In ultimele zile, la instantele de judecata din Brasov, au avut loc câteva sedinte din cadrul unor procese pe care le are Rafo Onesti, unele dintre acestea fiind extrem de importante pentru viitorul rafinariei, al salariatilor si al municipiului. Unele dintre deciziile judecatorilor sunt in favoarea rafinariei onestene, dar nu toate contestatiile au fost solutionate.
Planul de reorganizare judiciara a fost reconfirmat
Un pas important a fost facut in privinta planului de reorganizare judiciara, sub care functioneaza Rafo, de câtiva ani de zile. Planul fusese admis inca din decembrie 2004, dar el fost atacat cu recurs, care a fost solutionat abia saptamâna trecuta. “Planul a fost reconfirmat irevocabil”, ne-a precizat Constantin Covoran, avocat al Rafo, din cadrul Baroului Bucuresti, care ne-a mai spus ca, daca planul nu ar fi fost reconfirmat, rafinaria risca sa intre in faliment. Pasul urmator, dorit de Rafo, este incetarea planului de reorganizare judiciara, fapt care ar avea multe efecte pozitive pentru firma onesteana. Dupa cum ne-a precizat avocatul Constantin Covoran, Rafo Onesti a avut câstig de cauza si in privinta unor contestatii, prin care se solicitau diverse sume de bani de la rafinarie, in contul unor penalitati la datoriile platite deja integral. Astfel, judecatorii brasoveni au respins, saptamâna trecuta, contestatia Bancii Române de Scont, dar si pe cea facuta de un grup de inventatori. Din pacate, Rafo a pierdut in cazul contestatiilor depuse de Compet si Rafinaria Darmanesti, pentru care trebuie sa achite câteva miliarde de lei vechi.
E.ON Gaz pune gaz pe foc
Mult mai importanta este solicitarea companiei E.ON Gaz, care a cerut inscrierea chiar la masa credala, pentru recuperarea unor sume de bani, desi tabelul creditorilor fusese de mult timp inchis definitiv. Chiar daca nu este vorba de sume foarte mari, comparativ cu datoriile platite de Rafo, actiunea E.ON are importanta pentru ca este legata de planul de reorganizare judiciara, care, in acest fel, ar putea fi prelungit, fapt care ar avea efecte devastatoare pentru rafinaria onesteana. Tocmai din acest motiv, reprezentantii Rafo considera ca e vorba de un fel de santaj din partea E.ON Gaz care forteaza obtinerea unor bani de la Onesti. Judecata cu E.ON s-a incheiat deja, dar pronuntarea a fost amânata cu circa o saptamâna, dupa cum ne-a spus avocatul Covoran. In procesul de la Brasov au mai fost solutionate si alte contestatii, unele in folosul Rafo, altele in defavoarea rafinariei onestene, dar sumele nu sunt foarte mari. Urmatorul termen in dosarul de reorganizare judiciara a fost programat pentru data de 6 noiembrie.
Glencore cere peste 70 milioane de dolari de la Rafo
Tot la Brasov s-a mai judecat si procesul cu firma britanica Glencore, dar separat de dosarul de reorganizare judiciara. Glencore a solicitat de la Rafo peste 70 milioane de dolari, pentru titeiul prelucrat la Onesti. Insa materia prima nu a fost adusa direct de la Glencore, ci prin firma Expanet, care a incheiat un contract de procesare cu Rafo. Pentru acest motiv, avocatii rafinariei onestene au sustinut ca Glencore trebuie sa ceara banii de la Expanet, nu de la Rafo. Judecatorii ar fi trebuit deja sa ia o decizie in acest dosar, insa pronuntarea a fost amanata pentru circa o saptamâna de zile. Glencore mai are si o a doua contestatie, prin care mai pretinde de la Rafo inca vreo 4 milioane de dolari. In acest proces, s-a mai dat un termen de judecata, fixat pentru data de 6 noiembrie.
Guvernantii liberali continua sa puna bete in roate
Rafinorii si liderii sindicali cred ca si guvernul liberal este amestecat in dosarele pe care le are Rafo, pe rolul diferitelor instante de judecata din România, scopul unor astfel de actiuni fiind blocarea activitatii rafinariei din Onesti, sau chiar eliminarea totala de pe piata, in folosul concurentei. Aceasta opinie este justificata si de procesul prin care guvernul, prin Ministerul de Finante, ANAF si DGFP Bacau, urmareste sa mai obtina inca o suma imensa de la Rafo, de peste 3.500 de miliarde de lei vechi, drept accesorii, constând din dobânzi si penalitati de intârziere la datoriile achitate integral. Desi instantele din Brasov au respins in mod definitiv si irevocabil pretentiile statului român, guvernantii au gasit o alte cale de a ocoli decizia judecatorilor brasoveni si au redeschis procesul la o alta instanta, dar dosarul a ajuns acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Gheorghe LEU
care a fost prima ordonanta emisa de guvernul galben in 2004 cand au intrat la guvernare?
ghici?