Guvernul PNL submineaza sistemul de termoficare al Onestiului

Au trecut luni de zile de când Onestiul asteapta subventiile pentru energia termica, de la Guvern, dar banii nu au aparut nici pâna acum. Pentru sedinta din 15 mai, primarul Emil Lemnaru a pregatit si un proiect de hotarâre privind rectificarea bugetara, necesara dupa alocarea subventiilor, dar cum banii nu au venit, initiativa a trebuit retrasa de pe ordinea de zi. “La ora actuala, Consiliul Local Onesti trebuia sa primeasca subventii pentru energia termica, de 19,5 miliarde de lei vechi – le-a spus, consilierilor, primarul Emil Lemnaru, la sedinta din 15 mai. Este incredibil, pentru ca sint 8 miliarde de anul trecut, subventii pentru gazul metan, care nu au venit, plus sumele pentru anul acesta. Noi am crezut ca vor veni acesti bani, pentru a-i vira catre Termon CT SA si pentru a nu crea greutati acestei societati comerciale. O sa facem o interpelare la Parlamentul României, pentru a nu trata cu dispret termoficarea. Daca Guvernul a spus ca suporta 45 % din pretul gazului metan, atunci sa dea si banii, nu numai vorbele. Suma de 19 miliarde de lei poate determina, la un moment dat, lipsa posibilitatilor de a achizitiona gazul metan pentru centralele termice. Noi avem toate documentatiile facute si transmise. Daca Termon nu plateste gazul metan, de unde l-a contractat, atunci ramâne fara el, pentru ca e simplu de inchis un robinet. Incepând din ianuarie, am tot facut interventii, lunar, pentru ca, intr-adevar, se pot produce disfunctionalitati in sistemul de termoficare. Sintem in luna mai, dar ei tot nu dau banii. Si nu e bine, ca ne creeaza probleme. Banii acestia, pe care trebuie sa-i primim de la Guvern, sint stabiliti prin lege, nu prin altceva. Probabil ca asta e un mod mai vechi de a trata unele probleme: nu dau subventiile, iar apoi te pot baga in faliment”.

Banii pentru subventii au culoare electorala

De la sedinta din 15 mai, au mai trecut inca 3 saptamâni, dar Guvernul PNL continua sa intârzie alocarea banilor, fapt ce i-a intarit convingerea primarului Emil Lemnaru ca netransferarea sumelor are legatura cu alegerile si campania electorala, in care au mai ramas angrenati, la Onesti, doar actual primar social-democrat si candidatul partidului de guvernamânt.
Subventiile sunt stabilite prin mai multe acte normative, cum ar fi OG 36/2006, Legea 388/2007 si Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 460/2008, care prevad ca din bugetul de stat se aloca sume pentru compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili. Tot in OG 36/2006, dar si in HG 462/2006, se prevede ca sumele alocate, din bugetele locale, furnizorilor de energie termica se transfera de la bugetul de stat, mai precis din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.
“Guvernul nu a acordat subventiile nici pe trimestrul IV al anului trecut, nici pe trimestrul I al acestui an – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Prin acest lucru, se submineaza sistemul de termoficare al orasului”. Efectele refuzului Guvernului de a acorda banii stabiliti prin lege sunt simplu de anticipat, pentru oricine: in lipsa banilor, firma de termoficare poate sa ramâna fara gaz metan, onestenii nu vor mai avea apa calda, iar toata supararea acestora se va varsa in capul primarului, ca sef al executivului local, care va pierde voturi in infruntarea electorala cu reprezentantul PNL, partid aflat la guvernare.

PNL stie sa loveasca pe ascuns

Primarul Emil Lemnaru spune ca liberalii sunt obisnuiti sa foloseasca astfel de tactici murdare: ei au blocat si finantarea salii polivalente “Nadia Comaneci”, pentru ca Primaria Onesti sa nu o poata inaugura inainte de alegeri, si, mai nou, intârzie sa aloce banii pentru salariile profesorilor, pentru a-i incita si pe acestia impotriva primarului. Tot de la PNL s-a tras si blocarea tuturor conturilor Onestiului, problema nerezolvata definitiv nici pâna acum, dar si amânarea asfaltarilor din oras, prin intermediul contestatiilor facute in instantele de judecata, fata de licitatia privind adjudecarea lucrarilor. De curând, la Onesti a fost returnat si un proiect de atragere a fondurilor europene, cu valoarea de peste 186 miliarde de lei vechi, initiat de primarul Emil Lemnaru, privind modernizarea unor strazi din cartierele Slobozia si Belci, motivul fiind acela ca una dintre arterele rutiere din proiect, Calea Caraclaului, nu figura in nomenclatorul guvernamental al strazilor din România, desi strada exista in oras si nu a fost inventata peste noapte. Ca urmare, proiectul a fost refacut si a fost trecut din nou prin Consiliul Local Onesti, la ultima sedinta, insa Calea Caraclaului a fost scoasa din documentatie, valoarea investitiei fiind diminuata la 111 miliarde.

Iuliana MIHNEA

Adauga un comentariu

*