Copii au facut “greva” pentru salvarea naturii

La Bacau au avut loc mai multe actiuni prilejuite de Ziua Mondiala a Mediului. Evenimentele au fost organizate de Institutia Prefectului in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, ONG-uri active in domeniu si câteva scoli din municipiul Bacau. Impactul cel mai mare l-a avut evenimentul pus in scena de elevii scolilor bacauane, care au intrat „in greva”, pentru ca cei mari sa aiba grija de natura. La defilarea sutelor de copii prin centrul orasului s-a alaturat si Romeo Stavarache, candidatul Partidului National Liberal la Primaria Bacau, care nu s-a putut abtine nici de aceasta data de la a-si face campanie. Aparitia unui tractor cu remorca al Primariei Bacau, ce cara copaci verzi taiati la indicatia actualei administratii locale, pe strada principala a orasului, a discreditat intentiile electorale ale lui Romeo Stavarache, care s-a retras iute in primarie.

Diploma de excelenta pentru protejarea mediului

Institutia Prefectului, prin Compartimentul Afaceri Europene a organizat ieri, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, o intâlnire cu directorii institutiilor deconcentrate cu atributii in domeniul protectiei mediului , cu reprezentanti ai ong-urilor de mediu implicati in diverse campanii locale de protejare a mediului pentru recunoasterea eforturilor depuse in vederea implementarii politicii de mediu la nivelul judetului Bacau si pentru implicarea constanta in actiunile dedicate pastrarii unui mediu curat. Subprefectul Neculai Olaru a mentionat ca „politica mediului astazi nu reprezinta o prioritate pentru mediul politic românesc si ca fiecare cetatean trebuie sa se implice activ in protejarea mediului inconjurator”. Un alt aspect subliniat a fost implicarea familiei si a scolii in educarea generatiilor pentru un viitor curat al pamântului, ca protectia mediului ar trebui sa devina in scoli o materie pe care elevii sa o poata studia fie obligatoriu, fie optional. „Toti cei prezenti au primit din partea Institutiei Prefectului Bacau o diploma de excelenta pentru fervoarea cu care s-au implicat in actiunile si activitatile dedicate mediului inconjurator”, a precizat Carmen Cioltan, purtatorul de cuvânt al Institutiei Prefectului Bacau.

Campanie electorala printre copaci taiati de Primarie

Vremea frumoasa a ajutat „grevei ecologice” pusa in scena de elevii scolilor Creanga, Platon sau a liceenilor de la NV Karpen. La actiune a contribuit si Asociatia „Iubim Natura”, asociatie care a primit fonduri nerambursabile pentru aceasta actiune de la bugetul local. Copii au scandat pe parcursul manifestatiei mai multe „lozinci” ecologice. „Spune stop radioactivitatii. Oprim poluarea!! Nu taiati copacii”, rasunau vocile pure ale copiilor bacauani. Pancartele Asociatiei „Iubim Natura” si ale licecenilor de la Karpen au fost puse in fata. Grupele de copii au fost conduse de reprezentantii institutiilor de mediu, Iulian Movila de la Agentia Regionala de Mediu sau Corina Pricopie de la Agentia Judeteana de Mediu. De existenta manifestatiei a aflat si Romeo Stavarache, care coordonat prin telefon a iesit in fata coloanei, careia i s-a alaturat. Bacauanii prezenti pe strada principala au amendat actiunea electorala a lui Romeo Stavarache. „Nu stiu de ce se baga peste tot Stavarache, de ce nu lasa copii in pace si vrea sa-si faca imagine din orice. Ce legatura are primarul cu „Ziua Mondiala a Mediului”?”, comentau trecatorii prezenti pe trotuare. Romeo Stavarache a iesit brusc dintre copii odata cu aparitia pe strada principala a orasului Bacau a unui tractor (BC-13-CLB), ce apartine Primariei Bacau, care avea remorca plina de copaci. Situatia penibila l-a determinat pe Romeo Stavarahe sa intre brusc in Primaria Bacau.

„Atitudinea noastra de azi, Pamântul nostru de mâine”

Aparuta pe agenda de lucru europeana la inceputul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului. „Politica de mediu a Uniunii Europene este sustinuta de un numar de actori institutionali implicati in pregatirea, definirea si implementarea sa, si care se afla in permanenta consultare cu guvernele statelor membre, cu diverse organizatii industriale, organizatii nonguvernamentale si grupuri de reflexie si a aparut ca domeniu separat al preocuparii comunitare in anul 1972, impulsionata de conferinta Organizatiei Natiunilor Unite asupra mediului înconjurator desfasurata la Stockholm in acelasi an. România s-a aliniat legislativ la politica de mediu a U.E si nu numai, marcând sărbătorirea „Zilei mondiale a mediului”, in data de 5 iunie a fiecarui an”, ne-a precizat Ramona Necula, consilier in cadrul Institutiei Prefectului. Inca din luna aprilie a acestui an, Institutia Prefectului a lansat o amplă campanie de constientizare a nevoii de pastrare si ameliorare a mediului. Campania a debutat cu o actiunea ,,Ziua Internatională a Pământului’’, initiata de consilierul de afaceri europene Ramona Necula. Parteneri au fost Primăria Bacau, Centrul Europe Direct Bacau, F.S.C. Bacau si Asociatia „Bradul” – Asau. ÃŽn acest sens, în fata Palatului Administrativ, intr-un spatiu special amenajat, s-au împarÅ£it gratuit rasaduri trecatorilor in schimbul ,,plantarii de idei’’in ,,Jurnalul Pământului’’ care sa exprime atitudini legate de pământ. Institutiilor publice din Bacau li s-au oferit spre plantare puieti de rasinoase. In ultimile zile, la Bacau a mai avut loc o actiune de colectare a hârtiei reciclabile. Activitatea a fost desfasurata in parteneriat cu Organizatia Ecologica “Iubim Natura” si institutiile Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau; Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Bacau; Directia de Munca si Protectie Sociala Bacau; Inspectoratul de Politie Bacau, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau. Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*