Zeci de amenzi in Spitalul Judetean

Inspectorii sanitari au aplicat, in urma unui control, 16 sanctiuni in Spitalul Judetean de Urgenta si alte sase in Spitalul de Pediatrie Bacau n doua dintre ele au avut la baza, „refolosirea instrumentarului si a materialelor de unica folosinta” . Conducerea Spitalului Judetean sustine ca amenzile au vizat persoane fizice si ca sanatatea pacientilor nu a fost pusa in pericol

Alin LEANCA

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a fost recent tinta a nu mai putin de 16 sanctiuni, aplicate cu ocazia unor controale executate de inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP).
„Nerealizarea de catre personal a masurilor de prevenire a aparitiei sau raspândirii de boli transmisibile la pacienti a fost pedepsita cu sase amenzi de câte 500 de lei in tot atâtea sectii ale unitatii. Neasigurarea instructiunilor producatorului privind transportul, depozitarea si folosirea produselor biologice si medicamentoase s-a soldat cu opt amenzi, tot de 500 de lei fiecare. Alte doua amenzi, cu acelasi cuantum, s-au dat pentru refolosirea instrumentarului si a materialelor de unica folosinta”, a precizat purtatorul de cuvânt ASP Anda Dumitrescu. Potrivit spuselor sale, in aceeasi perioada s-au aplicat inca sase sanctiuni, intre 200 si 500 de lei, in Spitalul de Pediatrie Bacau. Majoritatea acestora au fost provocate de „neaplicarea de catre personal a masurilor de prevenire a aparitiei sau raspândirii de boli transmisibile la pacienti”.

Spitalul se spala pe mâini

Intrebat despre amenzi, directorul SJU Dan Stoica a avut tendinta de a minimaliza gravitatea faptelor. „S-au luat masuri pentru remedierea deficientelor, iar recomandarile ASP au fost trecute intr-un plan de organizare. Un spital vechi nu poate corespunde totusi peste noapte cerintelor Uniunii Europene”, a declarat el. Exemplele de abateri mentionate de seful de la Spitalul Judetean arata mai putin grav decât incadrarea lor in lege: ace de seringa aruncate in recipientul special pentru deseuri fara a fi fost capisonate, manusi de unica folosinta refolosite pentru curatarea toaletelor, manevrarea sau depozitarea necorespunzatoare a instrumentelor sau materialelor pentru curatenie. „Amenzile au fost date pe persoane fizice, adica 12 asistenti si patru infirmieri, gasiti vinovati pentru neregulile amintite. A fost pusa in pericol sanatatea lor si nu cea a pacientilor”, a mai spus Stoica, fara sa tina cont, de exemplu, ca toaletele curatate cu manusi refolosite au fost in mod cert utilizate si de pacienti.

Adauga un comentariu

*