Legislatia s-a inasprit in cazul celor care obisnuiesc sa-si incendieze terenurile. Acestea nu mai pot fi incendiate decât de cei care fac dovada ca respectivele suprafete sunt atacate de daunatori.
Proprietarii care obisnuiau sa-si incendieze terenurile dupa recoltarea productiei agricole se lovesc de birocratie. Legile s-au inasprit. Motivul e simplu: incendiile de miriste de anul trecut, din lungul autostrazii soarelui, au provocat numeroase accidente de circulatie. Scapate de sub control, incendiile de câmpie fac obiectul constrângerilor legale. La Colegiul Prefectural de ieri directorul executiv al Prefecturii, Dumitru Nada, a tras un semnal de alarma subliniind ca perioadele de canicule prognozate pentru saptamânile care vin ar putea antrena incendierea suprafetelor uscate. “Canicula este mediatizata. Se stie de aceasta problema. Insa terenurile uscate, miristile pot lua foc in perioada de canicula. Am luat hotarârea de a interzice arderea miristilor, indiferent de proprietar. Doar cu aprobari pot fi incendiate respectivele suprafete: de exemplu, daca sunt semnalate probleme cu rozatoarele si alti daunatori”, a declarat Nada.
E nevoie de acte
Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului, Corina Pricope, cei care doresc sa-si incendieze terenurile au nevoie de patru aprobari. “In primul rând acestia trebuie sa prezinte o solicitare catre APM pentru o aprobare de incendiu. Ulterior au nevoie de aprobari din partea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Garda de Mediu, Directia Fito-Sanitara si Primaria din comuna pe care se gaseste terenul. Aprobarea din partea Directiei Fito-Sanitare e cel mai greu de obtinut. Cu el se face dovada ca terenul e atacat de daunatori”, a spus directoarea Pricope.
Lucian BOGDANEL