O profesoara de engleza de la Scoala „Mihail Sadoveanu” din Bacau este experta in proiecte europene Comenius. Zeci de copii au legat prietenii de suflet in tara si strainatate, si-au perfectionat cunostintele de limba engleza sau au invatat traditiile si obiceiurile strainilor. Narcisa Popa are ambitia de a continua in realizarea acestui tip de proiect, cu speranta ca si mai multi elevi vor trai experiente unice.
Un program aprobat, finantat din fonduri europene, este proiectul bilateral (n.r. – participarea a doua tari) „Exprimarea radacinilor noastre latine prin limba engleza” in perioada 2008- 2010. Copiii de la „Mihail Sadoveanu” vor primi, in luna octombrie a acestui an, vizita unor elevi italieni, urmând ca in scurt timp, elevii nostri sa se deplaseze in regiunea Caserta, din Italia. „E o responsabilitate sa te ocupi de oamenii care vin. Trebuie sa le facem o impresie buna, mai ales ca ei vor fi primii care ne vor vizita”, a precizat profesoara.
„Partenerii au fost impresionati”
Activitatea profesoarei, de 39 de ani, a inceput in 2004 cu proiectul multilateral Comenius – „Comunicarea eficienta”. Mai multe scoli, cu participarea a 60 de elevi din Italia, Franta, Turcia, Grecia, Polonia au fost implicate atât in realizarea produselor finale, (albume cu picturi si fotografii, cu proverbe si citate, prezentari in PowerPoint, inregistrari audio si filme), cât si in deplasarile ce au avut loc in Italia (noiembrie 2004), Franta (mai 2005), Polonia (noiembrie 2005) si Turcia (mai, 2006). „Cei 12 copii de la noi au legat prietenii unice, au trait experiente constructive, au plâns la despartire, si-au scris scrisori dupa aceea. Este greu de realizat un astfel de proiect, dar merita. Pentru copii merita orice efort”, a spus Narcisa Popa. „Cel mai mult m-a impresionat civilizatia si mentalitatea strainilor, rafinamentul si finetea oamenilor de dincolo de granitele tarii”, a continuat aceasta. Copiii au avut de exprimat cinci sentimente, intr-un mod inedit. Astfel, acestia au realizat picturi si au inregistrat melodii care au transmis mesaje clare. Elevii au prezentat apoi problemele de comunicare cu care se confrunta in societate, printr-un filmulet in care actorii comunicau numai prin gesturi si actiuni. „Copiii s-au descurcat foarte bine. Ne miscam bine in Europa. Partenerii nostri din strainatate au fost impresionati”, a povestit profesoara. A obtinut diploma de excelenta, in calitate de coordonator al echipei Comenius a Scolii „Mihail Sadoveanu”, oferita de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, in noiembrie 2007.
Vizite in Slovacia, Polonia si Turcia
Cadrele didactice ale Scolii „Mihail Sadoveanu” au colaborat si cu cele ale gradinitelor din municipiu. In ianuarie, 2007, s-a efectuat vizita pregatitoare in Polonia, la Rybnik, in colaborare cu Gradinita nr. 24, Bacau, pe tema „Sarbatorile natiunilor’, cu participarea reprezentantilor unor scoli din Scotia, Polonia, Italia, Islanda si Anglia.
O alta vizita pregatitoare a fost facuta in Slovacia, la Nove Zamky, in noiembrie 2007, cu tema „Culturalizare prin limba engleza”, cu o scoala din Slovacia. Si Gradinita Agricola din Bacau a fost implicata intr-o vizita asemanatoare in Turcia, la Istanbul, in decembrie, 2007 pe tema „Traditii prin ochii copiilor”, cu scoli din Spania, Turcia, Tara Galilor, Polonia si Anglia. Rezultatele a doua proiecte Comenius, pentru Gradinita „Agricola” si nr. 24 vor fi aflate in lunile iunie-iulie 2008.
Narcisa Popa are 39 de ani si este absolventa a Facultatii de Litere, specializarea Engleza- Franceza din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi, 1994. A finalizat cursul Managementul organizatiei scolare, un curs de formare profesionala si unul de administrator de sistem. A realizat proiecte scolare europene numite „Teachers, Children and the International Dimension”. Este autoarea cartii Exercitii de gramatica engleza pentru clasele V-VIII, Editura Casa Corpului Didactic, Bacau, 2005.
Anca Elena COTFAS