Departamentul de Stat al S.U.A. l-a propus, în baza calităţilor profesionale, pe prof. Gabriel Stan, directorul Casei Ccorpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, pentru a participa în Statele Unite la Programul „Vizitatori Internaţionali”. Profesorul Gabriel Stan a fost selectat şi propus de către Ambasada S.U.A. din România.”Pentru mine şi pentru instituţia pe care o reprezint, C.C.D. Bacău, această vizită în S.U.A. va reprezenta o mare oportunitate, deoarece, fiind o vizită de lucru, tematică, cu profund caracter profesional şi ştiinţific, va înlesni o importantă acumulare de informaţii, schimburi de experienţă şi multiple alte oportunităţi. După cum se ştie, în ultimii patru ani instituţia noastră a dezvoltat un solid parteneriat educaţional şi cultural cu Ambasada S.U.A. la Bucureşti. Ne place să credem că această nominalizare şi invitaţie nu este întâmplătoare şi că vizita în S.U.A. va contribui la continuarea proiectelor noastre în această direcţie” ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău. Acest program este administrat de Biroul pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al Statelor Unite, a cărui activitate este autorizată de „Mutual Education and Cultural Exchange Act” din 1961, cunoscută sub numele de Legea Fulbright – Hays şi care are drept scop facilitarea înţelegerii reciproce între Statele Unite ale Americii şi alte ţări ale lumii.
Programul „Vizitatori Internaţionali” aduce anual în Statele Unite invitaţi din toate ţările, specializaţi în cele mai diverse domenii de activitate, care participă la programe ce înlesnesc întâlniri cu specialişti din acelaşi domeniu, schimb de opinii şi experienţă şi oferă posibilitatea de a cunoaşte societatea americană şi modul de viaţă american. Tema programului din S.U.A. este „Toleranţă şi multiculturalism: probleme educaţionale în secolul XXI”, se va desfăşura incepând de saptamâna viitoare şi va include vizite la Departamentul de Stat şi alte instituţii guvernamentale din Washington, DC, pentru consultări şi schimb de experienţă pe tema menţionată. De asemenea, vor urma vizite în mai multe oraşe din diferite regiuni ale S.U.A., pentru informare şi documentare asupra practicilor specifice domeniului de activitate.
Programul vizitei a fost stabilit în urma consultării cu şefii secţiei culturale din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, precum şi cu experţi ai Biroului pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat. Modul în care este structurat programul permite participanţilor să stabilească contacte pe linie profesionala atât cu omologii americani, cât si cu alţi participanţi straini.
Stefan OLTEANU