PSD acuza guvernarea liberala ca de aproape doi ani de zile nu ia măsuri de natură socială decât prin constrângeri, nu din convingere. Social Democratii argumenteaza prin mai multe exemple. Astfel, majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, legiferat în Parlament la iniţiativa PSD şi asumat de către Executiv, inclusiv în campania electorală. În realitate, Guvernul cauta orice tertip pentru a nu le acorda pensionarilor banii care li se cuvin. In spatele „majorarii” din lunile noiembrie si decembrie se ascunde o păcăleală evidentă, doar o recuperare parţială a veniturilor pierdute de pensionari pe parcursul întregului an. De aceea social democratii nu exclud introducerea unei motiuni de cenzura.
Deputatul PSD Bacau, Gabriel Vlase, explica: „incepând cu luna mai, din cauza fluctuatiilor dintre salariul mediu pe economie prognozat şi în baza căruia s-a stabilit punctul de pensie la începutul anului şi salariul mediu pe economie realizat, rezultă o diferenţă de 10%. Asa se face ca, tot incepând cu luna mai, un pensionar cu cinci milioane de lei pierde lunar circa 500 de mii de lei, adică 10%. Astfel că în lunile mai, iunie, iulie, august, septembrie şi octombrie, un pensionar cu cinci milioane de lei pierde circa trei milioane de lei. Iar Guvernul, sub titlul „Majorarea pensiilor”, vine în lunile noiembrie şi decembrie cu acest 20% prin care îi acordă pensionarului doar două milioane de lei. Aşadar, pensionarul pierde în cursul anului trei milioane şi primeşte de la Guvern doar două milioane. Este vorba despre o pierdere netă de un milion de lei”.
In acest context, PSD impune Guvernului o corecţie. Astfel, această creştere de 20% să se facă la începutul trimestrului trei, adică la 1 octombrie, ceea ce ar însemna recuperarea măcar a unei parti din banii pierduti de pensionari. „Sustin acest demers al PSD si-l fac public impreuna cu ceilalti colegi tocmai pentru a arata ca in timp ce Guvernul incerca sa-i pacaleasca din nou pe pensionari, noi cerem respectarea drepturilor pe care le-au capatat dupa ani si ani de munca. Este pentru noi un obiectiv foarte important şi vom lupta pentru acesta pe toate căile, folosind toate mijloacele politice la dispoziţie, inclusiv moţiunea de cenzură”, precizeaza Gabriel Vlase, unul dintre initiatorii acestui proiect.
Indexarea pensiilor in fucntie de rata inflatiei
Din 2009, PSD vrea sa introduca obligativitatea de păstrare a puterii de cumpărare a pensiilor pe toată durata unui an. Va fi nevoie de două tipuri de corecţii: unul legat de această diferenţă care apare în timpul anului, între salariul mediu prognozat şi cel realizat, al doilea legat de rata inflaţiei. De aceea PSD vrea reintroducerea indexarea trimestriale a pensiilor raportata la rata inflaţiei. (Cr. A.)