Autorităţile suedeze sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de cerşetori, majoritatea provenind din ţările fostului spaţiu sovietic, inclusiv din România, fenomen ce ar putea semnala o creştere a criminalităţii organizate, potrivit poliţiei, relatează publicaţia suedeză The Local în ediţia online.
Anchetatorul Thord Modin a explicat pentru publicaţia suedeză că cerşetoria în sine nu constituie un delict în Suedia, dar autorităţile au remarcat unele aspecte comune care indică o posibilă legătură cu criminalitatea organizată.
„Copiii sub 18 ani care cerÅŸesc pe străzi sunt mai mulÅ£i ca niciodată. Apoi, sunt o mulÅ£ime de tineri, având în jur de 20 de ani, care acÅ£ionează în grupuri. Am observat că folosesc o modalitate asemănătoare de a cerÅŸi”, a declarat Modin.
Marea Britanie deja s-a confruntat cu o tendinţă asemănătoare, iar Modin crede că este numai o chestiune de timp până când aceste grupuri de criminalitate organizată vor ajunge în Suedia.
„ÃŽn aceleaÅŸi grupuri găsim adesea bărbaÅ£i tineri, dar ÅŸi câteva femei, care sunt folosite pentru prostituÅ£ie. Este un gen de combinaÅ£ie care nu se află aici doar pentru a cerÅŸi. Nu pot face bani numai din asta”, a spus poliÅ£istul.
„CerÅŸesc, dar ÅŸi fură, iar apoi mai e ÅŸi prostituÅ£ia”, a explicat Modin. El spune că majoritatea acestor grupuri „vin din spatele fostei Cortine de Fier”.
„Am găsit grupuri din România, din fosta Iugoslavie, din Moldova ÅŸi din fosta Uniune Sovietică, dar ÅŸi unele din noile state membre UE”, a declarat Modin.
Poliţia din Stockholm a arestat maţi nouă persoane suspectate de trafic cu fiinţe umane. Atât suspecţii, cât şi prostituatele proveneau din România.
Thord Modin a recunoscut că poliţia nu ştie câte astfel de grupuri sunt în prezent active în Suedia.
„Avem o unitate naÅ£ională de poliÅ£ie care se ocupă de trei ani de aceste probleme. Dar este posibil ca unele dintre aceste grupuri să se afle aici de mai de mult”, a adăugat Mordin.
NewsIn