Restanţele de la plată ale băcăuanilor faţă de furnizorul de agent termic au ajuns să depăşească în acest an 150 de miliarde de lei. Din cele 183 de asociaţii existente în municipiul Bacău, doar opt sunt cu plata la zi a facturilor la căldură şi apă caldă menajeră.
Debitul celor 175 de asociaţii se ridică la 12.117.825,78 lei (121,1 miliarde lei vechi), sumă la care se adaugă şi penalităţile de întârziere la plată, care sunt de 3.402.987,92 lei (34 miliarde lei vechi). Asta înseamnă că, în total, asociaţiile au o restanţă de 15.520.813,70 lei (155,2 miliarde lei vechi), fără a mai adăuga penalităţile pe anul 2006, care încă nu au fost calculate de CET Bacău.
Pentru a stimula recuperarea creanţelor pe care CET le are la asociaţii, Consiliul Local Bacău a hotărât să le anuleze penalităţile de întârziere, dacă îşi achită debitul până la 31 ianuarie. Mulţi dintre administratori sunt, însă, de părere că termenul este prea scurt pentru ca datornicii, mai ales cei cu venituri mici, să îşi poată achita plăţile din urmă. De partea cealaltă, furnizorul de energie termică susţine că nu mai poate merge la infinit cu amânarea recuperării debitelor de la asociaţii.
Vasile Drăguşanu, directorul CET Bacău spune că dacă nu vor creşte considerabil încasările de la asociaţii, unitatea va fi pusă în situaţia să nu mai aibă de unde plăti gazele.
„La E.ON avem, deja, o datorie de 118 miliarde lei. Nu mai este posibil să mergem pe o încasare de 140.000 lei, în medie, pe zi, de fiecare asociaÅ£ie, aÅŸa cum se întimplă acum. ÃŽn primele trei săptămâni din octombrie nu am adunat de la asociaÅ£ii decât 4,7 miliarde lei. Dacă anularea penalităţilor nu va avea efectul scontat, vor fi ÅŸi executări silite ale debitorii”, mai punctează directorul CET Bacău.
Amos News