Ecouri dupa „locale”

Dupa cum se vede, desi recentele alegeri locale s-au incheiat, ecourile lor nu s-au stins inca. Daca pentru unele partide scrutinul de la inceputul lunii iunie a insemnat un succes, desi nu total, pentru altele rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor. Sa incepem cu Partidul Social Democrat. Daca in „vechiul regat” socialistii au realizat rezultate promitatoare, mentinându-se im general in vechile si trainicile fiefuri pesediste, in Ardeal harta postelectorala a ramas la culoarea traditionala simbolizând „dreapta esichierului politic”. Fara a realiza rezultatele din 2004, social-democratii s-au reabilitat totusi fata de alegerile pentru „europene” ajungând la cele aproape 30% din voturile exprimate pe tara. Spre deosebire de celelalte partide, unitatea stângii – contestata o buna perioada de timp, se dovedeste cel putin pâna in prezent, ca stabila. Nu se cauta vinovati, tapi ispasitori, nici macar printre cei din asa zisul „grupul de la Cluj”. Cu totul altfel se prezinta situatia la celelalte partide. Iata PDL-ul de pilda, a carui conducere isi varsa naduful pe cei ce nu au reusit in multe judete, sa asigure din partea electoratului majoritatea pe care si-ar fi dorit-o. Desigur ca, coborând mult sub plafonul din 2004, au trebuit sa se resemneze doar cu succesul intr-adevar remarcabil al D-lui Boc de la Primaria Clujului. In schimb, nu au fost iertati conducatorii partidului din 9 judete care nu si-au indeplinit „planul” de a calca pe urmele „presedintelui – trompeta”. Au fost trimisi cu sarcina de a verifica si a lua masuri (parlamentarele din toamna nu sunt uitate), cei din conducerea centrala a partidului. Lista celor 9 judete a inceput cu Bacaul, unde D-l Flutur – energicul sucevean, si fost ministru, trebuie sa restabileasca situatia. I s-au alaturat pentru celelalte 8 judete domnii: Stolojan, Stoica, Videanu ca si politicieni, blonda Elena Udrea etc.
Si la liberali, in ciuda succesului oarecum neasteptat (cei peste 15% care-i situeaza pe locul 3 in clasament), nu-l multumeste pe D-l Tariceanu. In prezent, fostul domn „Moliceanu”, nu mai este victima atotputernicului presedinte jucator de la Cotroceni. Vazându-si pozitia consolidata in fruntea guvernului minoritar, isi doreste ca si in partid sa devina liderul de necontestat. A obtinut satisfactie in problema cu Ludovic Orban pe care il considera responsabil la capitala la fel ca si alti liberali cu „nume”, de nereusita din unele judete. Crin Antonescu si Norica Neculai nu si-au ascuns dezacordul fata de masura luata de D-l Tariceanu. Ramâne de vazut pâna unde va merge curajul acestuia, curaj pe care si l-a consolidat in disputa dintre executiv si presedintie. I-ar fi totusi fatal – credem noi, sa se considere coautorul legitim peste decenii, al marilor Brateni.
Nu s-au stins ecourile alegerilor nici in legatura cu un alt fapt extrem de nociv, care intereseaza intreaga populatie a tarii. Este vorba de cumpararea si cu bani de voturi la recentele alegeri, nu numai cu mici cadouri, bunatati culinare, unele atentii si altele. S-au facut publice in unele localitati din sud, darea de bani, chiar valuta, in schimbul voturilor. Interventia BEC-ului a fost necesara, dispunându-se noi alegeri in cele doua comune „incriminate”.
Desigur, cumpararea cu bani a voturilor electorilor, are un puternic iz de mita prevazuta de codul penal, infractiune inglobata in sfera notiunii mai largi de coruptie. Reamintim cititorilor neinitiati cu prevederile legislatiei penale, ca in art. 255 a codului penal, se arata ca, devine infractor cel care foloseste „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, ori alte foloase…”, si in situatia – consideram noi, aratata mai sus.
Aceasta ar mai trebui DNA-ului, sa se ocupe si de cazurile petrecute la aceste alegeri, ingrosându-se rafturile de dosare carora procurorii deja nu le mai pot face fata.
Dar, deoarece problema coruptiei si a luptei anticoruptie a revenit in actualitate, ne propunem ca aceasta sa formeze obiectul unui material viitor pe care sa-l incadram intr-o rubrica de specialitate „Cronica juridica”.

Av. Gh. DALBAN

Comentarii

  1. si inca nu stiti tot…..
    mai sunt de confirmat consilierii locali si validarea acestora in consiliile locale…..
    mai sunt de ales viceprimarii…..
    voi nu faceti teren?
    macar acolo unde inca nu au avut loc aceste evenimente.
    sa vedeti distractie!!!!!!!!!!!!!

  2. DACA NU STITI ,IN TIMPUL GUVERNARII ACESTUI MOLICEANU ROMANIA A INTRAT IN UE,IAR PENSIILE APROAPE S-AU DUBLAT,IAR PNL-UL A OBTINUT 18% LA ALEGERILE LOCALE[POATE STITI DE OBICEI GUVERNAREA ERODEAZA.

Adauga un comentariu

*