Manifestare de anvergura a artei românesti in Germania

Timp de aproape 10 zile, in Germania, in mai multe orase, s-a desfasurat Festivalul international de muzica sacra, la care au participat in special artisti din România, de la Universitatea de Muzica din Bucuresti (orchestra simfonica a institutiei, “Concerto”, dirijata de prof. univ. dr. Dorel Pascu-Radulescu) si de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi (Corul “Cantores Amicitiae”, dirijat de prof. univ. dr. Nicolae Gâsca, si orchestra de camera a universitatii, condusa de Bogdan Chirosca), care au evoluat alaturi de solistii George Emil Crasnaru (bas-bariton stabilit in Germania), Cezar Sanchez (tenor din Mexic), Victoria Bârsan Goia (soprana din Chisinau) si Ioana Doroftei (alto, din Iasi). Pe scenele festivalului din Germania au mai evoluat profesorii universitari doctori Tatiana Pocinoc (pian), Doru Albu (clarinet) si Aurelia Simion (pian), dar si câtiva instrumentisti nemti, de la Bergisches Kammerorchester din Wuppertal. Manifestarea s-a desfasurat sub inaltul patronaj al lui Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe al Germaniei, iar principalul organizator al festivalului a fost prof. univ. dr. Michael Beck, de la Bergischen Universitat din Wuppertal, renumit in lume ca dirijor de muzica sacra, care s-a nascut in România, la Sibiu, dar s-a stabilit in Germania, din 1975. Fiind si profesor asociat la universitatile din Bucuresti si din Iasi, profesorul Beck a continuat sa colaboreze cu artistii din România, pe care ii sprijina de peste 30 de ani. Pentru pregatirea festivalului din Germania, renumitul dirijor a venit in tara, unde a fost prezent in mai multe orase, inclusiv la Onesti, unde a contribuit la organizarea a doua concerte si mai pregateste alte câteva spectacole, in cadrul editiilor viitoare ale Festivalului international de muzica sacra. Tot datorita profesorului Michael Beck, la manifestarile din Germania a fost prezent si un reprezentat al ziarului “Observator – editie de Bacau”, care a insotit grupul de artisti din România.

Succes deplin al artistilor romani

In cadrul festivalului din Germania, interpretii români au sustinut 8 concerte, in orasele Koln, Wuppertal, Solingen si Munster, unde au fost foarte bine apreciati de publicul german. La spectacolul de la Filarmonica din Koln, “unde pe scena de concert nu ajunge orisicine”, dupa cum a subliniat dirijorul Nicolae Gâsca, au fost prezenti peste 1.700 de spectatori, iar la Historische Stadthalle din Wuppertal, numarul spectatorilor a fost de peste 1.500. Desi deplasarea in Germania a fost extrem de obositoare, iar aproape toti membrii corului si ai orchestrelor din Iasi si Bucuresti sunt inca studenti, artistii români s-au descurcat foarte bine si i-au impresionat in mod placut pe organizatori si pe spectatorii nemti, dar si pe experimentatii solisti care au urcat pe scenele festivalului. “Românii mi-au furat inima; m-am indragostit de toti, si de cei din orchestra, si de cei din cor”, ne-a spus tenorul mexican Cesar Sanchez, care a fost incântat de prestatia artistilor din România si de simpatia cu care acestia l-au intâmpinat. Bas-baritonul George Emil Crasnaru a apreciat ca interpretii români au depasit cu mult nivelul unor studenti, iar soprana Victoria Goia s-a declarat convinsa ca artistii s-au apropiat de valoarea marilor orchestre simfonice din lume. De aceeasi parere a fost si profesorul Michael Beck, care, la concertele din Germania, a dirijat orchestrele din Bucuresti si din Iasi, alaturi de ceilalti dirijori români. “Cel putin la concertul din Wuppertal, m-au frapat prin profesionalismul orchestrei si corului, dar si solistii au fost la inaltime – ne-a declarat Michael Beck. La valoarea marilor orchestre, cum ar fi cele din Berlin si Munchen, nu au ajuns inca, dar au fost peste nivelul multor orchestre din Germania si din lume”. “Per ansamblu, tot ce s-a intâmplat in perioada aceasta, in Germania, a fost de o inalta tinuta artistica si a aratat locuitorilor de pe aceste meleaguri, dintr-o zona foarte importanta si populata a Germaniei, care sunt valentele artistice ale poporului român”, a apreciat si profesorul Nicolae Gâsca.

