Toxiinfectiile alimentare sunt provocate de consumul alimentelor infectate cu diferiti agenti patogeni, cel mai frecvent cu bacteriile Staphylococcus aureus si Salmonella, dar si E. coli, rotavirus, Giardia. Pe timp de vara datorita temperaturilor ridicate este favorizata alterarea mai rapida a alimentelor si inmultirea germenilor.
Este una dintre cele mai puternice plante care ajuta organismul in lupta cu infectiile, inclusiv cele digestive. Se poate administra sub forma de tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi diluata in 150 ml apa sau ceai), capsule sau infuzie (2-3 cani/zi), timp de 15 zile.
Menta si musetelul
Menta este o planta deosebit de utila in aceste cazuri, deoarece are proprietati analgezice si antiseptice, combate colicile, distrugand microbii. De obicei, se administreaza in combinatie cu musetelul, timp de 10-15 zile, sub forma de ceai (1 cana de 2 ori/zi) sau tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi diluata in 150 ml apa sau ceai).
Coada-soricelului
Aceeasi actiune antiseptica si antidiareica puternica o au si tinctura de coada-soricelului, coada-racului, cretisoara, administrate 1 lingurita de 2-3 ori/zi, in 200 ml apa sau ceai.
Sunatoarea, cimbrul si busuiocul
Sunatoarea are proprietati antiseptice si poate fi utilizata sub forma de tinctura sau ceai. Cimbrul, cimbrisorul, busuiocul au efecte benefice, antiseptice, regleaza digestia, combat varsaturile, absorb gazele intestinale. Se beau 2-3 cani/zi.
Anghinarea
Infuzia de anghinare combate cu succes greata si varsaturile. Se consuma 1 cana de ceai de 2 ori/zi, baute de-a lungul zilei.
Propolisul
Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale existente. Se administreaza sub forma de tinctura de propolis, intre 1 si 15 zile. Doza se stabileste in functie de varsta. Tot in categoria antibioticelor naturale deosebit de eficiente intra si uleiurile esentiale de menta, cimbru, cuisoare, fenicul, lamaie, scortisoara, lavanda, care se administreaza cate 3 picaturi de 3 ori/zi, in cure de 10-14 zile.