Potrivit bilantului pe noua luni prezentat de Directia Generala Anticoruptie, din cei peste 250 de lucratori ai Ministerului de Interne învinuiti pentru fapte de coruptie în acest an, nici unul nu face parte din Aparatul Central al institutiei.
Numarul celor cercetati inital pentru suspiciuni de coruptie este 2.528, dintre care 1607 lucratori MIRA. Aproape 600 de persoane au fost învinuite pentru acte de coruptie în primele noua luni, mai putin de jumătate fiind angajati ai MIRA. Dintre cei învinuiti, 59 au functii de conducere în diverse structuri subordonate din cadrul Ministerului de Interne.
Aproape 4.000 de persoane, jumatate provenind din rândul personalului MIRA, au fost cercetate de ofiterii anticoruptie, iar 595 dintre acestea au fost puse sub invinuire, se arata in bilantul activitatilor desfasurate de catre Directia Generala Anticoruptie. Potrivit DGA, 257 de persoane dintre cele 595 puse sub invinuire sunt cadre ale MIRA, iar pâna in acest moment , 206, intre care 76 ofiteri si subofiteri din rândul structurilor MIRA, au calitatea de inculpat. 59 dintre cadrele MIRA puse sub invinuire au functii de conducere. In ce priveste persoanele invinuite pentru fapte de coruptie, in 48 la suta din cazuri este vorba de ofiteri si subofiteri ai IGPR, 26 la suta de cadre ale unitatilor pentru Situatii de Urgenta si 13 la suta, angajati din Administratia Publica. Dupa se vede, aproape jumatate din angajatii MIRA învinuiti pentru corupţie provin din IGP. Politistii de frontiera au cazut pe locul patru la coruptie. Jandarmii par a fi cei mai cinstiti, doar patru la suta din cei învinuiti provenind din aceasta structura.
Politistii se toarna intre ei
Politistii cercetati pentru coruptie reprezinta mai putin de unu la suta dintre angajatii IGPR. Reprezentantii IGPR au declarat ca 84 la suta dintre cei care au anuntat Directia Generala Anticoruptie (DGA) in cazul unei mite oferite angajatilor MIRA sunt chiar politistii. „Pentru o corecta informare a opiniei publice, se impune precizarea ca, cifric, procentul de 48 la suta reprezinta 123 de angajati ai politiei Române, adica 0,22 la suta din totalul efectivelor care este de 52.962 de angajati”, se arata in comunicatul IGPR. „Mai mult, din totalul de 44 desistari (cazurile in care angajatii au refuzat mita), 37 dintre acestea au fost realizate de catre polttistii IGPR, ceea ce reprezinta 84 la suta din cazuri”, se mai arata in comunicatul IGP.
Capitala detine recordul anului la luat spaga!
Recordul anului la categoria „mita luata de un politist” apartine agentului-sef principal de la sectia 20 din Capitala, prins in timp ce primea o spaga de 4.000 de euro chiar in biroul sau. Banii cu care a fost prins agentul-sef Marian Popescu reprezentau o parte a unei sume de 10.000 de euro, pentru care politistul il santaja pe un invinuit ca sa nu-i schimbe abuziv incadrarea faptei din „lovire si alte violente” in tentativa de omor. Fapta pentru care a primit mita se petrecuse in Grecia, iar cercetatea preliminara fusese efectuata de catre agentii eleni.
DGA Bacau n-a stat cu mâinile-n sân
Numai in primele sase luni ale acestui acest an, lucratorii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau, au intocmit 14 de dosare penale, in care sunt implicate 23 de persoane, printre ei aflându-se si ofiteri de Politie. Doua persoane au fost acuzate de luare de mita, alte trei de dare de mita, iar inca doua, de trafic de influenta. Doua condamnari au fost solutionate de instantele din Bucuresti.
Spagarii din politia bacauana
In 2005, Mihai M., de 33 de ani, ofiter de la fostul Serviciu de Pasapoarte Bacau, a fost prins in flagrant primind spaga o suta de euro, bautura si cafea, pentru eliberarea a doua pasapoarte. Pe lânga inspectorul principal Mihai M. a fost judecat si agentul de politie Radu G., de la Sectia 2, anchetat pentru trafic de influenta si dare de mita. Si un pompier a fost acuzat de trafic de influenta. Subofiterul Daniel M., instructor auto in timpul liber, fost pompier militar, a cerut 150 de euro pentru o pila la ofiterii de la examinãri auto, pentru obtinerea unui permis de conducere. Elevul l-a reclamat la DGA Bacau. A fost condamnat la doi ani inchisoare, cu suspendare. Au fost trimise spre pronuntare alte 14 dosare, in care sunt implicare 23 de persoane. Printre acestea se numara Constantin M, subofiter de la Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau, care a fost trimis in judecata pentru savârsirea infractiunii de dare de mita. Un procuror din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau împreuna cu ofiterii delegati ai DGA Bacau au prins în flagrant un alt functionar public la Serviciului de Buletine, Gabriel A., dupa ce a primit in iunie 2007 suma de 200 de euro pentru a elibera în regim de urgenta doua carti de identitate. Doi agenti de la Circulatie, Ciprian C., 24 de ani, si Ionut R., 27 ani, in noaptea de 9 spre 10 septembrie 2007 au primit mita un telefon mobil de la un conducator auto care depasise viteza legala. Ei au fost condamnati la o pedeapsa de un an si 6 luni de închisoare cu executare, pentru savârsirea infractiunii de luare de mita.
Dan MINDIRIGIU