Nume sonore ale folclorului românesc, la Festivalul National „Ion Dragoi”

dscf8229111.jpgSofia Vicoveanca, Marioara Murarescu, „Rapsozii Botosanilor”, Maria si Mihai Nemes, Constantin Arvinte, Gavril Prunoiu si multi alti artisti de marca ai folclorului românesc s-au intâlnit pe scena Casei de Cultura din Bacau, in cadrul celei de-a IX-a editii a Festivalulului National de Folclor „Ion Dragoi”. Evenimentul a inceput joi seara cu un recital sustinut in aer liber in fata Casei de Cultura , iar vineri zeci de nume sonore ale folclorului românesc au ridicat in picioare sute de bacauani, in ropote de aplauze.

Sofia Vicoveanca: „Nu aveti atâtea pagini in ziar câte amintiri am eu cu Bacaul”

Cunoscuta artista de muzica populara Sofia Vicoveanca a afirmat ca a venit mereu cu drag la Bacau si se va intoarce cu drag ori de câte ori va fi invitata. „Am colaborat multi ani cu formatiile bacauane. Imi sunt dragi. Am umblat cu artistii din Bacau prin toata lumea, mai ales cu cei de la Ansamblul «Busuiocul». Am foarte multe amintiri. Nu aveti voi atâtea pagini in ziar câte amintiri am eu cu Bacaul. Ultima oara am fost aici anul trecut, cu o zi inainte de Craciun. Am cântat bacauanilor pe un ger cumplit. Dar a fost frumos”, a afirmat artista de muzica populara. Recunoaste ca are mereu emotii inainte sa intre in scena si este convinsa ca fiecare spectacol este un examen. „Am emotii. Si dupa atâtia ani, am emotii. Ba mai mult, de la un an la altul sunt parca tot mai mari. Timpul trece peste noi si noi trebuie sa convingem publicul. Am 49 de ani de cântec popular pe scenele lumii”, a spus artista.

Marioara Murarescu: „Vin la Bacau ca la prieteni!”

Marioara Muraresu, realizator de emisiuni folclorce la TVR, a afirma ca va veni de fiecare data cu drag la Bacau, ca la niste prieteni. „Nu pot sa nu vin la acest festival, mai ales ca Ion Dragoi a fost un cântaret ce mi-a fost drag. Ii voi pastra mereu vie amintirea. La Bacau publicul este cald si organizatorii acestui festival sunt oameni deosebiti. Vin la Bacau ca la niste prieteni”, a declarat Marioara Murarescu.

Anton Achitei: „Cred ca am devenit Barbu Lautaru”

Artistul de muzica populara Anton Achitei spune ca are emotii atât de mari, incât nu mai stie daca este Anton Achitei sau Barbu Lautaru. „Nici nu mai stiu cine sunt! De când ma pregatesc sa ii cânt melodiile am senzatia ca ma transfom in Barbu Lautaru. De ceva vreme tot stau la sfat cu el. Când am sa ma dezmeticesc, am sa vad eu cine sunt. Totusi, as vrea sa ramân Barbul Lautaru”, a afirmat cu zâmbetul pe buze maestrul Anton Achitei.

Mihai Nemes: „Un public cu multe calitati!”

Tocmai din Sighetul Marmatiei, rapsozii Maria si Mihai Nemes sunt pentru a doua oara la Bacau. „Publicul de aici este minunat si cu multe calitati. Spectacolele de la Bacau au ceva aparte. Am mers in multe orase, dar aici este alteceva. Cu siguranta vom mai reveni”, a spus Mihai Nemes, artist maramuresean.

Gavril Prunoiu: „La Bacau, publicul nu pleaca acasa. Ne asculta chiar si pâna in zori!”

Gavril Prunoiu, profesor de muzica al Liceului „Dinu Lipatti” din Bucuresti, a venit la Bacau insotit de Grupul „Doruri muscelene”, din comuna Mihaesti, judetul Arges. „In fiecare an am venit la acest festival, care este o valoare pentru folclorul românesc. Publicul de aici iubeste folclorul si de aceea venim cu drag. Stau si ne asculta toata noaptea. La Bacau, lumea nu pleaca acasa. Ne asculta chiar si pâna in zori. E mare lucru ca aici se pasatreaza si promoveaza traditiile folclorului românesc. Asa ceva nu se mai intmpla in multe locuri”, a explicat profesorul si artistul Prunoiu.

Ciprian Roman: „Am adus cântecele noastre la Bacau”

Ciprian Roman, artist din Hunedoara, afirma ca vine cu drag la Bacau deoarece publicul este calduros. „Am adus cântece din zona noastra, aici pe malul Bistritei. E o mare onoare pentru noi sa participam la un astfel de spectacol, mai ales ca este dublat de prezenta «Tezaurului Folcloric». Le multumesc organizatorilor!”, a afirmat artistul.

Constantin Mândristeanu: „La acest festival au venit mereu artisti de talie nationala si internationala”

Constantin Mândristeanu, membru al Ansamblului „Rapsozii Botosanilor”, afirma ca la festivalul din Bacau vin mereu artisti de talie nationala si internationala. „Publicul este mereu de calitate. Felicit organizatorii care in fiecare an il omagiaza pe Ion Dragoi. La Bacau se scot mereu la iveala adevarate comori de folclor”, a afirmat Mndristeanu.

„Acest festival a devenit la Bacau o traditie. Am realizat o valorificare complexa a traditiilor folclorice si, totodata, am reinviat cântecele vechi, uitate, care nu au voie sa se piarda. Generatia de azi trebuie sa le cunoasca”, a declarat Constantin Donea, fostul director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Partimoniu Cultural National.

„Este o mare bucurie pentru noi ca profesorul si compozitorul Constantin Arvinte a prezentat in premiera absoluta la Bacau rapsodia «Dragoiana». Aceasta compozitie are la baza mai multe melodii ale regretatului Ion Dragoi”, a declarat Petrica Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul” si organizator al evenimentului. (Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*