Continuam in aceasta editie incursiunea in minunata lume a pasarilor ce incânta placut ochiul la Sectia Vivariu din str. Popa Sapca, nr. 3(Piata Centrala), loc care adaposteste o impresionanta expozitie de prezentare a unor rase de porumbei.
Iubitorii de animale, dar si curiosii pot admira în cadrul expozitiei peste 300 exemplare de porumbei din cele mai reprezentative rase. Aceasta prezentare constituie un prilej de delectare si, totodata, o posibilitate de a afla informatii deosebit de interesante despre rasele de pasari si importanta lor.
Porumbeii rotati – dupa coada lor desfacuta în forma de evantai sau coada de paun, se mai numesc porumbei cu evantai, porumbei-paun, pavosi. Porumbeii rotati sunt printre primele rase de porumbei care au fost domesticiti, între descoperirile asiriene facute în urma sapaturilor arheologice, descoperindu-se si statuia zeitei porumbeilor, tinând pe brat un porumbel rotat. Înca din anul 1600 aceasta rasa de porumbei se raspândeste si în Europa. Sunt de talie mijlocie, cu zbor greoi si coada bogata. Varietati de culoare si desen sunt: unicolori albi, negri, galbeni si rosii; dungati pe vânat si argintiu; guti, capaciti, codalbi si albi cu coada colorata în culorile mai sus amintite.
Porumbeii chinezi – porumbei originari din Asia. Între anii 1850-1860 au fost introduse primele exemplare în Germania. Sunt porumbei de talie mica, ciocul scurt, penajul gâtului prezinta o structura caracteristica: sub barbie, penele de pe fata anterioara a gâtului, crescute lateral, formeaza un guler, iar cele de la baza gâtului, o rozeta pectorala. Se cunosc varietati unicolore – albe, negre, galbene, rosii, dungate – galben, bragagiu sau argintiu, ciocanite – vânat, gut sau rosu, capacite sau albe cu coada colorata.
Porumbeii gusati – porumbei cunoscuti în Europa si India înca din anul 1600. Se presupune ca ar fi adusi din Asia. Porumbeii gusati sunt caracterizati printr-o gusa situata pe fata anterioara a gâtului, pe care o umfla si o dezumfla dupa vointa. Configuratia corpului este variata: se cunosc rase cu picioare foarte lungi, cu corpul tinut aproape vertical, altele cu picioare scurte si cu corpul tinut orizontal.
Porumbelul voiajor german de frumusete – denumit asa, dupa tara de origine – Germania. Este o rasa rustica destul de raspândita la noi, si destul de prolifica. Are o constitutie robusta, cu formele diferitelor regiuni corporale armonioase, corpul tinut orizontal si capul alungit, nemotat, cu parte frontala mult alungita.
Porumbelul voiajor american – mai este denumit si porumbelul urias american. Prezinta toate caracteristicile porumbeilor voiajori de zbor, cu exceptia faptului ca au o talie mult mai mare. Sunt crescuti în masa, în fermele-uzine de porumbei din Statele Unite ale Americii de Nord. Mai nou, a fost selectionat si un tip de frumusete sau de expozitie.
Porumbeii jucatori – porumbeii din aceasta grupa, de talie si configuratie corporala diferite, sunt caracterizati prin zborul lor caracteristic. Porumbeii jucatori, sau jucausi, zboara solitari sau in stoluri, descriind cercuri deasupra porumbarului. La diferite înaltimi se dau peste cap, facând una sau mai multe tumbe; îsi ridica coada în sus, apoi cad înapoi, dându-se peste cap, o data sau de mai multe ori, în aer. În aceasta categorie intra jucatorii galateni, Rollerii orientali, jucatorii ardeleni (dublu-motati de Ardeal), jucatori pagi pe rosu, pe negru, pe gri, jucatori de Iasi, de Botosani,
Porumbeii calugarita – este o rasa foarte veche, aparuta înca din anul 1603. Dupa unii, ar fi o rasa poloneza, crescuta pentru zbor. Sunt în general, porumbei motati, se cunoaste si o varietate nemotata. Sunt porumbei mici, cu corpul îndesat si cu linii rotunjit, motul fiind întotdeauna de culoare alba.
