Presedintele Consiliului Judetean a inceput saptamâna de lucru pe bicicleta. Cu ocazia zilei europene fara masina, Dragos Benea a venit la locul de munca utilizând acest mijloc de transport. Benea sustine ca nu a facut-o de ochii lumii pentru ca ciclismul este o pasiune mai veche de-a sa. Seful judetului spune ca, in lipsa unor piste adecvate, este riscant sa mergi cu bicicleta prin Bacau. Pe 22 septembrie toata Europa sarbatoreste “ziua fara masina”.
Presedintele CJ Bacau a venit ieri la serviciu cu bicicleta. In acest fel, Dragos Benea a marcat ziua europeana fara masina. Devenita traditie, ziua de inceput a saptamânii europene a mobilitatii ofera “inaltelor fete” administrative prilejul sa renunte, fie si pentru câteva ore, la masinile de serviciu. Diriguitorii pot opta pentru diverse mijloace de deplasare inlocuitoare: de la mersul pe bicicleta, pâna la obisnuitul mers pe jos. Benea spune ca a ales sa vina la serviciu cu bicicleta pentru ca acest popular mijloc de transport este o pasiune mai veche de-a sa.
Periculos fara piste
Seful judetului a ajuns la Palatul Administrativ in jurul orei 9. 30. “Cu masina as fi facut mai mult”, a recunoscut Benea care a spus ca a respectat toate regulile de circulatie venind inspre serviciu. “Am mai stat si pe la semafoare, dar cu totul am facut doar 6 minute”, a spus presedintele CJ. Acesta a declarat ca ciclismul este un vechi “microb” de care sufera si ca bicicleta marca Giant, cu care a venit la locul de munca, este o achizitie de acum trei ani. “Fac multe ture, mai ales când vremea e buna. Merg mult pe traseul Bacau – Buhusi sau Bacau – Fântânele. Din pacate, pe strazile din România nu exista piste special amenajate pentru biciclete. In plus, e foarte mult praf. Natura functiei si tinuta oficiala pe care trebuie s-o abordez adeseori nu-mi permit sa vin tot timpul la serviciu cu bibicleta. Desi, ca sa fiu sincer, mi-ar fi placut”, a precizat Benea.
Bicicleta, un obiect “cool” inca din anul 2000
Din anul 2000, presedintele CJ Bacau a facut cu bicicleta mai multe trasee de sute de kilometri. In special montane, dupa cum el insusi declara. “Am fost cu bicicleta pe Transfagarasan, in Calimani si-n alte locuri. In Calimani am fost prin octombrie 2003. Erau numai zapezi. Pe traseul Toplita – Vatra Dornei am plecat de dimineata si am ajuns noaptea, dupa aproape 10 ore de pedalat”, s-a destainuit seful Consiliului Judetean. Acesta a mai spus ca bicicleta l-a facut sa ajunga in zone in care “altii n-au ajuns cu masina”.
Sufera de astm bronsic
Benea sufera de astm bronsic. Potrivit spuselor sale, intr-un oras poluat ciclistii sufera de doua ori mai mult decât pietonii de pe urma noxelor din aer. “Oricând pot face o criza de astm. Oricum, la noxele care sunt ciclistii sufera de doua ori mai mult din cauza efortului depus. Cred ca nu peste mult timp vom ajunge sa constientizam necesitatea bicicletei. Sunt prea multe masini in trafic. Olanda, de exemplu, este o adevarata patrie a bicicletelor. La ei e curat, iar aerul e respirabil. La noi, inca nu”, a conchis Benea care a declarat ca va veni si la sedinta de CJ tot pe bicicleta. Daca vremea i-o va permite. Lucian BOGDANEL