Dintre elevii participanti la ultima editie a Scolii de fotografie de la Onesti, organizata recent, unii ar putea sa devina fotoreporteri sau sa se orienteze catre arta fotografica, date fiind bunele rezultatele obtinute in cadrul manifestarii, mai ales la concursul de imagini foto, intitulat “Eu si natura”. De altfel, unul dintre principalii organizatori ai scolii de la Onesti, Ionut Popa, redactor-sef la revista bucuresteana “Terra Magazin”, ne-a spus ca manifestarea a avut un scop mai amplu, redescoperirea naturii si stimularea interesului pentru mediul inconjurator, dar modalitatea aleasa a fost fotografia, iar unii dintre participanti isi pot cultiva si latura artistica, existand sansa de a urma chiar si o cariera in domeniul captarii si prelucrarii imaginilor foto.
Cea mai buna fotografie din concurs a fost realizata de Alexandru Vrinceanu, de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Onesti, care a câstigat marele premiu. La sectiunea “Natura”, cistigatori au fost Anamaria Astilean, de la Liceul de Arte Plastice “Romul Ladea” din Cluj (Premiul I), George Potrivitu, de la Liceul “Stefan cel Mare” din Târgu Neamt (Premiul II), Izabella Samaret, din Cluj (Premiul III) si Adelina Asofiei, de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Onesti (mentiune). La cea de-a doua sectiune a concursului, “Timp liber”, s-au impus Victor Roman, de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti (Premiul I), Izabella Samaret (Premiul II), George Potrivitu (Premiul III) si Radu Alexandru Ionescu, de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Urziceni (mentiune).
Elevii au avut ce invata
Cursurile propriu-zise din cadrul Scolii de vara de la Onesti au fost predate de Ionut Popa, Alin Totorean si Bogdan Greavu, de la revista “Terra Magazin”, si au inclus elemente de tehnica fotografica (descrierea si folosirea apartului foto, modalitatea de expunere corecta), realizarea fotografiilor (calitatile necesare unui fotograf, alegerea subiectului fotografic, caracteristicile fotografiei, controlul in arta foto) si prelucrarea digitala a fotografiilor. Manifestarea de la Onesti, care a durat trei zile, a mai inclus o proiectie multimedia, cu imagini surpinse, in desertul Atakama, de Alin Totorean, expeditionar si explorator, o deplasare la Salina Târgu Ocna si o drumetie pe dealul Magura, in timpul carora elevii au facut si fotografii, precum si o sedinta de studiu a pozelor realizate de participanti si de retusare a imaginilor, folosind programele de calculator. La Scoala de fotografie de la Onesti au participat 42 de elevi, de la scoli generale si licee. Reprezentantii organizatorilor, Centrul de Experiente Pedagogice si Culturale, un ONG din municipu, Colegiul National “Grigore Moisil” din Onesti si revista “Terra Magazin”, au apreciat ca manifestarea a fost o reusita, din toate punctele de vedere, iar rezultatele au fost foarte bune.
Florin TANASE