La numai 31 de ani, un bacauan se lupta de sase ani cu insuficienta renala. Desi i-a rapit tineretea si linistea, serviciul si micile bucurii ale vietii normale, desi l-a supus calvarului spitalizarilor interminabile si al dializei, desi i-a lovit familia cu datorii si necazuri, boala necrutatoare nu a reusit sa-i frânga bucuria de a fi parinte, puterea de a zâmbi si dorinta de a se face util.
O baie fatala
Destinul lui Sebastian G. s-a schimbat brusc si dramatic in anul 2002, in urma unui eveniment banal. „Intr-o zi de octombrie, m-am dus sa spal masina la gârla si am intrat putin cu picioarele in apa. A doua zi, am constatat ca aveam picioarele umflate ca doi butuci, asa ca m-am prezentat la medicul de familie, care mi-a spus ca am o forma de reumatism. Mama (care a fost asistenta) a tinut insa sa mergem si la sectia de Nefrologie a Spitalului Judetean. Acolo m-au internat si mi-au comunicat ca am probleme cu rinichii”, a povestit el. Pentru a fi sigur in legatura cu diagnosticul, s-a dus sa-l consulte si medicii ieseni. A fost si acolo internat, iar timp de trei ani a trebuit sa faca lunar naveta pentru control. In 2005, dupa ce incetase drumurile la Iasi din motive financiare, analizele s-au stricat si rinichii au cedat. Fratele sau, plecat din tara, l-a ajutat cu bani si l-a trimis la Cluj, apoi la Bucuresti. La spitalul Fundeni, Sebastian G. a primit vestea crunta ca are nevoie de dializa si de transplant renal.
Viata contra cost
Intors acasa, intr-o stare tot mai rea, s-a vazut nevoit sa se pensioneze pe caz de boala (dupa doar opt ani de munca pe post de inginer) si sa mearga la dializa de trei ori pe saptamâna. Speranta de transplant statea in tatal sau. „A fost de acord sa-mi doneze un rinichi si am plecat impreuna la Iasi. Acolo s-a razgândit si a propus sa mergem la Cluj. Inainte sa plecam in Ardeal, m-a sunat de mai multe ori, ba ca nu-mi mai da rinichiul, ba ca totusi mi-l da, spre disperarea intregii familii. Deoarece ne asteptau doctorii la Cluj, l-am intrebat ce a hotarât si atunci mi-a cerut pe rinichi 20.000 de lei. Desi nu am fost niciodata prea apropiati, nu mi-a venit sa cred”, a continuat tânarul. Gratie chetei facute de rude si creditului facut de sotie, a reusit sa plateasca parintelui hapsân, care l-a insotit in final pentru transplant.
O operatie zadarnica
„Am facut transplantul de Inaltare. Tin minte ca inainte de operatie, când ne-au imbracat in halatele acelea albastre, l-am intrebat cinic pe tata «ce zici, mergem sa ne inaltam?», iar el m-a injurat. Mai multe zile dupa interventie, nu am avut voie sa ma misc deloc, doar sa vorbesc la telefon. Din cauza medicamentelor care sileau organismul sa accepte noul organ, exista riscul de infectie in orice clipa, astfel ca nu aveam voie sa ies din camera si nici sa folosesc carti, radio sau televizor; o vreme a trebuit sa evit si locurile aglomerate, eram vulnerabil si o simpla raceala (luata, de exemplu, din autobuz) ar fi devenit la mine gripa in toata regula”, a mai spus Sebastian G.
Treptat, viata i-a intrat in normal. Boala nu-si incetase insa asaltul. In primavara anului trecut, rinichiul cel nou (al treilea in organism) a cedat si el si tânarul s-a intors la dializa.
„Traiesc mai rau ca-n Sahara”
Familia G. (cu doi copii) are acum datorii de 10.000 de lei la banca, tratamentul lunar pentru Sebastian costa cam 200 de lei, iar un rinichi nou (salvarea lui ar fi un alt transplant) costa pe piata neagra, spune el, 10.000 de euro. Dincolo de problemele financiare si de handicap, barbatul si-a pastrat insa dragostea de viata si de familie si chiar dorinta de a munci. „Din cauza dializei, traiesc mai rau ca-n Sahara, nu am voie sa beau mai mult de 300 de mililitri pe zi si nici sa consum mâncaruri lichide (gen ciorba) sau fructe. Nu pot face efort, dar e greu cu banii si incerc sa muncesc – am dat anunt la ziar prin care ofer servicii de decoratiuni interioare (figuri din desene animate pentru camera copiilor sau pentru institutii destinate copiilor)”, a incheiat tânarul.
Cei care doresc sa-l ajute in orice fel sunt rugati sa sune la numarul de mobil 0726.661.953.
Alin LEANCA