Prototipuri prezidentiabile

Un ziar central a titrat in numarul de ieri ca “strategul din umbra al PSD” “il ciupeste pe Nastase de candidatura pentru Cotroceni”. Incriminatul este seful PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, care – sugereaza jurnalistii de la ziarul Gândul – ar trage presul prezidential de sub picioarele lui Adrian Nastase. Speculatia de presa e fundamentata pe extrase din declaratiile facute de Hrebenciuc la una din emisiunile politice ale postului Antena 2. Concluzia liderului social-democrat ramâne. Teza potrivit careia presedintele Basescu poate fi infrânt de un candidat de alta factura, decât de o copie politica de-a sa, este adevarata, Cristian Diaconescu – fost candidat al PSD la primaria capitalei – fiind orice, numai o copie palida a lui Basescu nu. Mai departe, mi se pare gresita ipoteza conform careia Basescu s-ar teme de o potentiala candidatura la presedintie a lui Nastase. Fara sa-si fi rezolvat problemele pe care le are cu justitia româneasca (si, orice s-ar afirma, aceste probleme sunt), fostul premier ar dinamita aproape integral sansele PSD-ului la recâstigarea fotoliului din Palatul Cotroceni. Adrian Nastase ar fi un contracandidat comod pentru presdintele “jucator”. Discursul justitiar, atât de convenabil lui Basescu, ar fi repus pe tapet, iar tema baronilor locali ar reinvia din morti ca niciodata. De asemenea, eronata mi se pare si formula in care social-democratii ar negocia direct cu presedintele Basescu aruncarea in lupta pentru Cotroceni a unui candidat cu sanse aparent slabe, in schimbul desemnarii unui premier din partea PSD-ului dupa parlamentare. Logica PDL-ista e cea a unui partid care nu tine cont de negocieri pentru ca e izolat politic, in afara PNG-ului lui Becali niciun partid nearatându-se interesat explicit de o colaborare cu formatiunea portocalie. Mai mult, Basescu insusi a anuntat ca vrea un premier pedelist, indiferent de sustinerea parlamentara de care acesta s-ar bucura. Democrat-liberalii au un singur atu important: faptul ca dupa o campanie electorala ultracostisitoare, primii parlamentari uninominali ai tarii n-ar mai avea chef de niciun fel de joc de-a “alegerile anticipate”, singurul mod plauzibil in care ar putea fi “demolat” un previzibil Executiv format de PDL dupa “generale”. In plus, “prototipul Diaconescu”, evocat de Viorel Hrebenciuc in emisiunea sus-amintita, s-ar integra cu succes – in peisajul altminteri restrâns – al “prezidentiabililor” români cu fizionomie europeana. Numele lui Diaconescu merita sa fie luat in calcul. Poate mai mult ca oricând.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Lucian, Diaconescu a esuat (pot spune lamentabil) intr-o capitala care ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa sustina un candidat elegant si aparent popular. Cristi, insa, are aceeasi problema ca si Mardare: eleganta nu iti castiga voturi, iar popularitatea de televizor nu e aceeasi cu cea a votului. Ca sa il bati pe Basescu, e imposibil in acest moment. Si nu pentru ca ar fi un supraom Traian (ca la cate greseli face te-ai astepta sa-si dea singur demisia), ci pentru ca el stabileste deocamdata agenda publica. Nebunia asta cu Loganurile scumpe a fost inceputa de el, salariile umflate ale birocratilor isi au originea tot de undeva din biroul lui. Din pacate pentru Diaconescu, Tariceanu sau alti potentiali prezidentiabili, ei sunt acum niste simpli pioni, ce-si extrag discursurile din miscarea aparent intamplatoare a opiniei publice. Basescu o manevreaza.
    Cel mai bun contracandidat pentru Basescu ar fi, probabil, cineva care nu are nevoie sa se bage in arena de murdarii a politicii. Daca mi-l gasesti, ai o bomboana de la mine.

Adauga un comentariu

*