O noua implicare a C.C.D. Bacau intr-un proiect national

Institutul Român pentru Drepturile Omului, Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului ÅŸi Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău organizează cea de-a V-a editie a Concursului naÅ£ional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaÅ£iei pentru drepturile omului, democraÅ£ie ÅŸi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar.
Educarea tinerei generaţii în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al demnităţii şi toleranţei, al schimbului liber de opinii este un obiectiv major decurgând din insasi Constituţia României şi înscris în Legea învăţământului. Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), creat prin Legea nr. 9/1991, urmăreşte, prin mijloace diverse, să contribuie la mai buna cunoaştere a problematicii drepturilor omului, la promovarea şi protecţia acestora.
Urmărind obiective comune, IRDO şi Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului au realizat, începând din anul 1992, un parteneriat în cadrul căruia se desfăşoară diverse activităţi având drept ţintă atât tineretul şcolar, cât şi personalul didactic angajat în educarea acestuia.
ÃŽn perioada 1997-2007 IRDO, în parteneriat cu MECT ÅŸi având deplina colaborare a Casei Corpului Didactic GalaÅ£i, au organizat primele patru ediÅ£ii ale concursului naÅ£ional de creativitate didactică, urmărind realizarea de materiale auxiliare destinate educaÅ£iei pentru drepturile omului în învăţământul preuniversitar. Concursul s-a bucurat de un larg interes din partea cadrelor didactice din întreaga Å£ară, dovadă fiind numărul de lucrări înscrise la fiecare ediÅ£ie ÅŸi calitatea crescândă a acestora de la o ediÅ£ie la alta remarcându-se în mod deosebit unele judeÅ£e precum Bacău, MureÅŸ, GalaÅ£i, IaÅŸi, CaraÅŸ-Severin si municipiul BucureÅŸti, care au ÅŸi dobândit cele mai multe premii ÅŸi menÅ£iuni. ÃŽn scopul stimulării preocupărilor pentru realizarea de mijloace auxiliare destinate educaÅ£iei pentru drepturile omului ÅŸi democraÅ£ie ÅŸi pentru formarea unei culturi a păcii, Å£inând seama de obiectivele educaÅ£iei pentru drepturile omului proclamate de Adunarea Generală a ONU în rezoluÅ£iile privind Programul mondial de educaÅ£ie în domeniul drepturilor omului, precum ÅŸi în documente ale Consiliului Europei ÅŸi Uniunii Europene, IRDO – în parteneriat cu Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului – au hotărât ca în anul celei de-a 60-a aniversări a DeclaraÅ£iei Universale a Drepturilor Omului să lanseze cea de-a V-a ediÅ£ie a Concursului naÅ£ional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaÅ£iei pentru drepturile omului, democraÅ£ie ÅŸi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar. Calitatea de organizatoare – si gazda – a acestei editii a revenit casei Corpsului Didactic „Grigore Tabcaru” din Bacau, care s-a remarcat in moid deosebit in editia anterioara a acestui concurs.
Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni: 1. Materiale didactice auxiliare destinate activităţii cu elevii, inclusiv softuri educaţionale; 2. Lucrări cu caracter metodic, ştiinţific şi aplicabilitate practică; 3. Reviste şi publicaţii periodice destinate şcolii.
În cadrul primei secţiuni vor fi prezentate lucrări noi sau care sunt deja utilizate de către autorii lor în activitatea didactică, dar care nu au mai fost prezentate la concurs. Autorii vor urmări ca lucrările să satisfacă următoarele exigenţe: să fie legate, prin conţinut şi modalitatea de utilizare, în mod direct şi explicit, de tema concursului; să aibă caracter de material didactic sau de material auxiliar; să susţină în mod explicit conţinutul şi obiectivele educaţiei civice sau ale altor activităţi referitoare la educaţia pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii, în general şi cunoaşterea şi însuşirea drepturilor copilului, în mod special; să încurajeze utilizarea unor metode şi strategii didactice interactive, participative;
să prezinte caracter de noutate si originalitate; să fie adecvate particularităţilor de vârstă ale elevilor (învăţământ primar, gimnazial sau liceal).
În cadrul celei de a doua secţiuni vor putea fi prezentate lucrări ştiinţifice cu caracter metodic şi aplicabilitate practică, având ca obiect educaţia pentru drepturile omului, democraţie şi pace în învăţământul preuniversitar, fie că este vorba de activitatea cu elevii, fie că se referă la pregătirea continuă a personalului didactic aflat în activitate. In fine, la secţiunea a treia vor fi acceptate acele publicaţii care, prin materiale diverse, susţin în mod consecvent educaţia pentru drepturile omului în rândurile tineretului şcolar. Nu vor fi acceptate lucrări care nu abordează această tematică.
Perioada desfăşurării concursului este iunie 2008– octombrie 2008. Etapele concursului: iunie 2008- august 2008 – elaborarea lucrărilor ÅŸi selecÅ£ia pe plan local;
septembrie – octombrie 2008 – selecÅ£ia lucrărilor ÅŸi realizarea expoziÅ£iilor la nivel judeÅ£ean ÅŸi al municipiului BucureÅŸti;
ultima decadă a lunii octombrie 2008 – organizarea expoziÅ£iei naÅ£ionale la Casa Corpului Didactic Tg. MureÅŸ, jurizarea lucrărilor ÅŸi stabilirea premiilor.
Festivitatea acordării premiilor pentru autorii celor mai valoroase lucrări se va desfăşura la Bucureşti, la o dată care va fi stabilita ulterior.
Lansarea oficială a actualei ediţii a concursului a avut loc cu ocazia întâlnirii de lucru cu directorii CCD din întreaga ţară, care s-a desfăşurat în luna mai a.c.
”Prin Centrul Regional de Resurse pentru EducaÅ£ie Civică, înfiinÅ£at cu contribuÅ£ia Ambasadei S.U.A. la Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în ultimii ani judeÅ£ul nostru a fost bine reprezentat la nivel naÅ£ional la Concursul naÅ£ional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaÅ£iei pentru drepturile omului, democraÅ£ie ÅŸi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar, iniÅ£iat de IRDO ÅŸi M.E.C.T. De această dată, implicarea noastră va fi de altă factură, iar aceasta ne va permite relansarea la nivelul judeÅ£ului Bacău a acestui important proiect naÅ£ional”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic”Grigore Tabacaru” Bacău.
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*