Sâmbata, 12 iulie, la ISJ s-a incheiat procedura de validare a dosarelor candidatilor inscrisi la Concursul national unic de titularizare. S-ar putea crede ca, odata cu incheierea acestei ultime etape dinaintea desfasurarii Concursului, Departamentul resurse umane de la ISJ a scapat de probleme. Inspectorul scolar general adjunct Remus Cazacu este, insa, de alta parere: „Inca ne confruntam cu unele probleme!”
– Care sunt aceste probleme, domnule „general”?
– Mai avem, inca, doua categorii de probleme legate de acest Concurs. Mai intâi, cele create de absolventii din acest an, care si-au depus dosarrul la termenul stabilit, dar trebuie sa mai aduca adeverinta ca au absolvit in acest an cursurile universitare si adeverinta ca au absolvit examenul de licenta, termenul limita pentru depunerea acestor adeverinte fiind luni, 14 iulie, inclusiv. Cea de-a doua categorie de probleme este generata de „promotia Bologna” …
– Sa intelegem ca „promotia Bologna” perturba Concursul national unic de titularizare?
– Am putea spune si asa. Anul acesta este un an unic pentru noi, pentru ca avem doua promotii 2008 de absolventi ai invatamântului superior: una care a facut patru ani de studii universitare, deci studii de lunga durata, si prima „promotie Bologna”, care a facut numai trei ani de studii si care trebuie sa sustina, in mod obligatoriu, si masteratul. Pentru ca inca nu avem clarificarile legislative necesare, absolventii „promotiei Bologna” au, deocamdata, acelasi statut cu absolventii fostelor institute pedagogice de trei ani, care nu aveau voie sa predea la liceu. Cu alte cuvinte, ei nu vor putea sa opteze, daca vor lua peste 7.00 la concurs, decât pentru posturile vacante de la nivel gimnazial.
– Dar sunt si clasele IX-X din cursul inferior de liceu, la absolvirea carora elevii primesc deja certificat, sunt si clasele IX-X de la scolile de arte si meserii. Ei nu ar putea sa opteze pentru aceste clase?
– Este adevarat ca aceste clase exista, dar absolventii „Promotiei Bologna” se afla, vis-a-vis de aceste clase, in situatia subinginerilor care nu pot opta decât pentru SAM-uri, chiar daca au catedre de SAM la licee, pentru ca sunt opriti prin lege de nivelul liceal al unitatii scolare. Tocmai de aceea militez pentru clarificari legislative urgente, care sa definitiveze statutul absolventilor din „promotia Bologna”, care pot preda in invatamântul obligatoriu, dar numai la nivel gimnazial.
– Au intervenit cumva modificari in programarea initiala a Concursului national unic de titularizare?
– Nu, programul a ramas acelasi: 16 iulie – desfasurarea concursului; 25 iulie – afisarea rezultatelor finale; 28-29 iulie – depunerea si verificarea optiunilor pentru repartizarea computerizata a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7.00; 30 iulie – repartizarea computerizata; 31 iulie – emiterea si comunicarea deciziilor de numire.
– Câti candidati vor participa la editia din acest an a Concursului national unic de titularizare?
– Au fost depuse si verificate 1657 de dosare. Cele mai multe sunt la invatatori – 297 de dosare depuse, educatoare – 194, limba si literatura româna – 167, matematica – 126, limba si ;literatura engleza – 120, biologie – 84, discipline tehnice – 82 pentru profesori- ingineri si 32 pentru maistri instructori … Numarul mare de candidati ne-a determinat, de altfel, sa organizam cinci centre de examen, toate in municipiul Bacau.
– Observ ca numarul foarte mare de dosare este exact la invatatori, la educatoare si la profesorii de matematica, adica acolo unde numarul catedrelor vacante este cu mult mai mic decât numarul solicitantilor. Cum veti rezolva deficitul de posturi?
– Problema numarului scazut al posturilor titularizabile ramâne si în acest an, pentru ca dispunem de numai 696 asemenea posturi, dintre care 239 in mediul urban si 457 in mediul rural. Din fericire, oferta noastra cuprinde si numeroase posturi netitularizabile, cu valabilitate de 1 – 3 ani. Vom apela, ca si in anii precedenti, si la catedrele mozaic, „facute din bucati”, care vor impune un efort în plus din partea profesorilor, pentru ca acestia vor trebui sa faca naveta între scoli, pentru a-si completa norma didactica. De altfel, lista posturilor va fi afisata la avizierele Inspectoratului Scolar, dar ea a fost deja postata pe site-ul I.S.J. Bacau si pe site-ul Ministerului, pentru a putea fi consultata. Abia la 1 septembrie vom sti cum stam si daca au mai ramas catedre neocupate.
Stefan Olteanu
Domnule Cazacu cum ati ajuns in functia de inspector adjunct cand in postul anterior, de director la N V KARPEN nu ati facut decat sa va atrageti antipatia colegilor?????