Tezele cu subiect unic

În primul semestru al acestui an scolar, calendarul tezelor cu subiect unic (prima sesiune), comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, are urmatoarea configuratie: 25 noiembrie – limba si literatura materna; 3 decembrie – limba si literatura româna; 11 decembrie – matematica si 16 decembrie – istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Din judetul Bacau, sunt asteptati sa participe 15 419 de elevi, dintre care 7677 din clasa a VII-a si 7742 din clasa a VIII-a. Toate unitatile scolare care au elevi in clasa a VII-a si a VIII-a isi desfasoara teza in propria unitate, cu exceptia scolilor in care exista mai putin de 10 elevi, acestia ducându-se la scolile coordonatoare. Pentru desfasurarea în conditii optime a tezelor cu subiect unic, Comisia Judeteana a organizat, la sediul Inspectoratului Şcolar Judetean, în zilele de 24-25 noiembrie, sedinte de instruire cu directorii unitatilor in care se desfasoara tezele cu subiect unic. În judetul Bacau, exista 15 centre de comunicare ce vor prelua si distribui în cele 263 de scoli variantele de subiecte extrase la nivelul MECT, de Comisia Nationala special desemnata in acest sens. La prima proba a tezelor cu subiect unic – proba de Limba si literatura materna – în judeţul Bacău au participat 38 de elevi, dintre care 22 de elevi din clasa a VII-a si 16 elevi din clasa a VIII-a. Proba a fost sustinuta in limba maghiara, la Şcoala cu clasele I-VIII „Dani Gergely” din Ghimes. Fata de anul precedent, actuala metodologie de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a aduce o serie de noutati. Amintim câteva: elevii vor fi asezati câte unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase, si nu pe unitate scolara, conform unei listei nominale afisate in prealabil; evaluarea in sesiunile de teze unice din anul scolar 2008‑2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamânt de la care provine teza; daca intre notele date de cei doi propfesori este o diferenta mai mare de 1 punct, teza respectiva va fi cortectata de o comisie de doi profesori, media notelor date de acestia fiind definitiva; durata activitatii de evaluare este de maximum 3 zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de maximum 4 zile; vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile legale, cadrele didactice care comit fapte cu caracter infractional legate de organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic (furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari), care permit sau favorizeaza fraudarea probei sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin. Dupa caz, Comisia Nationala sau comisia judeteana sesizeaza in scris organele de cercetare penala.
Perioada speciala a tezelor din semestrul I are urmatorul calendar: 10 februarie 2009 – limba si literatura materna; 12 februarie 2009 – istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a); 17 februarie 2009 – limba si literatura româna si 19 februarie 2009 – matematica. În media generala de admitere la liceu sau scoli de arte si meserii, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere egala (50 la suta) cu media generala de absolvire a claselor V-VIII. (St.O.)

Comentarii

  1. mie mie frik foarte tare de aceasta teza pt ca nu am mai dat nicodata cu subiect unic si nu stiu dak va fi greu sau usor

  2. oare cat voi lua

  3. tasca cristi a zis:

    eu pe anu trecut am luat 6 la teza dar acum vreau sa iau mai mult…..

  4. tasca cristi a zis:

    tatiana te iubesc!!

Adauga un comentariu

*