Pentru obtinerea distinctiei „Gheorghe Lazar” cadrele didactice cu gradul I din judetul Bacau care se considerau indreptatite prin rezultate la acordarea acestei onorante distinctii au depus la Inspectoratul Scolar Judetean 429 de dosare, dintre care 167 pentru „Gheorghe Lazar” clasa I, 90 pentru „Gheorghe Lazar” clasa a II-a si 62 pentru „Gheorghe Lazar” clasa a III-a. Au fost depuse, de asemenea, 110 dosare pentru „Diploma de excelenta”. Evaluarile succesive au condus la eliminarea multor dosare, care fie ca erau incomplete, fie ca titularii nu indeplineau conditiile cerute, desi acestea fusesera clar exprimate. Dintre dosarele depuse numai 246 puteau fi „câstigatoare”, pentru ca, in conformitate cu prevederile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, numarul total al distinctiilor acordate nu putea depasi procentul de cel mult sase la suta din numarul total al cadrelor didactice cu gradul I din judet.
A fost aplicata o noua formula de calcul
„Au fost multe discutii, am deliberat impreuna cu sindicatele si am decis ca, pentru a exista un echilibru si pentru a mari substantial procentul de obiectivitate, sa facem o formula de calcul pe discipline, in asa fel incât fiecarei discipline sa-i acordam acel sase la suta”, ne-a spus atunci, la finalul evaluarilor, inspectorul scolar general adjunct Cristian Ovidiu Merticaru. Si asa a si fost. Dupa afisarea primei liste si rezolvarea contestatiilor (4 contestatii admise si 23 respinse), au fost acordate 96 de distinctii „Gheorghe Lazar” clasa I, 55 de distinctii „Gheorghe Lazar” clasa a II-a, 28 de distinctii „Gheorghe Lazar” clasa a III-a si 63 de „Diplome de Excelenta”.
„Gheorghe Lazar” i-a favorizat pe educatoare si invatatori
Pe discipline, situatia a fost urmatoarea: „Gheorghe Lazar” clasa I – 3 la Arte, 21 la educatoare, 26 la invatatori, 10 profesorilor de matematica, 4 la fizica, 4 la chimie, 2 la biologie, 4 la limba si literatura româna, 3 la limba si literatura engleza, 4 la limba si literatura franceza, 3 la istorie, 2 la geografie, 2 la filosofie, 1 la psihologie-sociologie, 4 la educatie fizica si 2 la ingineri. „Gheorghe Lazar” clasa a II-a: 9 la educatoare, 13 la invatatori, 8 la matematica, 3 la fizica, 1 la chimie, 4 la limba si literatura româna, 4 la limba si literatura engleza, 2 la limba si lieratura franceza, 1 la istorie, 2 la geografie, 1 la religie, 3 la educatie fizica, 3 la ingineri, 1 la TIC. „Gheorghe Lazar” clasa a III-a: 4 educatoare, 5 invatatori, 4 la matematica, 1 la fizica, 2 la chimie, 2 la biologie, 3 la limba si literatura româna, 2 la limba si literatura engleza, 1 la geografie, 1 la educatie fizica, 1 la ingineri si 2 la informatica.
Dintre cei distinsi cu „Diploma de excelenta”,
14 sunt pensionari
In fine, „Diploma de excelenta” a fost obtinuta de 13 educatoare, 14 invatatori, 6 profesori de matematica, 2 la fizica, 2 la chimie, 3 la biologie, 8 la limba si literatura româna, 1 la limba si literatura engleza, 1 la limba si literatura franceza, 3 la istorie, 1 la geografie, 1 la filosofie, 1 la biologie, 2 la ingineri, 1 la arte, 4 la educatie fizica. Mentionam ca, din cele 63 de cadre didactice distinse cu „Diploma de excelenta”, 14 sunt pensionari, fiind distinsi pentru intreaga activitate didactica desfasurata. „Suntem constienti de faptul ca n-am reusit sa multumim pe toata lumea, nici n-ar fi fost posibil, dar credem ca am atins un grad ridicat de obiectivitate prin noua noastra formula de calcul, pe discipline, o formula mult mai echitabila”, a concluzionat inspectorul scolar general adjunct Cristian Ovidiu Merticaru.
Acum se asteapta ca situatia finalizata si transmisa la termen de Inspectoratul Judetean Bacau sa fie validata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Stefan OLTEANU