Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau recomanda populatiei sa evite expunerea la soare, precum si folosirea de mijloace de protectie. De asemenea, este recomandat cresterea consumului de lichide la 2 – 4 litri pe zi si alimentatia saraca in grasimi.
Alte recomandari pe care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin En” al judetului Bacau le aminteste populatiei sunt evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice, dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata. Totodata, este indicata evitarea unor eforturi fizice susţinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, sa se desfasoare dimineata si seara.
Conform legii, personalul care lucreaza in sectoare cu temperatura ridicata si radiatii calorice va beneficia de un program modificat de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si de cantitaţi suficiente de apa minerala din partea angajatorilor. Copiii vor fi supravegheati permanent si li se va acorda o atentie speciala, pentru a se evita situatiile nefavorabile acestora. Astfel, copiii nu vor fi lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distante lungi nu se va efectua in vehicule fara posibilitati de climatizare. Persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.
De retinut este faptul ca persoanele care detin aparate de climatizare trebuie sa le seteze astfel incât acestea sa mentina in incaperea sau cladirea respectiva o temperatura cu 5°C mai mica decât temperatura exterioara. Populatia va avea la dispozitie mai multe puncte in care se va putea adaposti in caz de necesitate. Astfel, vor fi stabilite puncte de prim ajutor in spitale, dispensare, cabinete medicale, primarii, gari, autogari, piete, teatre, lacasuri de cult, farmacii. Evidentierea punctelor de prim ajutor va fi realizata prin sigle sau semnale colorate. De mentionat este faptul ca lacasurile de cult vor fi deschise in intervalul orar 11.00 – 18.00 pentru toti cetatenii. Pe toata perioada caniculara din acest an, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau va monitoriza zilnic numarul de solicitari datorate caniculei, decesele provocate de canicula, cazuri rezolvate in punctele de prim ajutor si cazuri prezentate in serviciul de garda din spitale cu patologie asociata caniculei. De asemenea, ISUJ Bacau va asigura transportul de apa menajera si potabila (imbuteliata), fara a afecta misiunile inspectoratului. Se vor verifica si aduce in stare de functionare toate mijloacele si materialele necesare pentru interventia in cazul producerii unor incendii de proportii (la fond forestier, miristi, terenuri agricole etc).
Se va organiza si executa, prin personalul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, controlul respectarii masurilor de aparare impotriva incendiilor la gospodariile cetatenesti, precum si la lacasurile de cult. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau va organiza patrule mobile pe raza zonei de competenta, in vederea scurtarii timpului de raspuns in cazul producerii unor situatii de urgenta. Totodata, se vor organiza si patrule mobile compuse din personal al ISUJ Bacau si Directiei Silvice Bacau, in vederea prevenirii incalcarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor la fond forestier.
Dan MINDIRIGIU
Sblt. Andrei Constantin GRECU