Muzica româneasca incepe sa fie cunoscuta in Germania

Formatiile din România au interpretat, in cadrul festivalului din Germania, mai multe capodopere ale muzicii universale, cum ar fi “Requiem”, de Wolfgang Amadeus Mozart, dar si arii si coruri din operele acestui compozitor si ale altor muzicieni celebri, cum ar fi Gioachino Rossini, Albert Lortzing si Giuseppe Verdi. Printre aceste opere au figurat “Traviata”, “Trubadurul”, “Rapirea din Serai”, “Don Giovani”, “Barbierul din Sevilla” si altele, foarte bine interpretate de artistii români. “Prezenta, pe scenele din Germania, a acestor formatii de tineri arata ca potentialul de care dispune România, la ora actuala, este pe un trend ascendent si de o deosebita valoare – ne-a spus profesorul Nicolae Gâsca. Nu e de ici de colo sa te trezesti pe asemenea scene si sa fii aplaudat pentru ca aduci, de fapt, arta interpretativa româneasca peste hotare. Este, cred eu, cea mai buna propaganda care se poate face României, in conditiile in care, stim foarte bine, sunt alti oameni care fac o altfel de propaganda si prezinta tara noastra cu alte conotatii”. Dar românii nu s-au evidentiat doar in plan interpretativ, ci si in cel componistic, pentru ca au prezentat, pe scenele din Germania, si lucrari apartinând compozitorilor români, de la George Enescu si pâna la Viorel Munteanu, Sabin Pauta, Liviu Borlan, Constantin Arvinte sau Dan Mihai Goia. Corul “Cantores Amicitiae” a prezentat si un program de muzica religioasa ortodoxa, in special româneasca, dar si rusa, precum si dansuri si alte lucrari din creatia corala româneasca, foarte bine primite de publicul german. Iar pentru studenti, contactul cu publicul si cultura din Occident poate sa aduca beneficii in plan profesional si sa contribuie la perfectionarea lor artistica. “Poporul german are muzica lui, are traditia lui, dar este interesat si de muzica altor popoare, de aceste interferente intre diversele culturi, si cred ca acest festival este important tocmai sub acest aspect, aceasta interferenta intre cultura germana si cultura româneasca, nu numai in plan interpretativ, ci si in plan componistic, al creatiei”, a apreciat profesorul si dirijorul Nicolae Gâsca.

Judetul Bacau va fi inclus in angrenajul cultural occidental

Profesorul Michael Beck, care este un adevarat liant cultural intre România si Occident, a anuntat ca una dintre urmatoarele editii ale Festivalului international de muzica sacra va fi organizata in tara noastra, in colaborare cu Biserica Ortodoxa Româna, in mai multe orase, printre care ar putea figura Onestiul si Bacaul. “Daca nu in anul viitor, atunci in 2010, vom incerca sa transpunem acest festival in România – ne-a declarat profesorul Beck. Am vorbit deja cu secretarul Prea Fericitului Parinte Patriarh si, dupa câte am inteles, Biserica Ortodoxa Româna este foarte interesata sa facem un festival asemanator si in România, iar din partea statului german, avem toate sansele sa fim foarte bine ajutati, din punct de vedere financiar, ca sa-l putem organiza. Foarte multa muzica nu s-a putut face in România pâna in 1990, mai ales muzica sacra. Si de aceea sunt foarte bucuros ca, in domeniul acesta, am o mare experienta si pot sa vin cu experienta aceasta in tara si sa incerc sa demarez niste lucruri. Spectacolele acestea de opera, din Germania, au iesit foarte frumoase si m-au impresionat foarte mult, iar ideea mea este sa le transpunem si in România, sa nu ramâna numai imaginea asta deosebita pe care am avut-o ici, la Koln, dar mai ales la sala din Wuppertal. As putea sa-mi inchipui ca o sa putem face un spectacol de gala, de opera, in fata Hotelului Trotus din Onesti, unul la Iasi si altul la Piatra Neamt, poate chiar si in Bacau, dar trebuie vorbit cu cei care organizeaza spectacole acolo. Eu sunt de parere ca mai ales orasul Onesti, pe care, in sfârsit, l-am cunoscut acum, in vara acesta, este foarte deschis pentru aceste manifestari, este un oras in care cultura este foarte sus pusa, adica este ceruta. L-am cunoscut si pe domnul primar din Onesti, care m-a impresionat prin gândirea lui, si tocmai de aceea doresc neaparat sa fac mai multe spectacole acolo”.
Prin intermediul profesorului Michael Beck, la Onesti s-au organizat, recent, doua spectacole, la biblioteca municipala, iar alte doua concerte se afla in pregatire, unul baroc si altul simfonic. La acestea se vor adauga si altele, inclusiv cele din anii viitori, din cadrul Festivalului international de muzica sacra.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*