În cursul acestei săptămâni, la nivelul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău a avut loc întâlnirea înaintea reluării sezonului competiţional 2012 /2013 cu organizatorii de jocuri şi competiţii sportive, responsabilii de ordine şi siguranţă precum şi reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi pe linia prevenirii şi combaterii violenţei în sport din judeţul Bacău. Activitatea s-a desfăşurat sub autoritatea subprefectului judeţului Bacău, Constantin Dorian Pocovnicu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de acţiune împotriva violenţei în sport. Cadrul legislativ este reglementat de Legea 4 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive modificată şi completată de Legea 10 din 2012. Au fost prezentate şi dezbătute aspecte referitoare la modul de asigurare a ordinii publice premergător, pe timpul şi după terminarea jocurilor sportive, obligaţiile spectatorilor, agenţilor de securitate şi structurilor M.A.I. responsabile de asigurarea ordinii şi siguranţei publice pe timpul desfăşurării acestor evenimente. Activitatea s-a finalizat sambata, 8 februarie, cu un exerciţiu demonstrativ organizat şi prezentat de către jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău la Sala Sporturilor din municipiul Bacău, exerciţiu care a avut ca temă Acţiunea efectivelor de jandarmi pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice pe timpul desfăşurării unui meci de handbal. În cadrul exerciţiului au fost prezentate demonstrativ activităţi specifice privind accesul publicului în arena sportivă, controlul corporal preventiv, controlul bagajelor, modul de acţiune pentru interzicerea pătrunderii persoanelor neautorizate pe suprafaţa de joc, evacuarea individuală precum şi evacuarea unor grupuri de suporteri care tulbură ordinea în incinta arenei sportive. La finalul activităţii, Constantin Dorian Pocovnicu, subprefect al judeţului Bacău a precizat că pentru structurile M.A.I. – prioritatea zero o reprezintă siguranţa participanţilor la evenimentele sportive şi a cetăţenilor , în general.
***
RECOMANDĂRI
În conformitate cu prevederile Legii numărul 4 /20008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, pe timpul jocurilor sau competiţiilor sportive, cetăţenii trebuie să respecte o serie de reguli pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.
Reamintim, în acest sens, obligaţia spectatorilor de a respecta mãsurile stabilite de organizatori şi forţele de ordine, pe traseele de deplasare, în apropierea şi în interiorul bazelor sportive, evitarea implicării în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, violenţe verbale şi fizice sau manifestări violente, obligaţia de a prezenta documentele de acces şi actele de identitate, materialele de publicitate vizualã aflate asupra lor; este interzisă ameninţarea cu acte de violenţã faţă de forţele de ordine , ascunderea feţei cu articole de îmbrãcãminte sau alte accesorii, refuzul de a părăsi imediat arena sportivă dacã mãsura evacuãrii a fost dispusã de cãtre personalul de ordine şi siguranţã sau de cãtre forţele de ordine.
Atunci când se constatã cã în urma producerii unor acte de violenţă este pusã în pericol viaţa sau integritatea corporalã a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi , când este pusă în pericol proprietatea publică sau privată, efectivele de jandarmi vor interveni pentru restabilirea ordinii publice şi pentru înlăturarea efectelor unor astfel de acţiuni cu caracter ilegal.