Bacauanii vor trimite in Senat un singur reprezentant. In colegiul senatorial 1, alcatuit din cele trei colegii de deputati in care a fost impartit municipiul Bacau, vor concura candidatii celor trei partide reprezentative pentru peisajul politic local: PSD, PNL si PDL.
Avida de declaratii spumoase, situate adeseori la limita decentei, opinia publica tinde sa-si indrepte atentia aproape exclusiv spre zona dezbaterilor legate de candidatii la functia de deputat care se vor intrece la alegerile parlamentare de anul acesta. Mult mai numerosi, gratie prevederilor normative care stipuleaza ca un colegiu de deputati trebuie sa cuprinda aproximativ 70 de mii de cetateni, candidatii la un loc in Camera Deputatilor ii eclipseaza pe competitorii care viseaza la un fotoliu in Senat. Judetul Bacau a fost impartit in patru colegii senatoriale. Desi calculele initiale aratau ca bacauanii vor trimite in Senat cinci reprezentanti, masivul exod al populatiei judetului catre Italia si Spania a facut ca Bacaul sa ramâna fara un senator. Locuitorii resedintei de judet vor trimite in Senat un singur reprezentant. Prin prisma numelor de candidati vehiculate de partide, batalia din colegiul senatorial 1 se anunta, de pe acum, cea mai atractiva. Comparativ cu ce vom vedea in celelalte colegii senatoriale din punctul de vedere al competitiei electorale.
Berca si Nedeff, singurii siguri
Atât rectorul Universitatii din Bacau, Valentin Nedeff, cât si fostul prefect, Gabriel Berca, au fost anuntati de partidele pe care le reprezinta drept candidati la un loc in Senat. Logica politica spune ca, prin pozitia de conducator al Universitatii, Nedeff nu poate candida decât in colegiul senatorial urban, zona in care se presupune ca titulatura de “rector” al unei institutii academice este pe deplin inteleasa de catre votanti. La rândul sau, fostul prefect Gabriel Berca – un greu liberal din anturajul primarului Stavarache – va incerca sa fructifice ascendentul electoral urban dobândit de PNL in urma alegerilor locale. “Din punctul meu de vedere va fi o competitie eleganta, fara surprize majore”, a declarat Berca lasând sa se-nteleaga ca se vede deja câstigator. Acesta a mai spus ca este obisnuit cu “examenele” electorale, desi nu si-a verificat niciodata pâna in prezent potentialul electoral. “Când am facut campanie in 2004 eram doar cinci oameni pe lânga Stavarache. Cred ca putem vedea acum cum e perceput fiecare de catre oameni. Oricum, cine va ajunge in Senat trebuie sa fie un cunoscator al administratiei publice locale. Trebuie sa cunoasca problemele oamenilor”, a mai spus fostul prefect.
De la PSD va candida Mardare. Sau Stoica
Candidatul social-democrat in colegiul senatorial 1 ar putea fi, foarte bine, Catalin Mardare sau managerul Spitalului Judetean, Dan Stoica. Surse din anturajul PSD Bacau au lasat sa se-nteleaga ca social-democratii au optat deja pentru candidatura lui Dan Stoica, urmând ca Mardare sa candideze in colegiul senatorial care inglobeaza colegiul de deputati in care va candida liderul Viorel Hrebenciuc. Desi s-a ferit sa avanseze informatii transante in aceasta privinta, Catalin Mardare a declarat ca nu-si va subestima adversarii politici, indiferent de colegiul in care va candida. Senatorul social-democrat a mai spus ca nu crede ca rezultatul slab scos la locale ii va afecta in vreun fel prestatia de la parlamentare. “Din perspectiva aceasta ne putem uita la modul in care Oprescu a câstigat Primaria la Bucuresti din a treia incercare. In politica e ca in fotbal, niciun meci nu seamana unul cu altul. Uitati-va la rezultatul de la europarlamentarele de anul trecut, comparativ cu cel de la locale. Lucrurile sunt intr-o dinamica accelerata. Nu sunt motive sa ne oprim foarte mult asupra rezultatului pe care l-am obtinut la locale”, a declarat Mardare. Colegiul senatorial 1 este alcatuit din trei colegii de deputati, doua exclusiv urbane, al treilea mixt, si numara 207. 493 de locuitori.
Lucian BOGDANEL