Votul in colegii uninominale complica organizarea alegerilor

Introducerea sistemului electoral prin vot uninominal complica organizarea alegerilor parlamentare din aceasta toamna. Noutatea lor consta in faptul ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) nu va mai fi doar o simpla institutie vegetativa. Ei ii revine, printre altele, validarea membrilor din birourile electorale de circumscriptie.

Impartirea judetului in 14 colegii uninominale – 10 pentru deputati si 4 pentru senatori – transforma ritualul organizarii alegerilor parlamentare. Acesta este mai complex fata de rutina “generalelor” de dupa revolutie. Conform subprefectului Gheorghe Hura (foto), alegerile parlamentare de anul acesta vor fi “altfel”. Cu totul altfel. Impartirea sectiilor de votare va ramâne, totusi, aceeasi. “Fata de un singur buletin de vot la nivelul judetului, unde erau scrise listele de candidati trimise de partide, anul acesta vom avea buletine diferite pe fiecare colegiu uninominal in parte. Vor fi tiparite buletine de vot separate pentru fiecare colegiu”, a declarat Hura. Acesta a mai spus ca, in perspectiva organizarii alegerilor, se gândeste sa implementeze un sistem de “descentralizare” organizatorica. Prefectura ar urma sa numeasca responsabili cu organizarea si buna desfasurare a alegerilor pentru fiecare colegiu. “Va fi un fel de descentralizare organizatorica. Pe fiecare colegiu trebuie sa nominalizam un responsabil cu organizarea alegerilor. Altfel riscam sa provocam confuzii majore”, a spus subprefectul.

Si colegiile senatoriale vor fi supravegheate

Gheorghe Hura a precizat ca si colegiile senatoriale vor avea responsabili cu organizarea alegerilor. Ei vor fi alesi din rândul celor care se ocupa de organizarea alegerilor in colegiile de deputati, in conditiile in care colegiile senatoriale sunt alcatuite din mai multe colegii de deputati. Noutatile nu se opresc aici. Autoritatea Electorala Permanenta, o institutie care a “vegetat” la alegerile din anii anteriori, a primit atributii extinse. “De aceasta data, AEP va avea un rol activ in teritoriu. Ea va alcatui registrul de evidenta a sectiilor de votare si registrul alegatorilor in conformitate cu listele electorale. De asemenea, tot AEP va aviza propunerile prefectului pentru presedintii si loctiitorii sectiilor de votare”, a subliniat Hura care a mai spus ca odata cu aceasta reglementare primarii nu vor mai fi contactati pentru a face propuneri de completare a sectiilor de votare. AEP se va mai ocupa si de instruirea presedintilor si loctiitorilor din sectiile de votare. “Plec de la premisa ca nu sefii sau loctiitorii sectiilor stabilesc rezultatul votului. Ei trebuie profesionalizati in zona juridico-electorala”, a conchis Hura. De mentionat ca nu vor exista birouri electorale de colegiu uninominal. Toate sectiile de votare (peste 500 la numar) vor aduce rezultatele la Biroul Electoral Judetean. Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Harta colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei deputatilor si Senatului este disponibila aici:

    http://www.euroavocatura.ro/colegii_uninominale_alegeri_2008.php

Adauga un comentariu

*