14 noiembrie (mâine) este declarata Ziua Mondiala a Diabetului, ocazie cu care specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) transmit anual mesaje de sensibilizare a opiniei publice privind riscurile imbolnavirii de diabet zaharat, afectiune ce ocupa un loc de frunte in topul morbiditatii in lume. Sub sloganul „Uniti pentru diabet”, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bacau vor distribui materiale informative in preajma mai multor scoli din municipiul nostru (cu sprijinul voluntarilor de la Scoala Postliceala Sanitara „Christiana”), dar si in mediul rural si in comunitatile defavorizate din judet.
O boala fara leac
Potrivit medicilor, diabetul zaharat e o boala cronica netransmisibila caracterizata printr-un nivel crescut al glucozei in sânge. Afectiunea are doua forme: tipul I (insulino-dependent), care apare mai frecvent la copii si tineri si necesita administrare de insulina, si tipul II (ne-insulinodependent), cel mai raspândit, care afecteaza de obicei adultii dupa 40 de ani, in special persoanele obeze, si necesita medicatie si regim. O data instalat, diabetul dureaza pâna la moarte si obliga bolnavul sa-si schimbe stilul de viata. E o boala care „nu doare” (nu are simptome) si „defecteaza” discret numeroase organe. Setea excesiva, cresterea poftei de mâncare, oboseala, scaderea vederii, infectiile frecvente sau disfunctia erectila pot fi semne ca boala s-a instalat. Complicatiile pot fi foarte grave, adesea letale. Principalii factori de risc pentru imbolnavirea de diabet sunt sedentarismul, obezitatea si stresul. Pentru a evita acesti factori, medicii recomanda o alimentatie sanatoasa, mese regulate, activitate fizica zilnica, reducerea stresului prin comunicare, mentinerea unei greutati corporale optime, renuntarea la fumat sau eliminarea din alimentatie a produselor fast-food.
Sapte morti pe minut
Conform statisticilor OMS, pe glob sunt in acest moment aproximativ 250 de milioane de diabetici, boala si complicatiile ei soldându-se cu circa sapte decese pe minut. In tara noastra, anual primesc acest diagnostic peste 50.000 de persoane. Prin derularea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate (PNESS) a populatiei, autoritatile au constatat ca procentul este chiar mai mare. „In judetul Bacau, numarul cazurilor e in crestere. La 1 noiembrie, aveam in baza de date 15.638 de bolnavi, dintre care 2060 cazuri depistate anul acesta”, a declarat purtatorul de cuvânt ASP, Oana Mocondoi. De asemenea, a mai spus ea, prin intermediul PNESS s-au identificat in zona, in perioada iulie 2007 – septembrie 2008, peste 115.000 persoane cu risc de imbolnavire.
Alin LEANCA