Conform unui comunicat de presa emis de DSVSA Bacau, semnat de dr. Gheorghita Vlad, director executiv, ca urmare a inregistrarii unor cazuri de trichineloza in special la mistretii din mediul silvatic, in perioada 1.01- 12.02.2013 au fost disgnosticati 5 mistreti cu trichineloza in fondurile de vanatoare Casin, Corbasca, Garleni, Zemes, Faraoani, din 188 de mistreti examinati, inregistrandu-se o crestere a incidentei a trichinelozei la mistret de 100% fata de aceiasi perioada a anilor 2010, 2011, 2012) si cresterii riscului de consum de carne de porc infestata cu Trichinella spiralis, atragem atentia celor interesati cu urmatoarele aspecte. Consumatorii nu trebuie să cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii. Referitor la consumul de carne de porc provenita din taierile in gospodaria proprie, se recomanda ca in toate cazurile cand taie porci, pentru consum familial, nu pot face aceasta operatie fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar veterinar, dupa care se face examenul trichineloscopic. Carnea de porc provenita de la porcii sacrificati in gospodaria proprie nu poate fi introdusa in unitatile de alimentatie publica ( restaurante , cantine) in vederea organizarii de mese festive. Carnea de la porcii crescuti in gospodaria proprie se utilizeaza numai pentru consum familial. Carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date in consum si sub directa supraveghere si raspundere a organelor sanitar veterinare vor fi distruse. Sa se achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; sa se renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Referitor la carnea de vanat
In toate cazurile cand se organizaeza vanatori se anunta si medicul veterinar pentru a se recolta probe in vederea efectuarii examenului pentru decelarea trichinei.
Referitor la probele prezentate pentru examen trichineloscopic
Sunt reprezentate de o proba de minimum 100 g din fiecare pilier diafragmatic (partea tendinoasa), o proba de minimum 100 g din partea costala , sternala a diafragmei si din maseteri, limba si muschii abdominali.
Trichineloza
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii. Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand: resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini si pisici infestate, cadavre si resturi de animale salbatice infestate vanate si pasari dupa jupuire sau date uneori voit in hrana porcilor. Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelalte animale – mistret, urs, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cat si larvele lui nu se vad cu ochiul liber. Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret sau urs, insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata.In aceasta situatie calea de intrare a parazitului in corpul omului se face pe cale digestiva. Ca localizare – in prima perioada, parazitul se gaseste in intestin (ca parazit adult); in a doua perioada a bolii, larvele sunt raspandite pe cale sanguina, in organism, iar in a treia perioada, larvele se fixeaza in diferiti muschi. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Examenul trichineloscopic al carnii de porc pentru consum familial se poate efectua la toate circumscriptiile sanitare veterinare din pietele agroalimentare si la majoritatea circumscriptiile sanitare veterinare de la nivelul comunelor. Examenul pentru decelarea trichinei din carnea de vanat se face in cadrul Laboratorului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Recoltarea probelor de la vanat pentru decelarea trichinei din carnea de vanat, se face numai sub supravegherea medicului veterinar. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacau.
Director executiv,
Dr Vlad Gheorghita