Sute de mii de bacauani care sufera de boli de inima, de diabet sau fac dializa risca sa ajunga la spital din cauza caniculei care a cuprins intreg judetul. „Pe lânga cei suferinzi, cele mai expuse categorii la temperaturile extreme ale verii sunt copiii si batrânii”, a declarat medicul Marin Bustuc, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Conform statisticilor, in judet sunt peste 9000 de persoane cu diabet, mai multe zeci de mii cu boli cardiovasculare si aproape 200 care fac dializa.
Dupa Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene”, ASP si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) au formulat la rândul lor o serie de recomandari privind protectia populatiei in perioadele cu temperaturi extreme. Bacauanii sunt sfatuiti de inspectorii sanitari sa evite expunerea prelungita la soare in intervalul orar 11-18, sa regleze aparatele de aer conditionat (daca au) pentru a asigura o temperatura cu cinci grade Celsius mai mica decât cea naturala, sa petreaca doua-trei ore pe zi in spatii dotate cu aer conditionat, sa nu foloseasca ventilatoare la temperaturi mai mari de 32 de grade, sa poarte palarii de soare si haine deschise la culoare, sa bea zilnic intre 1,5 si doi litri de apa (chiar daca nu le este sete) – iar in timpul caniculei, un pahar la 15-20 de minute. Specialistii recomanda evitarea consumului de alcool si de bauturi cu multa cofeina sau mult zahar si o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete. „Temperatura din locuinte poate fi controlata prin inchiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau draperiilor, aerisirea locuintei numai dimineata devreme sau seara târziu (când temperatura exterioara este inferioara celei dinauntru), evitarea folosirii luminii artificiale”, a explicat purtatorul de cuvânt ASP Anda Dumitrescu.
Copiii mici, scosi din casa doar cu capul acoperit
In perioadele de canicula, regimul de alimentatie al copiilor mici nu trebuie schimbat prin in troducerea de alimente noi. Ei nu vor iesi la plimbare decât in afara intervalului 11-18 si vor avea obligatoriu caciulite. Batrânii si persoanele cu afectiuni cronice trebuie sa consume mai mult legume si fructe proaspete, sa evite sa iasa din casa pe canicula (iar daca este strict necesar sa circule, sa poarte obligatoriu palarii de soare) si sa faca trei-patru dusuri pe zi.
Angajatorii, obligati sa-si protejeze salariatii
Potrivit explicatiilor inspectorilor de munca, patronii sunt obligati prin lege sa-si protejeze personalul de temperaturi prea ridicate. „Daca timp de trei zile la rând se inregistreaza mai mult de 37 de grade si umiditate mare, angajatorii trebuie sa reduca programul de lucru sau chiar sa inceteze temporar activitatea, sa acorde salariatilor pauze suplimentare si apa salina (de la doi la patru litri pe zi per salariat), sa le supravegheze in permanenta starea de sanatate, sa mute pe alte posturi persoanele depistate cu afectiuni produse de caldura, sa asigure ventilatie la locul de munca. Incalcarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda de la 5000 la 10.000 de lei”, a declarat Ioan Andrei, inspector-sef adjunct in cadrul ITM.
Puncte de prim ajutor in municipiul Bacau
„Orasul are 16 puncte de prim ajutor, la Serviciul Public de Asistenta Sociala, Cinema Central, Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, Evidenta Populatiei, bisericile «Sfântul Nicolae» si «Sfântul Dumitru» si la mai zece dispensare medicale. Ele se activeaza in momentul in care se anunta trecerea la cod portocaliu (fenomene meteorologice periculoase, de intensitate mare – n.red.)”, a precizat medicul Aura Cretu de la ASP.
Alin LEANCA
Pe strada 22Decembrie si pe strada Venus se taie copacii . Nu se agita nimeni?????????