Nu cu mult timp in urma, primul ministru al României, liberalul Calin Popescu-Tariceanu, a iesit la rampa in fata presei si a declarat ca “veniturile judecatorilor si procurorilor au ajuns la un nivel indecent in raport cu salariul mediu pe economie” si ca, “pe viitor, se impune o corectie”, fapt ce a stârnit puternice reactii din partea magistratilor.
Multi dintre magistrati, dar nu numai ei, sunt convinsi ca, prin astfel de declaratii, Tariceanu incearca sa câstige capital electoral, pentru alegerile care se apropie, pozând in aparator al celor cu salarii mici si in acuzator la adresa celor care ar câstiga prea mult, in raport cu grosul populatiei din tara. Mai mult, declaratiile lui Tariceanu au fost amplificate in anumite publicatii, iar din informatiile difuzate reiese faptul ca salariile magistratilor pornesc de la peste 100 milioane de lei vechi. Informatiile au fost infirmate categoric de Asociatia Procurorilor din România, care, prin intermediul unui comunicat de presa, a precizat ca salariul unui magistrat cu 2 – 3 ani vechime porneste de la 2.628 de lei, iar al unuia cu peste 3 ani vechime pleaca de la 3.942 de lei, la care adauga sporurile legale. “Aceasta in conditiile in care magistratii nu au dreptul sa desfasoare nicio alta activitate in afara celei didactice – se precizeaza in comunicatul de presa. Trebuie precizat ca din anul 2004 magistratilor nu li s-a facut nicio majorare de salariu ci li s-a recunoscut dreptul la acrodarea unor sporuri, iar când aceasta nu s-a facut de catre autoritatea executiva, magistratii au apelat la instantele judecatoresti”. Pe lânga faptul ca si-au exprimat “dezamagirea fata de afirmatiile domnului prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu”, procurorii au considerat ca le-a fost afectata si onoarea si demnitatea. “Ne exprimam convingerea ca magistratii din România vor continua sa-si indeplineasca indatoririle cu competenta si corectitudine, dar nu vor accepta niciodata sa le fie afectata independenta, impartialitatea, onoarea si demnitatea profesiei”, se mai precizeaza in comunicatul de presa, semnat de Consiliul Director al Asociatiei Procurorilor din România.
Reactii si din partea procurorilor din Onesti
Parchetul de pe lânga Judecatoria Onesti, prin intermediul purtatorului de cuvânt al institutiei, procurorul Vasile Serbu, a tinut sa-si exprime un punct de vedere oficial, ca drept la replica fata de informatiile aparute in presa, legate de salariile magistratilor. Insa cifrele vehiculate in presa nu au fost puse pe seama dorintei premierului liberal de a-si atrage voturi de la cetateni, ci a lipsei de informare si a intentiei de razbunare din partea celor care vehiculeaza zvonuri false. “Cei care lanseaza astfel de zvonuri fie nu sunt informati, fie fac parte din rândul persoanelor care au picat examenul la magistratura; e un fel de razbunare din partea lor – ne-a declarat procurorul Vasile Serbu. Eu, de exemplu, dupa 27 de ani in magistratura, am un salariu tarifar de 3.865 de lei, care ajunge, cu toate sporurile, inclusiv cel de vechime, la 4.801 lei, si nu la câteva sute de milioane de lei vechi, asa cum s-a vehiculat in unele publicatii”. Procurorul Serbu a fost de acord sa ne puna la dispozitie si fluturasul pentru veniturile din luna august. El ne-a mai precizat ca sporurile acordate sunt necesare, intrucât procurorii lucreaza in conditii de stres si risc. “Intotdeauna exista un risc, pentru ca noi suntem forta coercitiva, noi acuzam, intotdeauna – ne-a spus procurorul Vasile Serbu. Noi lucram cu infractori, cu cei care au savârsit fapte penale. Exista numeroase cazuri in care procurorii au fost amenintati, sau chiar batuti”. Gheorghe LEU