Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Preuniversitar-A.R.A.C.I.P. a mai dat un ragaz unitatilor particulare de invatamânt. Directorii scolilor particulare autorizate vor putea depune documentatia pentru obtinerea acreditarii pna la data de 30 iunie si nu pâna la 15 aprilie, cum fusese stabilise initial. In evidentele Inspectoratului Scolar Judetean Bacau se afla 18 unitati de invatamânt particular, dintre care 7 unitati de invatamânt prescolar, 1 invatamânt primar, 2 invatamânt liceal, 5 unitati de invatamânt postliceal sanitar si 4 grupuri scolare.
Stefan OLTEANU
Inspector scolar pentru invatamântul particular, Loredana Ghelasa, ne-a informat ca raportul de evaluare interna, realizat de director, va trebui sa cuprinda informatii despre resursele materiale si umane, scolarizarea elevilor si rezultatele acestora, precum si informatii privind dezvoltarea unitatii de invatamânt, dotariile existente, parteneriatele finalizate sau in curs de finalizare si conditiile de studiu. Acest raport de evaluare va trebui sa fie depus de directorul fiecarei unitati scolare particulare direct la Departamentul de acreditare al A.R.A.C.I.P. , insotit de o cerere de declansare a evaluarii externe. Pentru aceasta ultima evaluare, fiecare unitate scolara particulara va trebui sa achite intre 1.899 si 5.697 de lei. „Scolile particulare autorizate sa functioneze provizoriu sunt obligate sa solicite acordarea acreditarii dupa incheierea unui ciclu de scolarizare, in maximum doi ani de la data absolvirii primei promotii, altfel risca sa fie inchise”, a precizat inpectorul scolar Loredana Ghelasa. Ea a mai adaugat ca „nu-i deloc usor pentru directori, de responsabilitatea si seriozitatea lor depinzând insasi existenta institutiei pe care o conduc”.
A.R.A.C.I.P. si-a inceput activitatea
Patru unitati de invatamânt particular din judetul nostru au primit deja vizita specialistilor de la A.R.A.C.I.P., in vederea evaluarii externe necesare acreditarii: Scolile postliceale sanitare „Cristiana” si „Carol Davila”, Gradinita „Pinocchio” – toate din municipiul Bacau – si Gradinita „Sf.Paul” din Onesti. „Gradinita „Pinocchio” a primit deja acreditarea, ne-a spus Loredana Ghelasa, in timp ce Scoala postliceala sanitara „Cristiana” n-a fost inca acreditata, motivul principal fiind lipsa unui sediu propriu, dar directoarea acestei unitati, dr.Eugenia Godja, face deja toate demersurile necesare unei noi runde de evaluare externa. Scoala „Carol Davila” si Gradinita „Sf.Paul” asteapta rezultatul evaluarii”.
Unele scoli au deja dificultati
Inspectorul scolar Loredana Ghelasa sustine ca nu stie câte scoli si-au depus dosarele la A.R.A.C.I.P., pentru ca depunerea dosarelor se face direct la sediul Agentiei, la Bucuresti. „Stiu doar ca directorii scolilor postliceale „Carol Davila”, „F.E.G. si „Hera” lucreaza acum, intens, la definitivarea dosarelor, dar mai au de escaladat câteva obstacole mari. De altfel, multe unitati scolare particulare se confrunta cu dificultati deosebite: Liceul Pedagogic „Grigore Tabacaru” si Grupurile scolare „Grigore Moisil”, „Dimitrie Cantemir” si „Constantin Brâncoveanu”, de pilda, sunt in criza de elevi, iar problema unui sediu propriu preocupa aproape toate unitatile scolare particulare. Cei de la „Grigore Tabacaru” mai au, pe lânga clasele cu frecventa redusa, o singura clasa a XII-a, la zi, si trebuie sa-si faca din toamna cel putin o clasa a IX-a pentru a-si putea continua activitatea, in aceeasi situatie fiind si cei de la „Grigore Moisil”, acestia din urma intentionând chiar sa faca o clasa a IX-a fara taxa in primul an de studiu”.
Inspectorul de specialitate nu exclude posibilitatea ca, inca din toamna acestui an, reteaua scolara particulara din judetul nostru sa fie mai saraca, datorita exigentelor procesului de acreditare.