Marea imparteala s-a incheiat

geoana11.jpgEchipele de negociere ale PSD si PDL si-au impartit portofoliile ministeriale ale viitorului Executiv – In urma “marii imparteli”, PDL s-a ales cu 9 ministere, iar PSD cu 8 ministere cu portofoliu, plus unul fara – Urmeaza nominalizarea titularilor in fruntea acestora – Coalitia va guverna in baza unui amplu document remis publicitatii ieri – Intins pe 63 de pagini defalcate in 29 de capitole, programul de guvernare prevede o paleta larga de masuri cu tenta sociala – Expertii care au elaborat planul de guvernare au identificat trei domenii strategice: educatia, sanatatea si infrastructura – Viitoarea guvernare anunta mentinerea cotei unice de impozitare, dar si cresterea TVA pentru produse de lux la 25 la suta – Pentru produsele de baza TVA va fi redus la 5 la suta

Social-democratii si democrat-liberalii au ajuns ieri la un consens privind impartirea portofoliilor in viitorul guvern. Cele doua partide au obtinut fiecare câte 9 ministere, in timp ce ministerul Justitiei va reveni unui independent. In urma negocierilor, PSD s-a ales cu mult-râvnitul minister de Interne, in timp ce PDL-ului i-au revenit ministerele Economiei si cel al Finantelor.

PSD s-a ales cu ministerele “dificile”

Social-democratii vor avea de furca cu ministerele pe care le vor conduce in cabinetul Boc. In afara Internelor, acestia trebuie sa gestioneze mai multe ministere in care cuvântul de ordine este reforma: Educatie, Sanatate, Agricultura. Alte ministere dobândite de PSD sunt: Externe, Mediu, ministerul IMM-urilor, Relatia cu Parlamentul. De cealalta parte, in afara de ministerele banoase (finante si economie), pedelistii s-au mai ales cu: Transporturile, Apararea, Dezvoltarea Regionala, Comunicatiile, Tineretul si Turismul. Vicepremierul va reveni pesedistilor, iar seful partidului, Mircea Geoana, se va alege cu sefia Senatului. Acesta va fi numarul 2 in CSAT, urmând ca PDL-ului sa-i revina, conform protocolului, sefia Camerei Deputatilor.

Program de guvernare axat pe masuri sociale

Planul de guvernare de 63 de pagini si 29 de capitole, dat publicitatii marti, arata ca viitoarea guvernare va defila cu masuri de stânga, orientate cu precadere spre salvarea populatiei din clasa de mijloc de efectele crizei financiare globale. Capitolul 2 al programului de guvernare, prevede mai multe masuri pentru “reducerea impactului crizei economice si financiare asupra economiei si a grupurilor vulnerabile”. Este prevazuta scaderea deficitului bugetar de la 3,5 la suta la 2,5 la suta, concomitent cu stabilirea salariului minim brut garantat in plata la 600 de lei. Masura pensiei sociale, finanatata din bugetul de stat, va intra in vigoare de la 1 iulie 2009 in cuantum de 350 de lei de beneficiar.

Educatia si Sanatatea, domenii critice

Educatia si Sanatatea, doua ministere revenite PSD-ului, au prevazute capitole separate in documentul de guvernare. Potrivit acestuia, educatia trebuie sa dispuna de 6 la suta din PIB. Combaterea analfabetismul si educatia timpurie sunt doua obiective vizate: peste 80 la suta din copiii cu vârste cuprinse intre 3 – 5 ani vor fi integrati in educatia timpurie, iar la finalul guvernarii, in 2012, se spera ca cel putin 85 la suta din tinerii tarii sa fie absolventi de studii liceale. Pe Sanatate reforma care se anunta este si mai adânca. Potrivit guvernantilor, se va elabora o strategie nationala de dezvoltare a serviciilor sanitare pe o perioada de minim 8 ani. In piata Muncii, este vizata atingerea unui salariu minim brut de 500 de euro la data intrarii României in zona euro. De asemenea, alocatiile de stat pentru copii vor atinge cuantumul de 200 de lei catre finalul guvernarii.

Nume vehiculate la conducerea ministerelor

Ministri PSD:

Ministerul Sanatatii – Irinel Popescu

Ministerul Agriculturii – Ilie Sârbu/Valeriu Steriu

Ministerul de Interne – Gabriel Oprea/Catalin Voicu

Ministerul de Externe – Titus Corlatean/Cristian Diaconescu

Ministerul Mediului – Nicolae Nemirschi

Ministerul pentru IMM-uri – Maria Grappini

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul – Victor Ponta

Ministri PDL:

Ministerul Finantelor – Gheorghe Pogea/Ionut Popescu

Ministerul Transporturilor – Radu Berceanu (desi pare scos din carti de Basescu)

Ministerul Economiei – Adriean Videanu/Ionut Popescu

Ministerul Apararii – Mihai Stanisoara

Ministerul Dezvoltarii Regionale – posibil Vasile Blaga

Ministerul Comunicatiilor – Catalin Marinescu

Ministerul Tineretului – Monica Iacob Ritzi/Roberta Anastase

Ministerul Culturii – Ioan Sbârciu/Toader Paleologu

Ministrul Justitiei – Gabriel Bârsan

Presedintele Senatului – Mircea Geoana

Presedintele Camerei Deputatilor – Daniel Buda

Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*