Pentru viitorul mandat de primar, Emil Lemnaru nu propune transformarea Onestiului intr-o metropola mondiala, asa cum altii au aceasta pretentie, nici realizarea de autostrazi si gradini suspendate, nici blocuri rotative si nici cai verzi pe pereti, asa cum viseaza sau fabuleaza unii. Programul candidatului PSD la Primaria Onesti este unul complex, amplu si armonios, dar este unul perfect realizabil, pentru ca are ca baza de pornire lucruri concrete: strategii, studii si proiecte concepute deja, initiative aplicate sau in curs de materializare, lucrari incepute si care trebuie finalizate, o vasta experienta in administratia publica si o viziune de perspectiva, care se intinde pana in anul 2020. Tot ce si-a propus primarul Emil Lemnaru sunt lucruri palpabile, necesare, concrete, normale, si nu aberatii si fantasmagorii, fictiuni bune doar de aruncat in ochii onestenilor, ca praf electoral.
Principii de bun simt
La conceperea programului pentru viitorul mandat de primar, primarul Emil Lemnaru a pornit de la câteva principii esentiale, cum ar fi respectarea legilor statului, faptul ca seful executivului si consilierii locali trebuie sa fie permanent in slujba cetatenilor din Onesti sau necesitatea unor servicii de calitate, prestate la cel mai inalt nivel. “Tot ce s-a realizat si se realizeaza in municipiul Onesti nu apartine primarului sau consilierilor, ci sunt bunuri ale dumneavoastra, ale tuturor cetatenilor orasului nostru, de care se vor folosi in viitor si urmasii nostri – se precizeaza in programul primarului Emil Lemnaru. Onestenii sunt oameni cu pregatire, iubitori de bine si de frumos, care nu pot fi pacaliti cu promisiuni desarte. Pentru binele municipiului Onesti, al locuitorilor, continuam impreuna, cu Emil Lemnaru si consilierii PSD”.
Un alt principiu hotarâtor pentru seful executivului onestean este faptul ca toate domeniile vietii onestene trebuie dezvoltate in mod armonios, dar intr-o anumita ordine de prioritati si in etape succesive, bine delimitate, si nu haotice. Primarul nu concepe sa taie din fondurile alocate unor obiective primordiale si sa le redistribuie, de exemplu, catre activitatea de voluntariat. Emil Lemnaru a fost atacat pentru faptul ca nu aloca fonduri voluntarilor, implicati in diverse actiuni, insa, in mod logic, daca cineva cere bani pentru o anumita activitate desfasurata, atunci el nu se mai poate numi voluntar, dupa cum a precizat seful executivului onestean.
Fonduri bine gestionate
Edilul-sef al Onestiului considera ca fondurile de la bugetul local trebuie bine gestionate, pentru a nu fi risipite pe lucruri inutile sau lipsite de importanta. “Noi vom actiona pentru aplicarea legislatiei in administatia locala, in scopul cresterii calitatii vietii in urmatoarele domenii: protectie sociala, asigurarea cu utilitati la nivel european, invatamant, sanatate, cultura, culte, sport si siguranta cetateanului”, a precizat Emil Lemnaru.
Pentru toate aceste domenii, exista proiecte certe, inclusiv studii de fezabilitate, iar multe dintre activitati sunt desfasurate de ani de zile si nu sunt rodul unor fantezii aparute peste noapte.
Program de stânga
Fiind exponentul unui partid de stanga, primarul Emil Lemnaru nu avea cum sa nu se orienteze, cu prioritate, catre protectia sociala, de care au mare nevoie onestenii de rand. Pe scurt, intr-o societate dominata de fortele de dreapta, de liberali, de exemplu, este acceptata un fel de lege a junglei, in care cel puternic devine si mai puternic, ba chiar este ajutat in acest sens, iar cel slab, aflat in suferinta, dispare, ba chiar este “ajutat” in acest sens. Spre comparatie, intr-o societate dominata de fortele de stânga, este sprijinit cel care are nevoie de ajutor, nu cel puternic, un miliardar de exemplu, care nu trebuie sa mai ia si de la gura saracului.
Diferenta dintre aceste orientari a fost vizibila si in Consiliul Local Onesti, unde liberalii au cerut sa li se acorde scutiri la impozite si taxe unor miliardari, care isi permit sa investeasca mai mult de 500.000 de euro in municipiu, in timp ce pe primarul Emil Lemnaru nu soarta miliardarilor il preocupa, ci destinele oamenilor de rând, in mare parte nevoiasi.
Primarul Emil Lemnaru – un aliat al oamenilor de rând
Desi sunt destui bogatasi la Onesti, cei mai multi cetateni ai orasului nu fac parte din categoria imbuibatilor. Pentru cei mai nevoiasi dintre acestia, si nu pentru miliardari, seful executivului onestean s-a preocupat pentru acordarea de facilitati, pentru scutiri la taxe si impozite, pentru gratuitati la unele servicii, pentru alocarea de ajutoare sau subventii. Astfel, pentru plata energiei termice, greu de suportat pentru foarte multi onesteni, primarul Emil Lemnaru nu va renunta la acordarea de subventii si ajutoare de incalzire, comparativ cu Guvernul Tariceanu, al PNL, care a taiat din aceste fonduri.
Pentru copiii si adultii defavorizati, cu handicap sau aflati in suferinta, serviciile acordate nu numai ca au incetat, dar s-au si extins, s-au si modernizat, fiind infiintate noi structuri in cadrul Primariei, inclusiv o directie intreaga, respectiv Directia de Asistenta Sociala. Mai mult, prin intermdiul unor proiecte initiate de primarul Emil Lemnaru, la Onesti se vor construi un centru social si un camin de batrâni, obiective destinate persoanelor aflate in dificultate, iar costurile vor fi suportate, in mare parte, din bugetul local.
De asemenea, Emil Lemnaru va sustine, prin intermediul senatorului de Onesti Ion Moraru, programul PSD pentru “A 13-a pensie”. Tot pentru familiile defavorizate, au demarat si proiectele privind construirea de locuinte sociale, cum ar fi cele din blocul “Evazatu”, care va fi complet refacut si modernizat, dar si cele din blocurile tip ANL.
Toti onestenii vor beneficia de pe urma programului propus de Emil Lemnaru
Nici sanatatea cetatenilor nu a fost uitata, intrucat reprezinta o mare problema pentru multi onesteni. In acest domeniu, vor fi continuate modernizarile si extinderea sectiilor din cadrul Spitalului Onesti, unde se va infiinta si un centru de hemodializa, de care depinde viata a peste 40 de persoane.
In programul propus de candidatul PSD, sunt incluse o sumedenie de proiecte si initiative, cum ar fi modernizarea sistemului de termoficare, extinderea retelelor de apa, canalizare si gaze, modernizarea strazilor, realizarea unui pasaj CFR subteran, construirea unui depozit ecologic, reabilitarea tuturor cladirilor apartinand unitatilor de invatamânt, construirea unor noi biserici si a unui nou cimitir, amenajarea unui patinoar artificial, modernizarea bazelor sportive, organizarea unor manifestari precum festivalul “TI AMO”, “Zilele Culturii Cainesciene” sau Grand-Prix-ului de atletism si multe altele.
Traian TUDOR