„Saptamâna prevenirii criminalitatii”, manifestare initiata de Politia Română în 2006 a ajuns anul acesta la cea de-a treia editie. Specificul manifestarii consta în faptul ca prioritatile nationale sunt abordate în aceeasi zi de catre toate judetele ceea ce asigura un caracter unitar si confera un plus de substanta domeniilor respective. Cresterea gradului de informare a populatiei, a gradului de responsabilizare si implicare a politistilor, comunitatii, societatii civile în asigurarea unui spatiu de siguranta în societate, reducerea riscului victimal, consolidarea parteneriatului politie – cetatean sunt câteva dintre obiectivele activitatilor ce se desfasoara la nivel national, în săptămâna 22 – 26 septembrie 2008. Aglomeratia si agitatia care se creeaza zilnic, în special în orele de vârf, atrag ca un magnet „sutii”, adica hotii din buzunare, posete, genti. Din aceste considerente, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a dedicat prima zi a Saptamânii Prevenirii Criminalitatii prevenirii furturilor din buzunare, genti si posete. Hotii din buzunare sau genti, atât femei cât si barbati, actioneaza cel mai adesea în locuri aglomerate, piete, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3 -5 persoane, fiecare stiind forte bine ce are de facut. Unul dintre ei creeaza o diversiune, se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul si îl da mai departe, la a doua sau a treia mâna. Cel care sustrage portofelul are, de regula, o haina, o punga sau o plasă cu care mascheaza mâna cu care „opereaza”. Pe 22 septembrie, politistii din cadrul Compartimentului politiei de proximitate al Sectiei 2 Politie Bacau au înmânat cetatenilor 270 pliante ce cuprind sfaturi utile privind furturile din buzunare, genti si posete în zona Pietii Centrale si pe strada Nicolae Balcescu din municipiul Bacău. În Parcul Trandafirilor a fost amplasat un stand expozitional, unde politistii de proximitate ofera trecatorilor pliante si sfaturi preventive. De asemenea, politistii au afisat postere privind prevenirea antiinfractionala a populatiei pe linia „furturi din buzunare, genti si posete” în pietele din municipiul Bacau, în marile centre comerciale, în gara si autogara din Bacau, la unitatile hoteliere si unitatile bancare din municipiu.
Activitate cu elevii la Buhusi
Politistii buhuseni au fost prezenti luni, 22 septembrie, la Şcola „Mihai Andrei” din orasul Buhusi, unitate de învatamânt cu elevi preponderent de etnie roma, unde, în prezenta cadrelor didactice si a elevilor acestei scoli au fost prezentate aspecte legate de infractiunea de furt si consecintele prevazute de lege în cazul savârsirii acestui gen de infractiune. Au fost distribuite pliante si au fost postate la avizierul unitatii doua afise cu materiale antiinfractionale. In zona Pietei „Mihai Viteazu”, din zona centrala a orasului Buhusi si în cartierul Tudoreni, politistii buhuseni au stat de vorba cu cetatenii orasului, carora le-au reamintit masurile antivictimale in ceea ce priveste furtul din buzunare si genti. S-au distribuit cu aceasta ocazie 120 pliante antiinfractionale.
Mediatizare TV la Darmanesti
În orasul Darmanesti a fost mediatizat prin reteaua TV locala un material de prevenire a furturilor din buzunare, genti, posete si a faptelor de tâlharie care pot fi comise, cu titlul „Meserie veche de când lumea, dar …pazeste-ti buzunarele!”. Poliţiştii au prezentat masuri de prevenire a furturilor din buzunare, genti si posete, conducatorilor autovehiculelor de transport în comun şi calatorilor. Au fost distribuite materiale cu caracter preventiv în unitati sanitare, la Grupul Scolar Industrial Darmanesti, la Oficiul PTTR si în diferite unitati economice.
Cum sa va feriti de hotiii de buzunare
Pentru a nu deveni victima hotilor din buzunare, recomandam doamnelor si domnisoarelor sa fie mai precaute la modul în care poarta poseta, întotdeauna aceasta sa fie imobilizata de brat sau sa o tina în partea din fata a corpului, lipita de haina. De asemenea, evitati transportarea unor sume mari de bani daca nu va luati masuri de siguranta corespunzatoare! Daca, totusi, aveti asupra dumneavoastra aceste sume, nu tineti toti banii într-un singur loc! Barbatii ar fi bine sa poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din fata, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtati banii în buzunarele din spate sau în cele laterale! Nu purtati portofelul în plase! Uneori, hotii taie cu o lama sacosa si veti ajunge acasa fara bani sau acte! În mijloacele de transport în comun sau atunci când stati la rând pentru cumparaturi, nu va înghesuiti si nu permiteti sa fiti înghesuiti! Nu pastrati în acelasi loc banii, actele si cheile de la casa! Daca ati facut aceasta imprudenta si vi s-au sustras cheile si actele, schimbati de îndata sistemul de închidere a usii locuintei si anuntati furtul actelor de identitate! Când faceti o plata, nu scoateti toti banii pe care îi aveti, nu-i numarati în vazul tuturor! ATENŢIE! Retineti cât mai multe semnalmente ale autorului, înaltimea, trasaturi ale fetei, semne particulare, vestimentatie, particularitati în vorbire sau comportament si sesizati în cel mai scurt timp Politia la telefon 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei! Pe aceasta cale, cerem cetatenilor sa dea dovada de mai multa responsabilitate, încercând sa actioneze cu promptitudine în cazul în care sesizeaza comiterea unor astfel de fapte. Indiferenta nu face decât sa sprijine infractorii!
Dan MINDIRIGIU
Subinspector Narcisa BUTNARU