* Un elev din clasa a VII-a din satul Schineni, caruia inundatiile i-au distrus casa, este cel mai bun elev al scolii din Saucesti * Pe lânga cele 11 premii obtinute anul scolar trecut, la diferite competitii, baiatul a mai câstigat „Diploma de Excelenta” si locul al III-lea la faza nationala a concursului „Cangurul” de limba engleza * „Când am vazut ca navalesc apele am luat calculatorul in brate si l-am urcat sus, pe dulap”, a afirmat copilul.
Bogdan Acar, de 13 ani, elev in clasa a VII-a a scolii din Saucesti, este unul dintre copiii care a ramas fara adapost din cauza viiturii care s-a napustit asupra comunei sale, la sfârsitul lui iulie. Baiatul este cel mai bun elev al scolii din comuna. Palmaresul sau obtinut in anul scolar trecut este impresionant: premiul al III-lea la faza nationala a concursului „Cangurul” de Limba Engleza, „Diploma de Excelenta”, alaturi de alte 11 premii câstigate la tot felul de concursuri scolare. In noaptea când au navalit apele, principala sa grija a fost sa nu i se strice calculatorul. „A venit preotul pe la noi si ne-a zis sa fugim de acasa atunci când o sa auzim clopotul la biserica. In toiul noptii, am auzit cum bate. M-am speriat. Stiam ca or sa vina apele mari. Am luat calculatorul in brate si l-am urcat sus, pe dulap, ca sa il feresc de apa. Nu vroiam sa il pierd”, a rememorat copilul. S-a urcat in masina unui vecin si, in puterea noptii, a fugit din calea apelor. „In urma mea, la cinci minute, a picat casa bunicilor construita in curtea noasta”, a povestit copilul. In perioada inundatiilor, copilul a locuit la rude, intr-un sat vecin. Când a revenit totul acasa plutea, iar locuinta bunicilor era una cu pamântul. „Calculatorul, sus, scapase. Nu insa si toate caietele mele de scoala. Nu am mai avut ce face cu ele. Le-am dat foc zilele trecute in fundul gradinii”, a mai adaugat copilul. Spera ca luna aceasta sa se poata muta definitiv in casa. „Deocamdata asteptam sa se mai usuce peretii. Dormim inghesuiti intr-o camera. Mai avem si o bucatarie afara”, a spus baiatul.
167 de teste in trei zile
Baiatul isi aminteste ca a muncit foarte mult ca sa obtina premiul la concursul de engleza. Recunoaste că ajutorul cel mai mare l-a avut de la Dana Popa, profesoara sa de la clasa, cu care ajunsese sa vorbeasca numai in engleza. „Eu am vrut neaparat sa particip la concursul de engleza. Nu stiam ca voi ajunge la faza nationala. Dar, am invatat mereu, mereu. Permanent am facut excercitii. 167 de teste in trei zile. Si in tren, in drum spre Bucuresti, am lucrat la engleza. Aveam câteva teste pe care nu le terminasem”, a spus copilul.
O singura nota de noua
Bogdan cunoaste doar nota zece. „O singura data am avut o nota de noua la educatie-fizica, ca nu am aruncat bine mingea de oina”, isi aminteste baiatul. Profesorii sai afirma ca Bogdan este un copil de exceptie. „Foarte silitor, cuminte si cu bun simt cum rar mai gasesti in ziua de azi. La orice concurs participa nu se poate sa vina fara premiu”, a declarat profesoara de matematica Maria Conache, diriginta sa. Copilul afirma ca indrageste toate disciplinele scolare, dar cel mai mult este pasionat de limba engleza, matematica si limba româna. „Vara asta, afara, am citit multe carti. Imi place lectura. Cam zece romane am citit. Toate de aventura”, a spus copilul.
A sunat clopotelul pentru 200 de sinistrati
In scoala din comuna Saucesti ieri a sunat clopotelul pentru 221 de elevi. Dintre acestia, 200 de copii, alaturi de zece cadre didactice, nu au inca acoperis deasupra capului. Directoarea scolii, Marcela Savin, afirma ca profesorii au refuzat amânarea inceperii anului scolar asa cum a propus initial conducerea Primariei. Copiii sinistrati nu vor avea in semestru acesta teme, iar orarul a fost facut in asa fel incât sa stea cât mai mult la scoala, insotiti de profesori. (Olimpia FILIP)