Actorul Charlton Heston s-a stins din viaţă

039_33916.jpgInternaţional Celebrul actor şi important militant pentru dreptul americanilor de a avea arme de foc Charlton Heston s-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani la reşedinţa sa din Beverly Hills.
Charlton Heston, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Posesorilor de Arme de Foc, va rămâne în memoria cinefililor pentru rolul său din Ben Hur, film distins cu premiul Oscar în 1959.

Actorul, care îşi începuse cariera cu roluri variind de la Moise şi până la Michelangelo, a suferit de Alzheimer în ultimii ani ai vieţii.

Familia lui Heston a declarat: „Apreciem rugăciunile venite din inimă ÅŸi tot sprijinul prietenilor lui dragi, colegilor ÅŸi fanilor”.

John Charlton Carter (Heston – numele tatălui său vitreg) s-a născut la 4 octombrie 1923 în Evanston, Illinois, ÅŸi a apărut prima dată pe o scenă în rolul lui MoÅŸ Crăciun, la vârsta de 5 ani, într-o piesă a grădiniÅ£ei lui. A studiat actoria la Northwestern University.

După ce-al de-al Doilea Război Mondial, în care Heston a luptat în cadrul Army Air Corps, Heston s-a îndreptat către Broadway, unde, în afară de roluri, se întreţinea din apariţii ca model nud.

În 1944, Heston s-a căsătorit cu Lydia Clarke, o fostă colegă de facultate de la Northwestern University.

Mariajul lor a durat 64 de ani, până în ziua morţii sale. Cei doi au avut doi copii, Fraser şi Holly Ann.

Marele său debut a avut loc în 1952, când Cecile B. DeMille l-a distribuit în rolul directorului de circ din filmul „Cel mai mare spectacol de pe pământ”.

ÃŽn 1956, Heston a interpretat rolul lui Moise în filmul „Cele 10 porunci”, care, cu un buget de 7,5 milioane de dolari, a devenit cel mai scump film din istorie ÅŸi a doua capodoperă a epocii, după „Pe aripile vântului”.

În afară de rolul Moise, lui Charlton îi aparţine şi vocea lui Dumnezeu din acest film, în care fiul său Fraser, în vârstă de trei luni, a interpretat rolul pruncului Moise.

Heston a fost liderul AsociaÅ£iei NaÅ£ionale a Posesorilor de Arme de Foc din 1998 până în 2003. La convenÅ£ia din anul 2000 a asociaÅ£iei, Heston ridicase o armă deasupra capului, declarând că arma nu îi va putea fi luată decât din „mâinile mele reci, moarte”.

Adauga un comentariu

*