Statiunile turistice trebuie sa respecte criterii draconice pentru a fi atestate

Guvernul a elaborat un set de criterii obligatorii pe care statiunile turistice trebuie sa le indeplineasca pentru a fi atestate. Aceste criterii se refera la amplasarea lor in teritoriu, infrastructura de acces si dotari, precum si la un cumul de conditii suplimentare. Pentru ca o statiune sa fie atestata ea trebuie sa indeplineasca, pe lânga criteriile obligatorii, 75 la suta din cele suplimentare – in cazul statiunilor de interes national si 50 la suta pentru statiunile de interes local. Potrivit noilor reglementari, pentru a primi atestarea din partea Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii statiunile trebuie sa fie amplasate intr-un cadru natural fara poluanti, sa detina studii si documente care aatesta prezenta si valoarea factorilor naturali de cura – ape minerale, namol, saline, lacuri terapeutice etc.
Atestarea statiunilor turistice e conditionata de existenta unui drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie. De asemenea, intre statiune si gara sau autogara care o deserveste trebuie sa circule mijloace de transport in comun. In fiecare statiune trebuie sa existe minim o farmacie, dar si locuri de promenada sau terenuri de joaca pentru copii. Statiunile socotite de interes national trebuie sa dispuna de cel putin 500 de locuri de primire, in timp ce cele de interes local trebuie sa dispuna de minim 100. Criteriile suplimentare de atestare a statiunilor turistice se refera la: existenta de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care sa opreasca in gara statiunii, spatii comerciale pentru activitati de prestare a serviciilor (banci, schimburi valutare etc), sali de spectacole si sali de conferinte care sa aiba o capacitate de minim 40 la suta din numarul locurilor de cazare existente in statiune; canalizare centralizata. In categoria statiunilor de interes national intra statiunile care aduna cel putin 135 de puncte, in timp ce pentru atestarea statiunilor de interes local sunt necesare doar 90 de puncte. Atestarea statiunilor se va face doar la solicitarea autoritatilor locale si e consfintita prin Hotarâre de Guvern.
Daca in 60 de zile de la intrarea in vigoare a proiectului guvernamental consiliile locale care administreaza localitati cotate ca statiuni de interes local sau national nu depun documentatia pentru reatestare, respectivele localitati isi pierd statutul de statiuni turistice.
In judetul Bacau exista doua statiuni de interes national, Targu-Ocna si Slanic Moldova. (L.B.)

Comentarii

  1. Problema este ca reglementarea privind criteriile minime de clasificare nu este deloc noua, iar statiunile au depus de mult dosarele in vederea atestarii. Iar in judet, domnule sau doamna ziarista, sant doua statiuni de interes national:Slanic Moldova si Targu Ocna (din anul 2002). Stati rau, din pacate, la capitolul documentare!

    ADMIN: Multumim.

Adauga un comentariu

*