Cu totii stim ca inceperea si ducerea la bun sfarsit a unei cure de slabi nu este tocmai ceva usor. Este necesara multa vointa si rabdare ca sa scapam de acele kilograme in plus.
In cadrul unei cure de slabire este bine de stiut ca trebuie sa combinam regimul sarac in calorii si carbohidrati, cu antrenament cardio si unul de forta.
Cateva reguli de baza a unui regim de slabire.
Mananca mai putin
Oricine stie acest lucru, dar nu este atat de simplu pe cat pare. Pentru a putea slabi in siguranta trebuie sa aflam de cate calorii avem nevoie ca sa ne mentinem greutatea la un nivel constant, iar din acest numar scadem apoi 10-20 % si aflam cate calorii trebuie sa contina cura noastra de slabire.
Inarmeaza-te cu vointa si rabdare
Atunci cand incepem sa tinem o cura de slabit dorim sa pierdem acele kilograme acumulate in exces cat mai repede cu putinta, insa o dieta necesita timp, Nu faceti greseala de a reduce brusc numarul caloriilor, deoarece atunci organismul se va simti in pericol si va incepe sa stocheze grasime.
Trebuie sa acordam organismului timpul necesar ca sa se poata adapta la noul regim, astfel rezultatele vor fi de lunga durata.
Dieta este necesar sa fie bogata in substante nutritive
Trebuie stiut ca nu doar cantitatea caloriilor conteaza, ci si calitatea regimului. Legumele, fructele in cantitati moderate, carne slaba, pestele, ouale, lactatele degresate sunt aliatii de nadejde in lupta cu kilogramele.
Mananca mai des
Trebuie sa oferim organismului cantitati constante de hrana, insa nu in exces, mesele mai mici si mai dese nu doar ca asigura aprovizionarea constanta a organismului cu substante nutritive, dar previn reducerea dramatica a metabolismului.
Consuma cat mai putini carbohidrati
Se stie ca atunci cand incepem o dieta trebuie sa renuntam la dulciuri, fainoase si alte alimente bogate in glucide, acestea fiind foarte daunatoare.
Evita alimentele foarte dense caloric
Densitatea calorica se refera la numarul de calorii pe care il are un alimet raportat la greutatea sa. De exemplu, cateva patratele de ciocolata au mai multe calorii la 100g fata de 100g de avocado. Putem spune ca patratelele de ciocolata sunt mult mai dense caloric decat avocado.
Consuma grasimi
Oamenii fac adesea greseala sa asocieze grasimea corporala cu cea alimentara, atunci cand devin preocupati de silueta. De fapt, 75% din grasimea corporala este provocata deconsumul excesiv de carbohidrati si doar 20% de grasimile saturate.
Aici vorbim de grasimile nesaturate si polinesaturate cum sunt grasimea de peste si uleiul de masline. Organismul le utilizeaza drept conbustibil, iar sansele ca aceste grasimi sa ajunga tesut adipos sunt mult mai mici.
Hidrateaza-te!
Apa este unul dintre cele mai importante lucruri fie ca suntem la dieta sau nu. Corpul uman este compus in buna parte (50-70%) din apa, care indeplineste foarte multe roluri in organism:
– Ajuta digestia – mancarea parcurge mai usor tractul intestinal, iar substantele nutritive ajung in sange.
– Elimina reziduurile din organism.
– Asigura un mediu propice pentru desfasurarea in bune conditii a proceselor metabolice (digestia, producerea de energie, construirea tesuturilor).
– Regleaza temperatura corpului – transpitatia ne racoreste atunci cand ne este prea cald.
– Transmite semnale electrice intre celule astfel incat organele sa isi indeplineasca functiile specifice.
– Lubrifiaza elementele mobile cum ar fi articulatiile.
– Apa actioneaza ca un diuretic. Daca organismul este hidratat constant pe parcursul zilei, va inceta sa mai retina apa.
Evita pierderea masei musculare
Ai petrecut ore intregi ca sa isi construiesti acei muschi de care esti atat de mandru, pe care vrei sa ii admire toata lumea. Este pacat sa pierzi fructul atator antrenamente o data cu grasimea.
Pierderea in greutate apare atunci cand organismul intra in regim catabolic. Acesta este provocat printr-o dieta saraca in calorii si carbohidrati combinata cu antrenamentul aerobic.
Drept urmare trebuie sa avem doua obiective in vedere:
– Sa mentinem tesutul musculat intact, pe cat posibil
– Sa dizolvam tesutul adipos