Aschia portocalie nu sare departe de trunchiul CDR-ist

basescu-tariceanu-2004.jpgIn urma cu patru ani românii au votat crezând ca vor impune schimbarea in România. Intr-adevar, regimul politic s-a schimbat, pentru ca guvernarea a fost preluata de Alianta DA – PNL – PD – in detrimentul aliantei PSD – PUR. Incepem, de astazi, sa inventariem “istoria” ultimei guvernari de dreapta din România. De la distanta, mandatul 2004 – 2008 seamana pâna la confuzie cu guvernarea CDR, 1996 – 2000. Avem toate motivele sa credem acest lucru.

Lovitura de teatru si lacrimile de crocodil ale lui Basescu

Pe 30 septembrie 2004 zvonurile care circulau prin politica centrala spuneau ca Stolojan, desemnat candidat oficial la presedintie din partea Aliantei DA, ar urma sa fie inlocuit cu Traian Basescu. Informatiile au fost negate vehement, la acea data, de Basescu. “Nu s-a pus problema unui schimb de locuri intre noi doi”, dadea acesta asigurari. Realitatea sondajelor arata ca Stolojan nu se ridica la nivelul lui Adrian Nastase, principalul competitor din cursa prezidentiala, propus de alianta PSD – PUR. La finele lunii septembrie un sondaj dat publicitatii de Insomar (!) confirma ca Adrian Nastase conduce detasat in cursa pentru sefia statului cu 41 la suta. Stolojan stagna la doar 28 de procente. Ceva trebuie facut. Urgent. In data de 2 octombrie 2004, Basescu si Stolojan apar in fata camerelor de luat vederi cu stirea bomba. Roboticul si neatractivul Stolojan urma sa fie inlocuit de primarul Bucurestilor in competitia pentru Palatul Cotroceni. Cei doi capi ai Aliantei DA au confectionat pe genunchi o motivatie ambigua. S-a afirmat ca Stolojan este bolnav si ca PSD i-a confectionat un dosar. Nici pâna in ziua de astazi nu se stie ce boala ar fi avut Stolojan sau ce dosar pregatea PSD. Revenirea lui Stolojan in prim planul politicii, dupa câteva luni, a demonstrat ca membrii Aliantei au confectionat o lovitura de teatru si un set de motive puerile, bune de aruncat presei. A ramas in istorie plânsul smiorcait a lui Basescu, un moment de melodrama ridicola, asa cum guvernarea PNL – PD urma sa ofere de nenumarate ori in mandatul ei.

Alegeri câstigate de PSD, Constitutia incalecata de presedinte

Desfasurate pe 28 noiembrie, alegerile parlamentare au dat câstig de cauza aliantei politice PSD – PUR. Aceasta a obtinut 37,1 la suta din totalul voturilor exprimate. Pe locul al doilea s-a clasat Alianta DA cu 31,7 la suta din voturi. Adrian Nastase a pierdut la mustata presedintia tarii in favoarea lui Basescu. Contrar uzantelor politice de pâna atunci, Basescu a incredintat formarea guvernului unei aliante politice pierzatoare. In acest fel, Calin Popescu Tariceanu a fost insarcinat cu formarea Executivului. In coalitia de guvernare au foat cooptate UDMR-ul, dar si “solutia imorala” PUR, partid care prin participarea sa la guvernare asigura un fragil echilibru politic coalitiei. Dupa doar câteva luni, coalitia da semne de oboseala. Izbucneste, in scurt timp, primul scandal, cel care i-a dezbinat definitiv pe Basescu de Tariceanu.

Demisia cu revenire irevocabila a lui Razgândeanu

La insistentele lui Basescu, Tariceanu anunta, in luna iulie a anului 2005, ca isi va da demisia din functia de premier, urmând a fi organizate alegeri anticipate. Ulterior, data demisiei este mutata de mai multe ori. La nicio saptamâna de la anuntul dat publicitatii, premierul revine asupra deciziei spunând ca nu mai ia in calcul demisia cabinetului pe care-l conduce. In locul anuntatei intentii de a demisiona, Tariceanu a declarat pe 18 iulie ca inundatiile sunt mai importante decât demisia sa. “Sa arunce cu piatra in mine cel care ar fi facut altfel in aceste momente”, spunea, la acea data, primul-ministru. Ruptura dintre Basescu si Tariceanu a fost inceputul sfârsitului coalitiei de guvernare. In haosul creat in tara, “pacientul” de serviciu Stolojan reinvie politic, girând scenariile care-l dadeau in fruntea PNL, in locul lui Tariceanu “Razgândeanu”. “Nu pot sa asist impasibil la pierderea de credibilitate a PNL. Daca organizatiile judetene ajung la concluzia ca trebuie schimbat ceva in conducerea PNL, este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare”, declara mieros Stolojan, la data de 20 iulie 2005. Intre timp, profitând de inundatiile din vara lui 2005, Basescu, aflat in cautare de imagine, merge de 20 de ori la santierul podului de la Maracineni (Buzau).

Consilieri scapati cu fuga de la Cotroceni

Presedintele si-a reconfirmat natura conflictuala in momentul in care consilierul pe probleme de politica externa de la acea data, Andrei Plesu, a ales sa demisioneze. In mai 2005 Plesu parasea staful de consilieri prezidential invocând probleme de sanatate. Vor demisiona, ulterior, Renate Weber si Adriana Saftoiu.
(va urma)

Declaratiile care au premers haosului portocaliu

“Relatia mea cu primul-ministru este foarte buna. Va dura tot mandatul. Eu nu voi fi in conflict cu primul-ministru. Amândoi suntem determinati sa fim o echipa, chiar daca in institutii diferite. Vom rezista la mize mari pentru ca amândoi suntem politicieni de mize mari”
Traian Basescu, 10 ianuarie 2005

“Noi am avut o campanie la care amândoi trageam la aceeasi caruta, avem acelasi interes. Discutam zilnic la telefon, ne intelegem pe problemele principale. Am constatat nu o data ca fara sa apucam sa ne consultam pe anumite probleme nu am constatat ca ar fi vreun dezacord intre noi”
Calin Popescu Tariceanu, 25 noiembrie 2004

Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. GRIGORE CHEAZIM a zis:

    VIZITATI SITUL ,,ROMANIA CURATA” UNDE SUNT LISTELE CU PENALII SI
    TRASEISTII POLITICI. DUPA VIZITARE VETI STI PENTRU CE PARTIDE SI PERSONALITATI VETI PUTEA VOTA .

  2. Offf Doamne!!!, fa ceva si scapa tarisoara asta de molima galben-albastro-portocalie, ca tare o mai ducem rau!!! Nu mai vreau sa aud de politica!!! Totusi am sa merg la vot………si am sa pun stampila pe …….trandafiri asa ca sa moara de necaz dusmanii…

  3. ciuma galbena a distrus tara. mai nou, si bacaul, prin orfanul primar

Adauga un comentariu

*