Porumbeii zburatori baltati românesti – sunt descendentii vechilor rase baltate rusesti. Porumbei de talie mijlocie, fara mot. Crescatorii nu apreciaza exemplarele cu capul baltat, sau, dupa terminologia ploiesteana, “cu musca alba pe cap”. La Bucuresti a fost selectionata o varietate a baltatilor pe negru, încaltati, cu gusa alba. Acestia au picioarele încaltate si barbia alba.
Porumbeii creti – porumbeii creti sau frezati, sunt caracterizati prin structura particulara a penelor de acoperire a aripilor – rasucite ca un tirbuson. Totalitatea penelor rasucite da aripilor caracterul de frizat sau cret. Îsi au originea în Orient, probabil în India. În Europa, erau cunoscuti înca din anul 1600 si au fost selectionati în Olanda, Franta, Austria si Ungaria. Are talia si înfatisarea generala a porumbelului comun.
Porumbeii gulerati – mai sunt denumiti si porumbei cu peruca. Numele porumbeilor din aceasta grupa deriva de la formatiunea de pene pe care o au pe gât si în jurul capului, în forma de gluga, sau de peruca. Îsi au originea în India, si erau cunoscuti în Europa înca din anul 1500, sub numele de porumbei de Cipru. Este un porumbel de talie mare, cu forme alungite, corpul tinut jos si orizontal.
Porumbeii King – este o excelenta rasa de carne, selectionata în statele Unite ale Americii. Se mai numesc si porumbei de carne. Datorita greutatii corporale mari si aripilor scurte au un zbor greoi. La fel si împerecherea lor se face greu, din care cauza au o prolificitate redusa, astfel si productivitatea lor de taiere este redusa
Porumbeii Strasser – autorii cehi sunt de parere ca acesti porumbei sunt originari din Moravia, în special din localitatea Olomouc. Acesti porumbei au calitati duble: sunt excelenti producatori de carne si, în acelasi timp, sunt porumbei de culoare, existând, astazi, peste 20 de varietati de culoare.
Porumbeii maghiari uriasi – aceasta rasa este cunoscuta înca din anii 1900-1906, în satele si fermele taranesti din Câmpia maghiara dintre Tisa si Dunare, sub denumirea de porumbei turcesti, porumbei uriasi, gusati turcesti. Sunt porumbei de rasa grea. Rasa mai are o varietate numita porumbel buga care se caracterizeaza printr-o talie mai mica si baltatura simetrica.
Porumbeii bronzati – mai sunt denumiti si porumbei extravaganti. Sunt porumbei de tip comun, având culoarea penajului cu totul particulara. Acestea pot fi: bronzati aramii cu fondul negru, bronzati aurii, la care fondul este cânepiu sau ciocolatiu. Bronzatii sunt porumbei prolifici, cu bune aptitudini de incubatie si de crestere a puilor. Obisnuiesc sa zboare în cautarea hranei, pe câmpurile din jurul crescatoriei.
Porumbeii Lahor – sunt o rasa de porumbei de culoare, originari din India, numita de crescatorii din Europa dupa orasul Lahor din India. Porumbeii Lahor sunt mai robusti si mai masivi decît porumbeii comuni. Picioarele si degetele poarta o încaltatura foarte mare. Sunt vigurosi, prolifici, cu bune aptitudini de incubatie si de crestere a puilor si, în acelasi timp, sunt unii dintre cei mai frumosi porumbei de agrement, deci, o rasa cu calitati superioare.
Pagina realizata de
Dir. Adj. Dr. Ortansa Jigau si Conservator: Emil Corduneanu
Sincer sa fiu nu ma asteptam sa gasesc in paginile unui ziar local un colt dedicat columbofililor. Felicitari si sa va tina obiceiul…………