In trei editii anterioare ale ziarului nostru, i-am informat, foarte pe scurt pe cititori,despre o statistica ingrijoratoare de la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, desprinsa dintr-un studiu amplu, efectuat de un colectiv al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica – C.J.A.P. Bacau, coordonat de Mariana Craciunescu, al carui subiect a fost situatia elevilor din municipiul Bacau care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Continuam in acest numar cu prezentarea situatiei existente in municipiul Onesti, asa cum a reiesit din studiul efectuat de acelasi colectiv al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica – C.J.A.P. Bacau, cu sprijinul unui larg colectiv de cadre didactice onestene.
Peste 50 de copii au fost lasati sa se descurce singuri
In invatamântul preuniversitar onestean sunt cuprinsi 11.308 prescolari si elevi din clasele I-XII. Dintre acestia, peste 2000 (17,68 la suta) au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Mai concret: 431 de elevi au ambii parinti plecati (22 la suta din totalul elevilor onesteni), ei fiind lasati in grija bunicilor (22 la suta), a fratilor mai mari sau a altor rude (2 la suta), a unui vecin (1 la suta) sau chiar lasati sa se descurce singuri (3 la suta), doar doi elevi fiind lasati de parinti in grija unor asistenti maternal (0,4 la suta). Imbucurator este, totusi, faptul ca aproape 78 la suta dintre acesti copii au ramas in grija unuia dintre parinti. Mai exact, 924 (46 la suta) au tatal plecat si sunt in grija mamei, iar 645 au mama plecata in strainatate si au ramas in grija tatalui.
Un clasament al scolilor „cu probleme”
Coordonatoarea acestui studiu, Mariana Craciunescu, ne-a prezentat unitatile de invatamânt onestene care se confrunta mai acut cu aceasta spinoasa problema. Sunt scoli in care numarul elevilor parasiti de unul sau de ambii parinti este de ordinul sutelor: Scoala cu clasele I-VIII „George Calinescu” – 217 de elevi „orfani” (18,23 la suta); Colegiul Tehnic „Petru Poni” – 207 elevi (13,58 la suta); Scoala cu clasele I-VIII nr.1 – 173 elevi (19,46 la suta); Colegiul National „Grigore C. Moisil” – 143 elevi (20,19 la suta); Colegiul National „Dimitrie Cantemir” – 142 elevi (17,27 la suta); Scoala cu clasele I-VIII „Emil Racovita” – 134 elevi (29,25 la suta); Scoala cu clasele I-VIII „Ghita Mocanu” – 128 elevi (17,43 la suta). De remarcat ca exista deja o unitate scolara in care aproape o treime din numarul total al elevilor este in suferinta, având unul sau ambii parinti plecati in strainatate.
Cei mai expusi: elevii din invatamântul primar si gimnazial
Ingrijorator este, mai ales, faptul foarte multi dintre elevii parasiti de parintii plecati la munca in strainatate sunt prescolari sau din clasele primare si gimnaziale. In municipiul Onesti sunt la ora actuala in situatia de copii „orfani” 185 de prescolari, 387 de elevi din clasele primare si 516 elevi din ciclul gimnazial. Este adevarat ca cifra cea mai mare (912 elevi) a fost inregistrata in invatamântul liceal si la scolile de arta si meserii, deci un procent de 16,55 la suta), dar toto att de adevarat este si faptul ca acesti elevi, fiind mai mari, se descurca relativ mai usor, chiar daca si aici e resimtita acut influenta nociva a anturajului.
Copiii singuri acasa provin de la liceu sau de la SAM
Elevii ramasi singuri acasa provin din unitatile liceale sau din scolile de arta si meserii. Unitatile de invatamânt cu cele mai multe cazuri de acest fel sunt: Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” – 23 elevi; Colegiul Tehnic „Petru Poni” – 22 elevi; Colegiul National „Grigore C. Moisil” – 8 elevi; Colegiul National „Dimitrie Cantemir” – 4 elevi; Liceul cu program sportiv „Nadia Comaneci” – 4 elevi; Liceul seminarial catolic „Fericitul Ieremia” – 4 elevi; Grupul Scolar Auto – 3 elevi.