Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din timpurile stravechi, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile. La noi, prezinta interes terapeutic numai florile de la trei specii: teiul rosu, teiul alb si teiul cu frunza mare. Teiul rosu fiind cel mai raspandit in tara noastra.
Trebuie stiut ca florile de tei si ceaiul obtinut din acestea au numeroase virtuti terapeutice care pot ajuta la ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.
Proprietati terapeutice
Teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antispastice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate. Intern, planta se utilizeaza sub forma de infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi indulcite cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.
Alte proprietati benefice sanatatii ce le ofera ceaiul de tei:
– se va imbunatati functia intregului sistem cardiovascular iar problemele cardiace determinate de stres vor putea fi prevenite prin consumul regulat de ceai de tei;
– consumat in mod regulat, ceaiul de tei, va prelungi durata vietii, iar starea de sanatate va fi una excelenta;
– gratie substantelor active pe care le contine si proprietatilor pe care le are, ceaiul de tei este folosit ca sedativ in caz de insomnie;
– asociat cu musetelul si menta, ceaiul de tei usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica;
– amestecat cu bicarbonat de sodiu ceaiul de tei poate fi utilizat pentru gargara in caz de inflamatie a amigdalelor;
– in compozitia produselor cosmetice, in combinatie cu albastrele, floarea de tei ajuta la reducerea cearcanelor intunecate de sub ochi dar si pentru calmarea tenurilor iritate.
Ceaiul de tei este indicat si in curele de slabire deoarece are efect diuretic si ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism, creste usor temperatura corpului si ne ajuta sa transpiram mai mult, scapandu-ne in acest mod de toxinele din corp.
Din nectarul florilor arborelui de tei se poate obtine mierea, a carei culoare poate varia de la galben deschis la portocaliu inchis si care are un miros dulce lemnos, usor de recunoscut. Acest tip de miere este considerata una dintre cele mai bune deoarece este foarte bogata in vitamina B, aminoacizi si antioxidanti.
Printre proprietatile curative ale mierii de tei se numara cele antiseptice si antiinflamatorii, care fac din acest aliment un tratament naturist eficient in caz de raceală, gripa, tuse si crampe abdominale.
Persoanele care nu trebuie sa consume ceai se numara gravidele (in special in ultimul trimestru de sarcina, pentru ca substantele din tei subtiaza sangele şi creste riscul de hemoragie postpartum), pacientii cu anemie (impiedica absorbtia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) si soferii (teiul poate produce ameteala si stare de somnolenta).