşti. AGERPRES