Prefectura Bacau a organizat ieri o conferinta de presa, ca preambul al turului 2 al alegerilor locale. Alaturi de prefectul Claudiu Serban si de cei doi subprefecti, Gheorghe Hura, respectiv Neculai Olaru, la conferinta de presa au mai participat comisarul sef Stefan Alexa, seful IPJ Bacau si generalul Gheorghe Rugina, seful jandarmilor bacauani.
Din capul locului, prefectul Serban a spus ca nu doreste ca un posibil caz “Stefanesti” sa se produca in turul 2 al localelor de la Bacau. A doua runda a localelor va fi organizata in 53 de localitati de pe raza judetului Bacau: 48 de comune, 2 municipii si 3 orase, in total 364 de sectii de votare. In 17 sectii de votare, care au repartizate peste 2000 de alegatori, s-a luat decizia de a se suplimenta numarul cabinelor de vot. Pentru scrutinul din 15 iunie au fost tiparite 456.500 de buletine de vot. “Nu dorim sa apara in judet o situatie gen Stefanesti. Am organizat un dispozitiv mobil cu capacitatea de reactie rapida care sa intervina acolo unde sunt semnalate posibile fraude. Tensiunile electorale sunt mai mari acum, desi procedurile sunt mai simple decât la turul 1”, a subliniat Claudiu Serban.
Permanenta la nivelul institutiilor care supravegheaza scrutinul
Pentru a facilita bunul mers al procesului electoral, atât Prefectura, cât si Jandarmeria si Politia vor asigura serviciul de permanenta. Comunicarea intre birourile de circumscriptie electorala si BEJ va fi asigurata prin 50 de terminale de comunicare puse la dispozitie, conform legii, de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Acolo unde retelele de telefonie mobila nu exista comunicarea in ziua alegerilor va fi asigurata prin linii de telecomunicatie fixe, securizate. “Avem 11 echipe de interventie rapida care vor actiona in baza sesizarilor punctuale primate din teritoriu. Insa nu e de ajuns doar sesizarea telefonica. De asemenea, cele 17 sectii de votare cu peste 2000 de alegatori vor fi monitorizate special de catre lucratorii nostri”, a declarat comisarul sef Alexa.
Alegerile ne-au costat, pâna acum, 525.000 de lei
Subprefectul Gheorghe Hura a prezentat jurnalistilor costul alegerilor locale pâna la turul 2. Din bugetul de 870.000 de lei oferit Prefecturii de catre Executiv pentru organizarea alegerilor, au fost cheltuite 525.000 de lei. S-au consumat 65 de tone de hârtie, necesara tiparirii buletinelor de vot. Au mai fost folosite 2800 de stampile de vot si tiparite 576.000 de timbre autocolante. Doar tiparirea buletinelor de vot a costat 399.000 de lei. “Sumele necheltuite vor fi restituite bugetului de stat. Consider ca ne-am incadrat intr-o suma de bun simt pentru organizarea alegerilor, fara sa depasim un nivel normal. De asemenea, consider ca am reusit sa realizam masurile impuse”, a spus subprefectul Gheorghe Hura. Lucian BOGDANEL