Razboi pentru Parcul Dendrologic

Scandal: Noul sediu pe care Directia Silvica Bacau intentioneaza sa-l construiasca in perimetrul Parcului Dendrologic Bacau este pe cale sa nasca un adevarat razboi.

Reprezentantii Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) si cei ai Partidului Ecolgist Român (PER) sunt revoltati ca Directia Silvica Bacau vrea sa faca un sediu in Parcul Dendrologic. Constructia se va intinde pe 2000 mii de metri patrati, care va afecta vreo 10 hectare din plantatiile de arbori, care se afla in Patrimoniu. „Luni, a avut loc la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau, o dezbatere publica referitoare la oportunitatea construirii unui nou sediu pentru Directia Silvica Bacau, in interiorul Parcului Dendrologic de la Hemeiusi. Din ceea ce am inteles, institutia subordonata Romsilva a obtinut, pâna in acest moment, toate avizele, chiar si de la Patrimoniu, pentru sediul care va fi o cladire megalomanica, de peste 2 mii de metri patrati. Noi spunem ca Parcul este pus in pericol. Se vor distruge cladiri si arbori care intra in ceea ce numim patrimoniu pentru atingerea unor scopuri materiale. In ziua de azi, un singur partid este la putere si decide la toate nivelele dupa principiul, scopul scuza mijloacele”, a spus revoltat Vasile Grecu, presedintele Organizatiei Judetene PER si presedinte executiv la nivel national.

Contestatii

Romica Tomescu, directorul general al ICAS, a intervenit pentru a contesta intentiile Directiei Silvice Bacau. Subordonatii de la Bacau, Constantin Ciornei si Maria Ratiu au venit, ieri, cu un mesaj dur. Decât sa faca sediu nou Directia Silvica, mai bine sa fie luat tot parcul de mostenitorii din Germania (n.r. de fapt Austria-Schonbrunn), care nu au revendicat pâna in prezent domeniul. „In 2002, Parcul de la Hemeiusi a fost trecut in administrarea Directiei Silvice Bacau. Sediul nostru al ICAS a fost lasat in paragina si chiar distrus pe alocuri. Acum avem un fel de plastic pe la geamuri. Parcul realizat pe domeniile Schonbrunn are o colectie de arbori si arbusti recunoscuta la nivel national si international. Odata cu trecerea acesteia la Directia Silvica, au fost taiati arbori iar parcul arata cum arata. Noi protestam impotriva acestui proiect care va afecta iremediabil Parcul, care este unul din putinele locuri care pot fi o atractie turistica in Bacau. Daca se va continua cu acest proiect si cei de la Mediu vor da aviz, atunci avem in vedere sa facem plângere catre statul german pentru ca mostenitorii de drept sa revendice Parcul si sa-i redea destinatia initiala. Parcul este de interes public si stiintific si asa trebuie sa ramâna”, a spus Constantin Ciornei cercetator in cadrul ICAS Bacau.

Savu: „Avem dovezi!”

Directorul de la Directia Silvica Bacau, Gheorghe Savu, sustine ca are dovezi care sa discrediteze atacurile venite din partea ICAS si PER. O serie de acte, dar si realitatile din teren indica investitii majore in Parcul de la Hemeiusi. „Noi am preluat in decembrie 2003 parcul si am facut investitii de 19 miliarde in baza materiala (garduri, alei, reamenajari, plantari de puieti, etc). Alte 12 miliarde au fost alocate pentru cheltuieli de intretinere a parcului si personal. Avem 300 de specii de trandafiri cu peste 2500 de fire. Un alt argument este acela ca la realizarea modernizarii parcului am lucrat cu specialista Ana Mihalache, care a realizat Istoria Parcului Dendrologic. Au fost etichetati toti copacii. La momentul preluarii Parcului Dendrologic in 2003 s-au facut poze si filme asupra obiectivului pe care l-am primit. Atunci totul era in paragina, cei de la ICAS nu au avut nici fonduri si nici interes pentru a moderniza si intretine Parcul de la Hemeiusi”, ne-a spus Gheorghe Savu. Seful de la Directia Silvica crede ca intersele in zona sunt foarte mari si ca Romica Tomescu, fost ministru al mediului in 1998-2000, readus pe functie la ICAS de Guvernul Tariceanu in 2005, va incerca sa boicoteze orice initiativa a Romsilva. „Noul sediu pe care il vom construi are toate avizele cu exceptia celui de la mediu. Suprafata construita va fi de 800 de metri patrati. Am avut grija sa nu fie afectata plantatia, iar prin constructia noului sediu nu se vor taia copaci. Din cele 49,5 hectare, cat are Parcul Dendrologic de la Hemeiusi, 28 sunt cu padure comuna, 7 cu copaci de colectie si 6 cu plantatii de puieti. Mai ramân cateva hectare cu pavilioane administrative dezafectate. Noi vom construi noul sediu al institutiei cu deschidere la DN-15, unde se va face o parcare si intrare separata, incât nu va fi afectat parcul. Masinile nu vor intra in perimetrul parcului. Tot ceea ce va fi sectorul Directiei Silvice va fi imprejmuit”, a declarat Savu.

„Lucrurile sunt invaluite in mister”

Corina Pricopie, director la Agentia pentru Protectia Mediului spune ca lucrurile sunt invaluite in mister. Inca nu se stie cine este proprietarul Parcului Dendrologic si inca nu se stie care este impactul asupra mediului. „Dezbaterea publica de la sediul APM a avut ca rol sa se elucideze cine are dreptul de administrare asupra Parcului Hmeiusi si abia dupa ce se va stabili acest aspect, noi vom putea verifiuca impactul asupra mediului. Romica Tomescu de la ICAS va face o noua cerere la cadastru si va aduce protocolul de predare -primire a parcului. Abia dupa ce vom sti cu claritate cine este administratorul de drept, abia atunci vom sti ce proiect sa avizam”.

Directia Silvica a preluat parcul din 2003

Directia Silvica a preluat in 2003, cele 50 de hectare ale parcului de la Hemeiusi. Pe la sfârsitul lui 2004, aceasta a investit 31 de miliarde de lei vechi. Acum, Directia Silvica va mai finanta cu inca cinci milioane de lei constructia noului sediu. Constructia noului sediu va fi amânata, deoarece ICAS va actiona in instanta directia subordonata la Romsilva.

Adauga un comentariu

*