Ziua Armatei Române

Toamna anului 1944 a îmbogatit istoria poporului român cu o noua fila a vitejiei, curajului si puterii de sacrificiu a armatei noastre, o fila scrisa cu sîngele, suferintele si chiar vietile celor mai bravi ostasi ai ei. Ziua de 25 Octombrie reprezinta o victorie militara intrata pentru totdeauna in istoria poporului român, ce semnifica atasamentul ostirii române in toate timpurile la cauza apararii si eliberarii teritoriului national, a fiintei si valorilor noastre supreme.

Ardealul – leaganul românismului

25 Octombrie aminteste tuturor militarilor de toamna fierbinte a anului 1944, de ziua in care oastea tarii pecetluia, prin jertfa sa de sânge, reintregirea granitei de nord-vest a României, sfârtecata de Ungaria Hortysta in anul 1940, prin odiosul Dictat de la Viena – act lipist de temei istoric, juridic, politic si moral.
În cursul noptii de 24/25 octombrie, trupele române participante la luptele de eliberare de sub dominatia horthysto-hitlerista a partii de nord-vest a României, au luat cu asalt orasul Carei, reusind sa zdrobeasca rezistenta fortelor fasciste si sa ajunga, în dimineata zilei de 25 octombrie, în jurul orei 9.30, pe frontiera româno-ungara, în raionul localitatii Urziceni. Se consfintea astfel, împlinirea uneia din cele mai arzatoare dorinte ale poporului român: readucerea pentru totdeauna între frontierele de drept ale tarii a teritoriului transilvan înstrainat în mod miselesc prin “Diktatul” de la 30 august 1940.
Eliberarea orasului Carei, desi nu este cunoscuta ca o victorie militara de mari proportii, prin semnificatia sa istorica a devenit un simbol al tuturor bataliilor purtate de armata noastra de-a lungul vremilor pentru reîntregirea si eliberarea nationala. Ziua de 25 Octombrie 1944 a conturat în fata opiniei publice nationale, dar si a celei mondiale, imaginea unei ostiri hotarîta sa apere, chiar cu sacrificiul vietii, dreptul inalienabil la integritatea teritoriala, independenta si suveranitatea României, fixîndu-se în constiinta românilor ca data aniversara a armatei noastre.
Rememorând actiunile din toamna anului 1944 in vederea câstigarii bataliei pentru Transilvania, se cuvine sa redam memorabilele cuvinte inscrise in jurnalul de operatii al Diviziei 18 infanterie in care, in cuvinte simple, sunt evidentiate virtutile militare ale ostasilor români: „Tu, iubite ostas român, nu ti-ai facut decât datoria care patrie si deci catre familia ta, ca si inaintasii nostri. Tie, care ai stiut sa-ti daruiesti sângele tau de român curat, iti revine meritul in mare parte… “.
La rândul lui, ministrul de razboi – generalul Mihai Racovita – in Ordinul General nr. 77 din 26 octombrie 1944, aprecia:”Românii cu mic cu mare, tresalta la sunetul trâmbitelor biruitoare, Ardealul a revenit azi prin lupta dreapta si jertfa vesnica la trupul din care a fost rupt”.
Pe aceleasi coordonate, generalul Gheorghe Avramescu – comandantul Armatei a 4-a Române – remarca cu o extraordinara intuitie: „Peste veacuri, veti fi slaviti, voi ofiteri si ostasi care ati eliberat Ardealul – leaganul românismului”

Ziua Armatei Române peste timpuri

Timp de aproape un deceniu dupa terminarea razboiului însa, ziua armetei era marcata în fiecare an, cu “aprobarea aliatului de la rasarit”, la 2 octombrie, având drept justificare faptul ca la 2.10.1943 s-a înfiintat, din prizonieri de razboi români pe teritoriul U.R.S.S., Divizia “Tudor Vladimirescu”.
Abia la un an dupa retragerea trupelor sovietice din România, prin Decretul nr. 381/01.10.1959 a fost stabilita ca Zi a Armatei Române data de 25 octombrie. Se realiza astfel o reparatie morala nu numai pentru armata, dar si pentru toti românii care nu au uitat ca batalia Careiului a fost doar reperul istoric al jertfei ostasesti în campania pentru realipirea la tara mama a nord-vestului României. Dupa cum precizeaza statisticile, la aceasta glorioasa campanie a armatei noastre, desfasurata între 5.09-25.10.1944, au participat peste 260.000 de militari, din râdul carora au cazut în lupta peste 49.000, tributul de sânge cel mai mare fiind dat la Oarba de Mures, în batalia pentru cucerirea Dealului Sîngeorgiu – peste 11.000 de morti, raniti si disparuti.
Pe lînga sarbatorirea categoriei si genului de arma a carei traditie dateaza de peste un secol, de regula activitate cu caracter intern, militarii armatei noastre sunt mâdri ca aprecierea si respectul de care se bucura din partea poporului s-au materializat si prin înscrierea în calendarul national a Zilei Armatei. Armata Româna, merita o astfel de zi, asa cum au si armatele altor tari. Ostasii români nu au fost niciodata mai prejos decât altii, cu toate ca de-a lungul existentei sale conditiile de subzistenta, de dotare si de pregatire pe care le-a avut armata nu au fost din cele mai bune. Stau marturie a acestei afirmatii pilduitoarele fapte de arme de la Posada, Rovine, Podul Înalt, Calugareni, Plevna, Marasesti, Chisinau, Oarba de Mures, Carei, M-tii Tatra Mare, dar si calitatea ireprosabila a misiunilor de supraveghere si protectie îndeplinite, alaturi de aliatii nostri de azi în Angola, Bosnia, Afganistan si Irak, precum si a activitatilor comune executate în cadrul NATO.
La ceas aniversar, cu gândul la sutele de mii de eroi ai Armatei Române care s-au înobilat cu sacrificiul suprem pentru integritatea, independenta si suveranitatea patriei, pentru dreptul nostru de a trai liberi într-un stat democratic, cu gândul la veteranii de razboi si urmasii celor cazuti pe cîmpurile de batalii, la rezervistii ostirii si la cei care slujesc România sub faldurile drapelului tricolor în tara dar si în teatrele de operatii din afara ei, se cuvine sa-i omagiem pe cei disparuti, iar pe cei în viata sa-i felicitam, sa le uram multa sanatate si fericire si sa le dorim succese în activitatile pe care le desfasoara. Dumnezeu sa binecuvânteze si sa ocroteasca Armata Româna!

Colonel (r) Corneliu CHIRIES
Presedintele Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” – filiala Bacau

Comentarii

  1. Col.(r) Ioan Cordovan-presedintele A.N.C.E.Bistrita-Nasaud a zis:

    Stimate domnule col.C.Chiries,
    Felicitari pentru acest material !
    As dori sa comunicam in viitor mai ales ca avem idei si simtaminte comune, fiind si membri ai Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”. Daca doriti, va pot furniza cateva elemente in plus, privitor la actiunile purtate de Armata Romana in Ardeal, masurile luate de rusi privitor la restructurarea armatei noastre tocmai in timpul campaniei de eliberare a teritoriului ocupat prin Dictatul de la Viena, instaurarea regimului de ocupatie sovietic in Transilvania pentru o perioada de trei ani, perioada in care fostii horthysti din Ardeal devin comunisti si slugi ale rusilor, ramanand in continuare la carma administratiilor judetene si locale in Ardeal, umilind pe mai departe populatia majoritara.
    Cu deosebit respect,
    Col.(r) Ioan Cordovan

Adauga un comentariu

*